Artikeln innehåller reklamlänkar

En weekend i Bukarest: Så upplever du bäst Rumäniens huvudstad

Planerar du en resa till Bukarest? Inte? Det borde du göra! Rumäniens huvudstad kan nog vara Europas mest underskattade stad och borde definitivt finnas med på din bucket list.

Bukarest brukar också kallas för ”Nya Berlin” och ”Lilla Paris”, men det är bara smeknamn som passar ett första ögonkast på Bukarest. Detta är en fascinerande stad av kontraster med sitt eget, unika, hjärta och atmosfär. 

Du kan bli helt förtrollad om du bara vet var du ska titta. Många av sevärdheterna finns inte med på de traditionella reseguiderna till Bukarest eller Rumänien, utan är dolda överraskningar som lokalbefolkningen glatt delar med sig av – om du bara frågar.

En weekend i Bukarest: Så upplever du bäst Rumäniens huvudstad

Du kanske snubblar in i en passage och finner dig själv blicka up mot en himmel av färgglada regnbågsparaplyer. Eller så kliver du oväntat in i den vackraste bokhandeln du någonsin sett. Eller så kanske du ser hela staden dansa av glädje på gatan en lördagskväll.

Med så många kommunistiska kvarter kan Bukarest tyckas vara en väldigt tråkig och grå stad jämfört med andra europeiska städer. Men det är också en stor del av Bukarests charm. Du hittar skönhet på de mest oväntade platserna. Bakom dessa intetsägande fasader finns en värld av färger, härliga gröna parker, kreativa caféer och eleganta byggnader.

Om någon bara hade berättat hur du kan uppleva Bukarest, hade jag nog besökt staden för flera år sedan. Det är en perfekt stad att resa till för en weekendresa och du får väldigt mycket för dina pengar.

Med det i åtanke är även tiden att besöka Bukarest nu. Innan resten av världen upptäcker denna stads gömda pärlor.

Beautiful building in Bucharest, Romania

Boka en resa till Budapest här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)


BÄSTA SAKERNA ATT SE & GÖRA I BUKAREST, RUMÄNIEN

View of Bucharest, Romania

Besök Parlamentspalatset – The Palace of Parliament

Palace of the Parliament, Bucharest, Romania
Palace of the Parliament, Bucharest, Romania

Parlamentspalatset i Bukarest är världens näst största administrativa byggnad (efter Pentagon) och den tidigare diktator Nicolae Ceauşescus mest ökända skapelse.

Palatset byggdes 1984 och är en av de mest kontroversiella byggnaderna i Rumänien. Det är en symbol för makt liksom en påminnelse om den kommunistiska eran.

Standing in front of Palace of Parliament, Bucharest, Romania

Men palatset byggdes inte utan stora uppoffringar. Byggandet krävde tusentals liv och har rivit mycket av Bukarests historiska distrikt, inklusive 19 ortodoxa kristna kyrkor, sex judiska synagogor och tre protestantiska kyrkor.

Parlamentspalatset är även känt som ”the People's House” och representerar den tyngsta byggnaden i världen liksom en av de mest extravaganta och dyra byggprojekten i mänsklighetens historia.

I den massiva byggnaden finns 1 100 rum på en yta av 330.000 kvadratmeter. Allt är konstruerat av 700 000 ton stål och brons kombinerat med 1 miljon kvadratmeter marmor, 3 500 ton kristallglas och 900 000 kvadratmeter trä.

Trots allmänhetens förakt, kan du inte missa detta palats i Bukarest. Oavsett om du vill eller inte. Byggnaden är så stor att den till och med är synlig från månen.

Inträde är genom guidade tur från 25 lei (ca 5,50 euro). Boka i förhand och ta med ditt pass.

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Bukarest

Strosa genom Gamla Stan – The Old Town

Bucharest's Old Town, Centru Vechi (the Old Centre),
Lokalborna kallar också Bukarests Gamla stad för Centru Vechi
Bucharest's Old Town, Centru Vechi (the Old Centre),

Gamla stan i Bukarest kallas också Lipscani efter huvudgatan som korsar området. Det är också något du inte kan missa när du besöker Bukarest. Den gamla staden är ironiskt nog väldigt ny.

Medan byggnaderna i Gamla Stan daterar hundratals år tillbaka, var bland annat de kullerstensgatorna lagda under 2011. Anledningen till att du borde besöka Gamla stan är dock på grund av alla söta och mysiga caféer, trendiga restauranger och unika shoppingmöjligheter. På kvällen är det också the place to be när alla coola pubar, klubbar och ”shoterier” öppnar.

Läs också: En dagstur från Bukarest till Draculas slott i Transsylvanien

Besök den magiska bokhandeln Carturesti Carusel

Carturesti Carusel, Bookshop in Bucharest, Romania
Photo: Helena Gunnare
Carturesti Carusel, Bookshop in Bucharest, Romania
Carturesti Carusel, Bookshop in Bucharest, Romania

Adress: Strada Lipscani 55

I Bukarests gamla stad hittar du också en av de vackraste bokhandlarna du någonsin kommer att kliva in i. Den heter Carturesti Carusel och är en bokhandel på sex nivåer som öppnades 2015. Bokhandeln är också känd som ”karusellen av ljus” och innehåller mer än 10 000 böcker, en multimediakällare, ett galleri för samtidskonst och en bistro på översta våningen. .

Vad som är så speciellt med denna butik är den eleganta och fantastiska interiören. Det är vackert dekorerade vita kolumner, förtrollande spotlights och drömmande vita spiraltrappor som går upp till balkongen på första våningen. Det är så fint! Njut av en hemmagjord lemonad som serveras i bistron, kolla in de roliga presenterna i affären och andas in den sagolika atmosfären.

Ta en fika på kreativa Acuarela Bistro

Acuarela Bistro in Bucharest - Umbrellas & Watercolor
Hot White Chocolate with Berries at Acuarela Bistro in Bucharest

Det finns så många coola, trendiga och kreativa kaféer i Bukarest att det kan vara ganska svårt att välja vart man ska gå. Min bloggkompis Helena och jag kollade upp de bästa alternativen på Instagram innan vi bestämde oss för att gå till Acuarela Bistro. Och låt mig berätta, det är ett av de bästa caféerna jag någonsin varit på!

I en trädgård fylld med vintageprylar och en hippiebuss kan du göra en akvarellmålning medan du väntar på din mat – under en färgglad paraplyhimmel. Det är ett riktigt fotoparadis och en perfekt plats att koppla av på efter flera timmars turistande. Jag beställde en underbar mango-lemonad, en sallad och en gudomlig varm vit choklad med bär.

Ta ett foto i Pizza Colosseum

Pizza Colosseum - Coloful umbrellas in Bucharest

Adress: Calea Victoriei, nr. 48-50 (Pasaj Victoria)

En av de mest fotograferade platserna i Bukarest just nu är förmodligen Pizza Colosseum. Det är en pizzeria som ligger gömd i en passage under det mest färgstarka taket av regnbågsparaplyer. Att bara ta dig hit för att ta några bilder är värt det.

The English Passage (Pasajul Englez)

The English Passage in Bucharest

Adress: Pasajul Englez

Precis intill Pizza Colosseum finns en annan färgstark passage.

Den heter The English Passage och leder dig rakt igenom en byggnad som byggdes som en bordell i början av 1900-talet.

Om du är ett fan av hattar, missa inte heller den lilla hattaffären, Palaraii la mesterul Nicu, som ligger i hörnet av passagen. 

Läs också: En Weekend i Warszawa

Upplev Bukarests pulserande nattliv

Shoteria in Bucharest
Bucharest nightlife
Plecari Nightlife in Bucharest
Colorful shots in Bucharest
Färgglada ”shotails” på Shoteria

En av de saker jag var mest imponerad av i Bukarest var det pulserande och färgstarka nattlivet. Det spelar ingen roll om du vill njuta av en cocktail i stillhet på en gömd takterrass i solnedgången, festa som en rockstjärna eller ha den bästa kvällen ute med dina vänner. Det finns så många alternativ för alla!

Rumäner vet hur man festar och bara i den Gamla stan finns det över 200 pubar och barer.

Våra kvällar i Bukarest började ofta på en sky bar (som Pura Vida) eller på en takterass, och fortsatte sedan på en ”shoteria” för att avslutas på en klubb – som Player Club och Expirat.

Om du är i Bukarest under en helg, missa inte flashmob-dansen i Gamla stan (framför Pura Vida Hub). Varje lördagkväll börjar nämligen folk dansa på gatorna.

Det är underbart att uppleva och delta i. Hela området är fyllt med så mycket glädje och positiv energi.

Och när du blir trött på att dansa, koppla av på The Little Bucharest Bar & Hostel. Vyn från barens balkong är fantastisk.

Pricken över i:et i Bukarests nattliv är att det är så himla billigt. Du kan få ett glas öl från 6 lei och en shot för ca 10 lei.

Bucharest - Dancing in the street
Bukarest dansar på gatorna varje lördag
Blue wine at a rooftop in Bucharest
Blått vin och ”önskningar” på en gömd takterass i Bukarest

Få nya perspektiv med en guidad tur

Giulesti Sarbi neighbourhood in Bucharest

Det kan krossa ditt hjärta, men att gå en tur för att få nya perspektiv och mer förståelse är värt varenda öre. Du får upptäcka Bukarests gator genom ögonen på de som känner dem bäst: de människor som bor här.

Du kan till exempel gå en rundtur med en tidigare hemlös som visar Bukarests huvudattraktioner och samtidigt lär dig om de utmaningar som följer med gatulivet i Bukarest. Du kan också bidra och göra skillnad genom att stödja en lokal välgörenhetsorganisation.

Jag gick på Walk & Shoot Tour i utkanten av Bukarest. Med denna tur guidades vi av en lokal fotograf och fick möjlighet att ta bilder och samtidigt lära känna lokalbefolkningen och de områden vi besökte på ett sätt som jag aldrig kunde ha gjort själv. Vi besökte en familj i ett av Bukarests fattigaste stadsdelar, Giulesti Sarbi – liksom Roma Museum, ett övergivet tågspår och ett övergivet fort.

Att se hur den fattiga familjen välkomnade oss med så mycket värme, leenden och skratt, trots att de kämpar varje dag för att bara leva, är något jag aldrig kommer att glömma.

Upptäck övergivna byggnader

Popesti Leordeni - Abandoned fort in Bucharest
I det övergivna fortet Fort 10 Leordeni – i utkanten av Bukarest.| Foto: Helena Gunnare

I och runt Bukarest finns flera övergivna byggnader och vackert förfall att upptäcka. Om du är intresserad av detta, skulle jag definitivt rekommendera att boka en rundtur och utforska dessa fotogena ställen med en guide.

Nästa gång jag besöker Bukarest, kommer jag definitivt gå Beautiful Decay Tour. Det verkar så otroligt!

SHOPPING I BUKAREST

Antiquities & Handmade Market, Bucharest, Romania
Antiquities & Handmade Market, Bucharest, Romania

För den shoppingsugne finns många alternativ. Åk till exempel till ett av alla köpcentrum, som AFI Palace Cotroceni, Sun Plaza, Băneasa Shopping City, Plaza Romania och Unirea Shopping Centre.

Om du gillar att fynda second hand och letar efter gömda skatter eller genuint rumänskt konstverk, bege dig till Antiquities & Handmade Market som ligger inuti ett gammalt övergivet bibliotek i centrala Bukarest (Adress: Lipscani nr 25).

Romanian eggs and Romanian blouses
Två klassiska shoppingfynd i Rumänien: Dekorerade påskägg & rumänska blusar

Prova på det rumänska köket

Romanian Coffe - over hot sand
Traditionellt kaffe i Rumänien kokas över het sand.
Romanian cuisine
En vegetarisk huvudrätt med polenta och äppelpaj med russin och nötter till efterrätt.

Rumänska köket är mycket varierat med influenser från Turkiet, Grekland, Bulgarien, Ungern och Ryssland. På menyn hittar du många rätter med kyckling, lamm och fläsk – som serveras med ekologiska frukter och grönsaker.

Här är några tips att prova från det rumänska köket:

  • Ciorbă (soppa)
  • Mititei/Mici (kryddiga grillade korvar)
  • Chiftele (rumänska köttbullar)
  • Sarmale (fyllda kålrullar)
  • Ardei umpluţi (fylld paprika)
  • Saramura (grillad eller friterad fisk)
  • Cozonac de casă (kaffebröd)
  • Papanasi & gogosi (en munk-liknande dessert)
  • Ţuica (plommonbrandy)
  • Socata (söt läskedryck av ädelbär)

Åk på en dagstur till Transsylvanien och Dracula's Slott

Authentic Romania Tours: Dracula's Castle, Castle Bran, in Transylvania
Authentic Romania Tours: Dracula's Castle, Castle Bran, in Transylvania
Authentic Romania Tours: Peleș Castle

Om du spenderar en längre weekend i Bukarest borde du planera in en resa till Transsylvanien och kryssa för Bran Castle (aka Dracula's castle) från din bucket list.

Du kan antingen åka på en guidad dagstur till Transsylvanien eller hyra en bil och köra dit själv. Dracula's Slott är bara drygt en 3-timmars bilresa från Bukarest och längs vägen kan du också spana in det vackra slottet Peleș Castle in Sinaia liksom stanna för en lunch i Brasov. 

Boende i Bukarest

Mercure Hotel Movie Room with popcorn machine in Bucharest

Även om du har en väldigt liten budget kan du bo riktigt gott i Bukarest. Det finns en uppsjö av prisvärda ställen att bo på.

Jag bodde på fyrstjärniga Mercure hotel i centrum (bara en kort promenad från Gamla stan och huvudattraktionerna). Jag checkade faktiskt in i ett av hotellens unika rum. Ett filmrum med röda sammetsgardiner, en hylla med filmer, filmcitat på väggen och … hör och häpna … en popcornmaskin! Det borde vara en standard i alla hotellrum.

Priserna på detta fyrstjärniga hotell är från bara 230 lei per natt.

Andra boendealternativ som jag hört mycket gott om är Pura Vida, InterContinental och Little Bucharest.

Hitta och boka boende i Bukarest här

Little Bucharest Old Town Hostel

Fakta om Bukarest

Invånare: 1.8 miljoner

Valuta: Rumänsk leu (RON)

Tidsskillnad: + 1 timme

Språk: Rumänska

Så tar du dig till Bukarest: Direktflyg från Stockholm. Klicka här för att hitta billigaste flygresorna.

Att ta sig runt: Det är väldigt lätt att gå runt i Bukarest. Bukarest har också ett av Europas största kollektivtrafikssystem så det är lätt att komma runt. Dock är Uber väldig billigt och mycket bättre än att ta en taxi i Bukarest. Jag förlorade räkningen på hur många gånger jag och Helena tog en Uber. För en 10 minuters bilresa betalde vi aldrig mer än 8 lei.

Tips! Signa upp med Uber och få din första gratis resa med denna kod


Disclaimer: Jag besökte Bukarest som en del av #ExperienceBucharest-konferensen. Som alltid är alla mina åsikter och tips mina egna.

14 Shares
Pin
Share
Tweet
Share