This post is available in
91 Shares

Warszawas slott

Från ett pampigt presidentpalats och charmiga kullerstensgator i stadens hjärta till graffitiklädda gator och minnesmärken av sorg och smärta. Warszawa är en livlig, vacker och pulserande storstad fylld med fängslande kontraster och upplevelser för både dag och natt.

Polens huvudstad Warszawa är väl värt ett besök. Oavsett om du är ute efter att shoppa billigt, äta gott, sola och bada (jepp, här finns en av världens tio i topp-rankade storstadsstränder), koppla av, eller uppleva en stad med mycket historia.

Här står öde tomter, efter andra världskrigets terrorbombningar, sida vid sida med moderna kontorshus och skyskrapor. Kontrasterna gör staden till en sevärdhet i sig.

Häng med på min, Kasias och Pawels weekendresa i Warszawa och låt dig inspireras. Kanske blir detta ditt nästa resmål?

Presidentpalatset i Warszawa
Presidentpalatset i Warszawa

Graffiti i Warszawa

Sötaste bilen i Polen?
Gammalt möter nytt.
Warszawas slott
Till höger skymtar Warszawas slott, precis där Gamla Stan tar vid.

Visste du att Warszawa var en av andra världskrigets mest drabbade städer? Staden bombades, totalförstördes och lades i ruiner i slutet av kriget. Det är imponerande att se vilket fantastiskt jobb som gjorts för att återställa staden så som den en gång var. Både Gamla staden och det Kungliga slottet har fått varsin plats på Unescos världsarvslista för sina trovärdiga rekonstruktioner. Det är två väldigt fina sevärdheter som är ett måste på ett besök i denna spännande huvudstad.

Hitta billiga flygresor till Polen

Gatufotograf i Gamla Stan

Gamla staden

Den Gamla staden i Warszawa är ett supercharmigt område med kullerstensgränder och vackra hus. Längs gatorna hittar du inte bara mängder av små butiker, trevliga restauranger och barer, utan också konstnärer, gallerier och gatufotografer. Områdets livliga atmosfär möts du av även när det är natt.

Polska målningar
I Gamla staden finns många konstnärer som målar fina stadsbilder som du kan köpa med dig hem.

Park Lazienki

Park Lazienki

När du är i Warszawa och vill ha en stunds avkoppling är det denna park du ska besöka. Park Lazienki ligger som en liten harmonisk oas mitt i staden. Promenera genom den otroligt vackra parken och du kommer mötas av allt från skyhöga träd och historiska byggnader, fågelkvitter och ekorrar som tittar fram bakom träden och blommorna. Här finns också en liten sjö, ”Palatset på ön”, Lazienkipalatset, restauranger och en storslagen amfiteater. Slå dig till ro och njut av nygräddade pannkakor eller en fräsch sallad i parkens mitt. Eller ta med picknickkorg och filt.

Läs också: En weekend i Bukarest

Copernicus Science Center

Copernicus Science Center

Copernicus Science Center är en superrolig upplevelse för både stora och små. Det är ett interaktivt museum som bjuder på utställningar, ett planetarium och en massa roliga experiment. Räkna med att besök här tar från två timmar till en hel dag. Inträdet kostar runt 50 kronor.

Kvällsunderhållning i Polens huvudstad

Nattlivet i Warszawa

Den mörka sommarhimlen fylls av blinkande ljus i olika färger, violspel blandas med klinkande från ölglas, skratt från den närmsta baren, och svischandet från eldkonstnärens snurrande lågor.

Om du är en nattuggla kommer du garanterat älska Warszawa. Det finns så mycket att se och uppleva även på natten. Staden erbjuder något för alla. Njut av en glass vid midnatt, gå ut och dansa på en nattklubb, shoppa souvenirer, testa den polska ölen Okocim på någon trevlig bar, eller stanna till och ta del av stadens spännande gatuunderhållning.

Blinkande ljus livar upp den mörka natthimlenKvällsunderhållning i Polens huvudstadAlkohole 24hWarsaw by night