Artikeln innehåller reklamlänkar

Upptäck Dublin (del 2)

Dublin

Bättre sent än aldrig! Här är andra delen med bilder från min resa till Irlands mysiga huvudstad, Dublin. En stad som har oerhört mycket mer att erbjuda än bara Guinnes stout och Jamesons whiskey 😉 

[dropcap size=small]P[/dropcap]å Irlands östkust, vid mynningen av River Liffey, ligger huvudstaden Dublin. Med alla sina festivaler, teatrar, författare och konstgallerier brukar Dublin kallas för en litterär och musikalisk metropol. Men framförallt är det en stad med ett stort hjärta. Det som grep tag i mig var den trevliga och lugna atmosfären. Jag kunde inte låta bli att tänka att Irländare förmodligen är de vänligaste människorna i världen. Och det var innan jag visste att Dublin blev framförstad som Europas vänligaste stad 2007 och nyligen knep andra platsen, efter Glasgow, som vänligaste staden i Europa 2014.

Upptäck Dublin – del 2

st-stephens_green-dublinSt. Stephen’s Green

St. Stephen’s Green

Det är något speciellt med atmosfären i Dublin. Det räcker att gå från de livliga shoppinggatorna rakt in i parken St. Stephen’s Green, som ligger i stadens hjärta, för att förstå vad jag menar. Har kan du se irländare som slagit sig till ro för att läsa en bok, picknicka eller för att strosa runt sjön.

Marsh’s Library Marsh’s LibraryMarsh’s Library
Marsh's Library

Sevärdheter i Dublin

Det finns mycket att se och upptäcka i Dublin. En väldigt populär plats att besöka är universitetet Trinity College som grundades redan på 1500-talet av Drottning Elizabeth. Här kan du ta del av utställningar med olika teman, se världskända The Book of Kells och framförallt besöka det sagolikt vackra biblioteket (i sann Harry Potter-anda). Värt att nämna är att Irland har en imponerande samling författarnamn. James Joyce, Oscar Wilde och Jonathan Swift är bara några framgångsrika författare som studerat på Trinity College.

Vill du utforska ett mer dolt guldkorn är Irlands första offentliga bibliotek Marsh’s Library ett hett tips. Här kan du i lugn och ro kliva in i 1700-talet och åskåda mer än 25 000 sällsynta böcker som huserar på de välbevarade bokhyllorna i ek. Du behöver dock inte bläddra i en enda bok. Att bara vistas i biblioteket är en upplevelse i sig.

Dublin Castle
Utanför Dublin Castle.

Några andra historiska sevärdheter är Dublin Castle med delar från 1100-talet, Nationalmuseet, mytomspunna S:t Patricks Cathedral och det ökända gamla fängelset Kilmainham Gaol.

S:t Patricks Cathedral
S:t Patricks Cathedral uppfördes åren 1191 till 1270 och är en nationell katedral för hela Irland.

dublin_irlandtemple-bar-dublin

Med sina medeltida gränder, vindlande kullerstensgator, chica butiker och turisttäta pubar är såklart Temple Bar också ett måste att besöka. Rycks med av den muntert vackra folkmusiken och slå dig till ro på något mysigt ställe. Det finns gott om sådana.

Raglan Coffee

Något som är anmärkningsvärt i Dublin är att det endast finns ett fåtal höga hus i staden. Staden känns på så sätt väldigt öppen.

Irland

Shopping i Dublin

Först och främst: På med promenadskorna! Tunnelbana finns inte i Dublin och spårvagnen, Dublin’s Dart, bara går på en gata. Att promenera är därför det trevligaste och smidigaste sättet att ta sig runt. En av Dublins främsta shoppinggator är Grafton Street. Med alla gatumusikanter, konstnärer och turister är det en gata som verkligen ger uttryck för Dublins härliga atmosfär. Henry Street är också en populär shoppinggata som låter dig hitta det mesta. Kläder, skor, accessoarer och prylar i alla möjliga prisnivåer.

Vill du däremot ha mer unika fynd med dig hem kan du besöka dundercoola The Ferocious Mingle Marcade. Det är en sagolik butik som för tankarna till Alice i underlandet.

The Ferocious Mingle Marcade-dublin

The Ferocious Mingle Marcade (se fler bilder i ”upptäck Dublin – del 1”). 

Irländska souvenirer

Det finns även gott om souvenirer och second hand-fynd här och var.

Second handIrlandDublin Fringe Festival
Dublin Fringe Festival

Besöker du Dublin mellan 1 september till 31 oktober serverar staden dig särskilt många kulturella upplevelser. Då pågår nämligen Dublin Festival Season som firar allt från konst, arkitektur, musik, film, mat och öl till mode, sport, teater och litteratur. Några festivaler som pågår under Dublin Festival Season är bland annat Culture Night, Oktoberfest, Hard Working Glass Heroes och Bram Stoker Festival.

Johnnie Cupcakes

Johnnie Cupcakes

Dublin City Hall
I Dublin City Hall med Irish Architectual Walking Tours.

Om du gillar arkitektur är ett hett tips att spana in den guidade turen Irish Architectural Walking Tours. Den låter dig upptäcka Dublins arkitekturhistoria och platser som du annars kanske hade missat.

The Liquor Rooms

Och om du är sugen på en drink är The Liquor Rooms en häftig upplevelse. Det är en underjordisk sagokällare som bjuder på fyra olika rum inredda med olika teman.

Dublin - byggnad DublinEn färgglad stad Dublin, Irland

Dublin är en stad som även bjuder på mycket färg. Graffitiklädda gator, färgglada byggnader och färgglada dörrar.

Brooks Hotel Brooks Hotel

Som  grädden på moset kände jag mig som en liten prinsessa på Brooks Hotel. Underbart bemötande och service, ett fantastiskt fint rum och världens skönaste säng.

Dublin är utan tvekan en stad för alla smaker och åldrar. Oavsett vad du är ute efter. En lugn weekendresa, nattliv, roliga aktiviteter eller annorlunda shopping. Dublin serverar det mesta. Men det som framförallt gör att du kommer vilja återvända till staden är den irländska atmosfären. Det märks att Dublin är en av Europas vänligaste städer. Människorna är genuint trevliga och välkomnar dig med öppna armar. Vacker natur, god mat, promenadvänliga avstånd, spännande kulturevenemang, historiska pärlor och  härlig folkmusik gör att du säkerligen också kommer dras med i atmosfären som vibrerar av livsglädje.

Jag längtar redan tillbaka! 🙂

Läs mer

Upptäck Dublin del 1
Wakeboard i Dublin's Dockland (roligaste ever!)
PARKing Day i Dublin

Min artikel på Lyx.se: Dublin – en pulserande kulturstad med stort hjärta

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share