Annonssamarbete med Nescafé

Artikeln innehåller reklamlänkar

Artikeln innehåller reklamlänkar
Din dagliga kopp kaffe är hotad

Din dagliga kopp kaffe är hotad

Coffe beans and a golden cup of coffee in candle light - The Nescafé Plan

Inlägget presenteras i samarbete med Nescafé 

Vad vore världen utan kaffe? Tänk om du blev tvungen att klara dig utan din dagliga dos – eller om kaffe blev en lyxvara som bara var få förunnad?

Du vet kanske redan att kaffe håller på att slut. Men vad vet du om vad som görs för att förhindra detta? En stor del av världens 25 miljoner kaffeodlare är små familjejordbruk. Klimatförändringar, sjuka kaffeplantor och dåliga odlingstekniker gör att många odlare riskeras att slås ut 2050. Skräckscenariot, med en vardag utan kaffe, kan med andra ord bli verklighet.

För att garantera tillgången till kaffe i framtiden är det många kaffeproducenter som drar igång hållbarhetsinitiativ för kaffets framtid. Nescafé, som är världens ledande kaffeproducent, satte redan 2010 upp sin plan: The Nescafé Plan.

Låt oss ta en närmare titt på vad denna plan innebär.

The Nescafé Plan – en plan för kaffets framtid

[KGVID poster=”https://adaras.se/wp-content/uploads/2016/10/Nescafe_Plan.png” width=”640″ height=”360″]https://adaras.se/wp-content/uploads/2016/10/The_Nescafe_Plan-1.mp4[/KGVID]

#1 Mer än 390 000 bönder har förbättrat sin odlingsteknik

I samarbete med Rainforest Alliance utbildar Nescafé bönder i hur de kan förbättra sin odlingsteknik och möta de nya hållbarhetskraven. Nescafés mål var ursprungligen att utbilda 10 000 bönder årligen mellan 2010 och 2020. 2015 hade de totalt utbildat 390 000 bönder. Nescafé fortsätter ändå med sin målsättning att utbilda minst 10 000 bönder varje år fram till år 2020.

#2 Över 220 miljoner nya kaffeplantor ska planteras

Nescafés mål är att leverera 220 miljoner nya plantor till kaffebönder till 2020. År 2015 hade de delat ut över 100 miljoner plantor till cirka 67 000 kaffebönder.

#3 Kaffeplantorna ska bli mer motståndskraftiga

En del av Nescafés plan är också att utveckla kaffeplantor som är mer motståndskraftiga mot klimatförändrningar.

#4 Allt avfall ska omvandlas till energi

År 2020 kommer alla Nescafé-fabriker att använda allt överskottsmaterial från kaffeproduktionen som bränsle. Målet är att minska energiförbrukningen med 30 procent och vattenförbrukningen med 20 procent. I slutet av 2015 hade Nescafé nått sitt 2020-mål för vattenkonsumtion medan energikonsumtionen hade minskat med 11 procent.

#6 Ökad medvetenhet

Nescafé Plan handlar också om att öka medvetenheten hos både medarbetare och oss som konsumenter. Vi i kaffeälskande Sverige står för 1 procent av världens kaffekonsumtion. Det är mycket för ett litet land och något som också ger oss möjlighet att påverka förhållandena för världens kaffeodlare. Håll utkik efter hållbart och gärna Fairtrademärkt kaffe när du handlar till din kaffepaus.

Coffe beans in candle light - The Nescafé Plan

Jag vet verkligen inte vad jag skulle göra om kaffet tog slut eller blev en riktig lyxvara. Jag skulle kanske bli en lat zombie, gråtande hemmafru eller ett otäckt monster, beroende på när du frågar mig. Låt oss bara säga: jag behöver min dagliga dos för att fungera.

Dagens fråga: Vad skulle du göra om kaffet tog slut?


Vill du veta mer om vad som görs för att säkra kaffets framtid? Läs mer om Nescafé Plan på Nescafés hemsida.

Ida Josefin Eriksson
Ida Josefin Eriksson
Ida Josefin Eriksson är en content creator från Umeå och grundare av den prisbelönade bloggen ADARAS Blogazine. Hon inpirerar dig till att utforska nya platser, sätta guldkant på tillvaron och leva ditt bästa liv. Säg hej på Instagram!

4 reaktioner på ”Din dagliga kopp kaffe är hotad”

 1. jag försöker faktiskt dra ner på min kaffekonsumtion och har lyckats riktigt, riiiiktigt bra faktiskt! Från 5-6 till 2-4 koppar per dag 😉 Om det tog slut skulle jag måsta hitta ett riktigt riiiiiktigt vasst alternativ för att inte falla i depression.

  1. Men wow vad duktig du är!! Jag har själv också försökt dra ner på min kaffekonsumtion och byta ut någon kopp mot te, men det är väldigt svårt 😛 Speciellt nu när det börjar bli så mörkt ute och jag blir extra trött.
   Haha samma här!!

 2. Jag blir varje morgon serverad en kopp kaffe, “på säng”, av min make. Han vet att det är den bästa medicinen för mitt låga blodtryck. Det har fungerat utmärkt i många år. Att “kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker” är verkligen min åsikt. Kram!

  1. Det är verkligen lyx och romantik i ett!! Håller helt med dig. Det är nog ingen dryck som slår en rykande kopp kaffe – speciellt på morgonen.
   Kram och trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet