Lättlagat, snabbt och perfekt till söndagsbrunchen eller eftermiddagsteet! Här är ett enkelt recept på supergoda scones som du fixar under 30 minuter.
Nygräddade scones är en klassiker som smakar lika bra varje gång. Det är typ omöjligt att misslyckas med och går att variera på oändligt många sätt.
Scones – Recept
Ingredienser (ca 8 scones/2 runda kakor)
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 g margarin eller smör
- 2 dl mjölk eller filmjölk
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 250°C.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Finfördela margarinet i mjölblandningen. Tillsätt mjöl och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
3. Klicka ut 8 scones på en plåt med bakplåtspapper, eller gör två runda kakor som du naggar med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
4. Servera sconesen nygräddade med en klick smör, ost eller marmelad.
Tips för variation
- Prova att byta ut mjölken mot gräddfil eller vaniljyoghurt.
- Tillsätt nötter, russin, tranbär, koriander, rivet skal av citron eller t.ex. gojibär för extra lyxiga scones.
- Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl för nyttigare och lite grövre scones.