Annonssamarbete med Nescafé
Artikeln innehåller reklamlänkar

13 Saker du inte visste om kaffe

Saker du inte visste om kaffe
I samarbete med Nescafé

Visste du att getter var med och upptäckte kaffet eller hur många koppar som dricks om dagen på vårt klot? Inte? Uppdatera dina kaffeskillz här!

Jag har samlat ihop ett gäng intressanta fakta som du kan imponera med på fikarasten.

13 Saker du kanske inte visste om kaffe

1. Kaffet upptäcktes när en bonde i Etiopien märkte att hans getter dansade av glädje när de åt kaffebär. Jag önskar att jag hade varit där med min kamera.

2. Brasilien är världens största kaffeproducent.

3. Det engelska ordet ”Coffee” kommer från arabiskans ”kaweh” som betyder styrka och vitalitet.

4. Kaffe är en av de största handelsvarorna i världen. Endast råolja är större.

5. En kaffebuske kan leva i cirka 60 till 70 år. Det kan ta upp till fyra år för en kaffebuske att mogna och börja bära frukt.

6. Efter vatten är kaffe världens populäraste dryck.

7. Det dricks cirka 400 miljoner koppar kaffe varje dag världen över.

8. Nescafé har som mål att plantera 220 miljoner nya kaffeplantor innan år 2020. Målet är en del av ”The Nescafé Plan”, en konkret handlingsplan för att säkra kaffets framtid.

9. Kaffe är bär. Kaffebönor är egentligen frön i ett körsbärsliknande bär som växer på buskar. De kallas bönor på grund av dess likhet med just bönor.

10. 1685 kom kaffet till Sverige. Två år senare fanns det som medicin på apoteket och i dag dricker varje svensk i snitt hela 3,2 koppar per dag.

11. Föredrar du att dricka ditt kaffe svart utan socker och mjölk? Då får du nästan inte i dig några kalorier alls, bara 2-5 kcal per kopp.

12. De två största populäraste kaffebönorna som odlas är arabica och robusta. Om du är en ”riktig” kaffedrickare ska du definitivt ha koll på dessa.

13. Brasilien publicerade år 2001 ett kaffedoftande frimärke. Hur awesome? Jag vill också ha doftfrimärken!

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share