Artikeln innehåller reklamlänkar

Så tvättar du dina sminkborstar hemma

HOW TO: Tvätta dina sminkborstar hemma

Det går nog inte att poängtera för många gånger hur viktigt det är att: Tvätta dina sminkborstar ofta! De samlar på sig gamla sminkrester, oljor, döda hudceller och kan lätt bli en bakteriesamling.

För att hålla bakterier och smuts borta är det bra att vara noga med att tvätta dem regelbunden. Det ät inte bara superviktigt för hygienen utan även för penslarnas hållbarhet. Makeupsvampar och borstar för concealer och flytande foundation ska du helst tvätta efter varje användning och andra borstar och penslar minst en gång i veckan. Det tar inte lång tid att tvätta borstarna så jag brukar köra på mottot ”better safe than sorry”.

Jag använder aldrig någon speciell rengöring utan brukar bara tvätta mina borstar med ljummet vatten och mild tvål eller shampoo. Krångligare än så behöver det inte vara.

HOW TO: Tvätta dina sminkborstar hemma

SÅ TVÄTTAR DU DINA SMINKBORSTAR HEMMA

Tvätta sminkborstar med syntetiskt hår

Borstar med syntetiskt hår kan du tvätta med YES diskmedel eller en mild tvål för att ta bort smuts och bakterier. Viktigt är att välja en sulfatfri tvål samt diskmedel så att det inte torkar ut dina borstar. Kan även understryka att det är viktigt att använda just YES som diskmedel då det är snällast och mest effektivt för att ta bort smink. 

  1. Fukta hela borsten i ljummet vatten och häll en klick diskmedel eller tvål i handen.
  2. Rengör genom att dra borsten i cirkelformade rörelser på handflatan tills det mesta av sminket har avlägsnats från borsten.
  3. Skölj sedan av ordentligt tills allt medel är borta. Håll borsten vänd nedåt när du sköljer den för att undvika att vatten sipprar in i handtaget och förstör borsten. Upprepa rengöringen tills borsten är ren och vattnet inte längre löddrar.
  4. Kläm ur överflödigt vatten och låt sminkborstarna självtorka på en handduk i en nedåtlutande position där borsten riktar nedåt. Detta är bra tt göra så att inte vattnet som finns kvar på borsten rinner ner i fästet och luckrar upp limmet som håller stråna på plats. Det är bara att rulla upp ena änden av handduken några gånger och låta skaften vila mot upphöjnaden.

Tvätta sminkborstar med äkta hår

Borstar med äkta hår kan du tvätta precis likadant som du tvättar ditt egna hår. Använd ett milt shampoo och avsluta med lite balsam innan du sköljer ur en sista gång. Tvätta och torka på samma sätt som borstar för syntetiskt hår.

Tvätta sminksvampar och beautyblender 

Eftersom sminksvampar och beautyblender samlar på sig mer bakterier än en borste bör de tvättas efter varje användning. Använd beautyblenders egna speciella rengöring eller rengör svamparna genom att doppa dem i olivolja och sedan lägga i ett glas med hett vatten och diskmedel. Låt stå ett par minuter och gnugga in diskmedlet ordentligt. 

HOW TO: Tvätta dina sminkborstar
Just nu tvättar jag mina syntetiska sminkborstar med Dr. Bronner Organic Hand & Body Shikakai Soap Tea Tree.

Jag använder syntetiska och veganska sminkborstar och brukar oftast tvätta mina med YES diskmedel eller någon av Dr. Bronner's ekologiska tvålar som är helt fria från syntetiska konserverings- och rengöringsmedel, sulfater, PEG och syntetiska parfymer och färgämnen. Tvålarna är dessutom certifierad av samma National Organiska Program (USDA) som certifierar mat i USA till absolut högsta standarden.

Tips!

  • Ställ inte blöta borstar i ett glas för att torka. Istället för att rinna av samlas då vatten i borsten vilket kan resultera i att håret från borsten börjar lossna.
  • För att hålla dina sminkborstar mjuka och fina kan du låta dina borstar få en kur med din vanliga hårinpackning en gång i månaden. De kommer kännas som nya efter det!

Hur och hur ofta tvättar du dina sminkborstar? 🙂

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share