Artikeln innehåller reklamlänkar

8 Fototips på event: Så fångar du känslan!

Fototips på ett event/tillställning: Så fångar du känslan!

I kväll tänkte jag passa på att dela med mig av mina bästa fototips på event och hur du fångar känslan på plats. För att illustrera mina tips bjuder jag på några bilder som jag tog i onsdags på en studentskiva. Det var faktiskt ett av mina roligaste fotouppdrag hittills! 

I en lada, norr om Stockholm, träffade jag 110 glada ungdomar utklädda till olika karaktärer i en underbar miljö. Det var helt enkelt en amazing kväll. Jag älskar att föreviga spontana ögonblick på bild och känslan på denna studentskiva gjorde det till en kväll jag sent kommer glömma.

Fototips på event: Så fångar du känslan!

8 Fototips på event: Så fångar du känslan!Fototips på ett event/tillställning: Så fångar du känslan!

1. Ta många bilder

På events och tillställningar händer det oftast många olika saker. Uppträdanden vid bestämda tidpunkter, tal, presentationer och mingel. För att lyckas fånga känslan är nyckeln till framgång att ta många bilder. Kliv in i minglet och fånga spontana ögonblick. Ta även många bilder på samma person eller grupper av personer. Då minskar du risken för att någon blundar.

8 Fototips på event: Så fångar du känslan!Studentsiva fotografering 8 Fototips på event: Så fångar du känslan!

2. Le och våga ta kontakt

Med ett leende kommer du långt och får ofta ett leende tillbaka.

Eggeby Gård foto-studentskiva

3. Glöm inte att ta både översiktsbilder och detaljbilder

Skapa variation och tänk på att fota med olika utsnitt och på olika avstånd.

Fota mingelbilderFototips på ett event/tillställning: Så fångar du känslan!

4. Ta med extra batterier

En extern blixt är din bästa vän vid mingelfotografering. Det går lätt åt flera med batterier så ta med minst två omgångar med batterier (en batteriladdare kan också vara bra att packa ner i kameraväskan).

Fotografering på en studentskiva
Här skulle jag ta en översiktsbild, men precis när jag skulle ta bilden lutade den blåklädda killen sig fram och tittade in i kameran. Trots att inte fokuset är rätt tycker jag att bilden är underbar. Den fångar stämningen perfekt!

5. Det behöver inte bli perfekt

På events och tillställningar handlar det om känslan. Tänk på att allt inte behöver vara perfekt. En spontan bild som fångar känslan kan bli mer rätt än en planerad bild – trots att exempelvis skärpan inte ligger rätt. En känsla går alltid före kompositionen.

Tips vid eventfotografering Studentskiva på Eggeby Gård

6. Ha med dig rätt objektiv

Trots att jag är ett stort fan av pannkaksobjektiv är det inte att rekommendera vid events. Nu vill du ha ett bra allround-objektiv med både vidvinkel och zoom för att snabbt kunna anpassa dig till olika situationer. Jag fotar nästan alltid alla mina eventbilder med mitt Sigma 24-70mm F2,8 EX DG.

Fotografering på en studentskiva

7. Prova svartvitt

Vid events och tillställningar tycker jag att det passar perfekt att blanda bilder i färg med svartvita bilder (fixa detta alltid i efterhand så att du/kunden även har tillgång till bilderna i färg). Svartvita bilder ger automatiskt ett lugnare intryck och kan vara en fin kontrast till de annars röriga bakgrunderna, färgerna och allt som pågår i dina andra bilder.

Fototips på event Fototips på event
Högt ISO men ett mer realistiskt ljus som visar på hur det faktiskt var just då och där.

8. Fota både med och utan blixt

Även om bilderna blir brusiga när du använder högt ISO kan de ofta förmedla både rätt och en helt annan känsla än vad dina blixtbilder kan. Ta både med och utan blixt så kan du se vad som blir bäst när du går igenom bilderna hemma.

Fotografering studentskiva

P.S Påminn mig att jag måste uppdatera min portfolio, Idajosefin.com, så snart jag får lite tid över. Jag har så många bilder, webbdesigner och annat kul som jag gjort men inte hunnit dela med mig av.  Säg till om ni vill se något specifikt här på Adaras.se. Kanske fler fototips eller bloggdesigntips? Skriv i en kommentar om du önskar läsa något speciellt 🙂

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share