Artikeln innehåller reklamlänkar

Northumberland – Slott, stränder & brittisk idyll

Bamburgh castle in Northumberland

Det är inte konstigt att filmskapare älskar nordöstra England. Här finns hundratals slott, vackra stränder, stengärdsgårdar och slätter. En underbar turistpärla är sagolika Northumberland som verkligen låter dig uppleva brittisk idyll.

Efter att ha besökt Newcastle, fortsatte vi vår resa tillsammans med VisitBritain till Bamburgh i Northumberland. Det ligger vid kusten, vid gränsen mot Skottland och tar bara drygt en timme att åka till med bil från Newcastle.

Det är ett perfekt utflyktsmål, liksom resmål för alla Harry Potter-fans, liksom för dig som älskar historia och natur – eller helt enkelt bara vill komma bort från vardagsstressen och koppla av på en filmiskt vacker plats. Tro mig, det är verkligen sagolikt! Jag blev helt kär i Northumberland och framförallt i alla fantastiska slott.

Nordöstra England

Northeast England

I Bamburgh bor bara drygt 450 personer, men Bamburgh Castle lockar turister från när och fjärran. Det majestätiska slottet tornar upp sig 45 meter över havet och är en av England största och mest historiska monument. De äldsta delarna av slottet härrör från 400-talet.

Bamburgh Castle

Bamburgh castle in Northumberland

Här har bland annat TV-serier och filmer som Ivanhoe, Robin av Sherwood, The Last Kingdom och Macbeth spelats in.

Bamburgh castle

Bamburgh castle

Platsen runtomkring slottet är ooooooh-så-vacker! Trots att det blåste kallt var sommarkänslorna på topp denna februarimorgon när vi strosade längs stranden med slottet i bakgrunden.

Globetrotter Elisa
360 grader med fotovänlig natur. Här syns fina GlobetrotterElisa med kameran i högsta hugg.

Beach in Northeast EnglandNature in NorthumberlandBamburgh castle in Northumberland

Hur vackert?

Beautiful landscape in England

Alnwick Castle

Ett annat otroligt vackert slott i Northumberland är Alnwick Castle. Borgen har bland annat använts i TV-serier och filmer som Harry Potter och de vises sten, Harry Potter och Hemligheternas kammare, Robin av Sherwood, Robin Hood: Prince of Thieves, Svarte Orm, Ivanhoe och Downton Abbey.

Slottet var tyvärr stängt när vi var där men som Harry Potter-nörd känner jag att jag MÅSTE tillbaka! Dels för att besöka slottet men också för att besöka Alnwick Garden som ligger precis intill och som garanterat är värt ett besök i sig på sommaren eller hösten. Samt för att käka på Treehouse Restaurant. Det är en gigantisk übercool träkoja där du kan njuta av en afternoon tea eller lunch bland trätopparna.

Alnwick CastleAlnwick Castle

Tips på boende i Northumberland

Warenford Cottages
Warenford Cottages, Warenford, Bamburgh

Warenford Cottages

Precis utanför Bamburgh kan du övernatta i sann brittisk anda på Warenford Cottages. Åker du med familj och vänner är detta ett hett tips – då ni kan hyra en stuga helt för er själva. Här finns också pool, bastu, gym, tennisbana och grillplats. Kom bara ihåg att köpa med er mat innan. Warenford Cottages

The Joiners Arms

Ett annat tips på boende är The Joiners Arm. Det är ett supermysigt litet värdshus i Newton-by-the-sea i Alnwick, Northumberland. Vi stannade faktiskt här för en härlig trerätters-middag innan vi övernattade i Warenford Cottages.

The Joiners Arms in Newton-by-the-Sea, AlnwickThe Joiners Arms in Newton-by-the-Sea, Alnwick

Nordöstra England

Fakta om Northumberland

Att ta sig hit: Närmaste flygplats är Newcastle International Airport. Från Newcastle till Northumberland tar du dig lättast med bil (ca 1 timmes körning).
Folkmängd: 310 000
Visste du att … det finns över 70 slott bara i Northumberland?

Fler resetips i nordöstra England:

» Destination: Newcastle – En mysig & pulserande stad med hyllat nattliv
» Upptäck Newcastle – Sevärdheter, upplevelser & shopping

2 Shares
Pin
Share
Tweet
Share