Artikeln innehåller reklamlänkar

Upptäck Newcastle – Sevärdheter, upplevelser & shopping

Newcastle upon TyneÄt lunch i en container, promenera längs Quayside och shoppa high street-favoriter på Northumberland Street. Följ med på en resa till Newcastle-Gateshead! Här är bilder från min andra dag i nordöstra England tillsammans med VisitBritain.

Efter att ha spenderat en mysig kväll i staden och upplevt Newcastles berömda nattliv var det riktigt kul att få en känsla av staden i dagsljus (såklart!). Newcastle är en gammal industristad som under de senaste åren har rustats upp rejält. Det känns så chict, hippt och tufft. Jag älskar att mycket av den ruffiga gamla industrikänslan är kvar och hur charmigt det blir i kombination med moderna byggnader och vacker historisk arkitektur.

Sevärdheter i Newcastle-Gateshead

Det är en spännande mix med mycket att upptäcka. Från det normandiska slottet (New Castle) och romerska ruiner (Hadrian's Wall) till världsberömda Tyne Bridge och Gateshead Millenium Bridge. Broar är faktiskt något som karaktäriserar Newcastle. I vackra Quayside, kvarteren utmed floden Tynes kajer, kan du se de sju broarna som länkar samman Newcastle med Gateshead.

Utmed kajen ligger också massor av prisbelönta restauranger, designade barer, ett av världens största konstmuseer, BALTIC Centre for Contemporary Art och det spektakulära konserthuset The Saga Gateshead som med sitt vågformade glastak är ett av stadens mest kända landmärken.

Upptäck staden med cykel

The Cycle Hub in Newcastle

Jag skulle inte säga att Newcastle är en lika cykelvänlig stad som Umeå eller Uppsala – speciellt inte för oss som är vana vid högertrafik. Men är du bara försiktig, inte har bråttom, kommer ihåg att cykla på vänster sida samt titta åt ”rätt” håll när du korsar en gata så är det både roligt, smidigt och prisvänligt att upptäcka Newcastle på cykel.

Vi började måndagsmorgonen med att hyra varsin cykel hos The Cycle Hub för att utforska Ouseburn Valley. The Cycle Hub är ett cykelvänligt café som ligger inbäddat precis vid dalens botten. Här kan du hyra en cykel från 15 pund, följa med på en guidad tur eller njuta av en afternoon tea med utsikt över Quayside.

Newcastle

Newcastle-Gateshead

The_Cycle_Hub_Newcastle (4)

Tuffa museer och gallerier

The Biscuit Factory

Något som också finns gott om i Newcastle är museer och gallerier. Utöver BALTIC, kan du till exempel besöka The Biscuit Factory som är Storbritanniens största konst-, hantverks- och designgalleri i hjärtat av Newcastles kulturkvarter. Galleriet är inrymt i en före detta viktoriansk lagerlokal och har två våningar med spännande konst, skulpturer, smycken, hantverk och prints från drygt 250 konstnärer – varje säsong. Inträdet är gratis och om du ser något du gillar har du möjlighet att köpa med dig det direkt.

The_Biscuit_Factory (9)

Jag hade mer än gärna låtit någon av Zoe Robinsons helt fantastiska skulpturer följa med mig hem. Om jag hade haft plats i resväskan. Och om jag hade haft några tusenlappar över.

The Biscuit Factory

Ät i en container hos Cook House

Cook House in Newcastle-Gateshead - Restaurant in a shipping container

I hjärtat av Ouseburn Valley ligger Cook House. Det är ett kök i en container som drivs av den supertrevliga kocken Anna Hedworth. Här kan du äta frukost, lunch, ta en kaffe, bara chilla eller smaka Annas sagolika äppelkaka med rosmarin och mandel.

Cook House - Restaurant in a shipping container

Hemtrevligt, välkomnande och informellt är mottot i Cook House. Du känner dig som hemma i denna avslappnade och mysiga miljö.

Cook House - Restaurant in a shipping containerCook House - Restaurant in a shipping container

Shopping i Newcastle

Fenwick in Newcastle-Gateshead

Shoppinghöjdpunkter finns det gott om! För high street-favoriter kommer Northumberland Street inte göra dig besviken! Här hittar du till exempel Fenwick som erbjuder flera våningar med allt du kan tänka dig inom mode, skönhet och heminredning. Det var faktiskt här i Newcastle som Fenwick grundades 1882. I dag finns Fenwick på 11 platser i Storbritannien och säljer massor av exklusiva märken som Burberry, Givenchy, Barbour – liksom French Connection, Celine och Kenzo. För att nämna några.

Precis intill finns också Grainger Town som inkluderar Grey Street (döpt efter Earl Grey – premiärministern under 1830-1834), Grainger Market, Theatre Royal, , Grainger Street och Clayton Street. Här hittar du mindre butiker kombinerat med exklusiva namn som Vivienne Westwood, Space NK och Kurt Geiger. Allt ligger inuti ”‘city of palaces” och kantas av vackra gregorianska och viktorianska byggnader.

För dig som söker vintage eller handgjorda fynd är den charmiga kullerstensgatan High Bridge the place to be.

Fenwick

Newcastle_Great_Britain (1)

Vid Northumberland Street. I bakgrunden skymtar Grey's Monument som en hyllning till Charles Earl Grey K.G.

Newcastle upon TyneNewcastle-Gateshead

Visste du att …

Rowan Atkinson, Sting, The Animals och Dire Straits kommer från Newcastle?

… En person som kommer från Newcastle kallas för Geordie (vilket också är namnet på den lokala dialekten)?

… Northumberland Street är det dyraste platsen i Storbritannien, utanför London, att äga en butik på?

Fler resetips i nordöstra England:

» Destination: Newcastle – En mysig & pulserande stad med hyllat nattliv
» Northumberland – Slott, stränder och brittisk idyll

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share