Artikeln innehåller reklamlänkar

Landskapsfotografen Pawel Macieszonek i fokus

pawel_macieszonek

I Nynäshamn är Pawel Macieszonek känd för att fånga vår fantastiska omgivning på lika fantastiska bilder. Han har ett öga för detaljer och inspirerar oss varje vecka till att gå ut mer i naturen genom sin Facebooksida om Nynäshamn. I veckans intervju avslöjar han sina bästa fototips och berättar vilka platser du inte får missa om du har vägarna förbi orten som ligger drygt 58 kilometer söder om Stockholm.

Det började med att Pawel såg en artikel om min blogg i Nynäshamns Posten. Han mejlade, vi började prata och så slutade det i en dubbeldejt när Pawel och hans tjej Kasia träffade Simon och mig på en pizzeria. Sedan dess har vi firat nyår ihop, käkat middagar hos varandra och åkt på fotoutflykter. Det råder ingen tvekan om att Pawel och Kasia är de som fått oss att känna oss välkomna och trivas som fisken i vattnet i Nynäshamn.

pawel_macieszonek-landskapsfoto

Pawel flyttade från Polen till Sverige 2006. Då började även intresset för foto att utvecklas. Ett intresse som har ökat ännu mer när han flyttade till Nynäshamn 2010.

I dag trollbinder du oss med dina fantastiska landskapsbilder. Hur började din fotoresa?
– Jag tyckte om att titta på andras bilder på nätet och ville börja fota själv. Jag köpte en begagnad kamera, en Nikon D70 och två kitobjektiv (18-55 mm och 55-200 mm). Jag kunde inget om fotografering. Våren 2008 tog jag med mig kameran ut på ett friluftsområde i Skarpnäck och tog bilder. När jag kom hem och förde över bilderna till datorn startade allt. Jag började läsa massa böcker, skaffade ett konto på ett Nikonforum och laddade upp mina bilder. Jag fick ofta otrevliga kommentarer när jag publicerade bilder men tog åt mig av de som gav konstruktiv kritik. En sak jag lärde mig är att man ska vara en medveten fotograf. Man måste lära sig de tekniska aspekterna för att ta bra bilder.

nynashamn-pawel_macieszonek

”Jag läste manualen till min kamera fem gånger.”

nynashamn_pawel
pawel_macieszonek_foto
Strandvägen.

Vilka är dina bästa fototips?
– Lär dig hur ISO, slutartid och bländare påverkar varandra. Jag tycker att det är ett måste att läsa manualen till kameran samt prova hur olika inställningar påverkar bilder som man tar. Jag läste manualen till min kamera fem gånger. Vill man ta fina landskapsbilder så är även ett stativ ETT MÅSTE! Jag går inte hemifrån utan stativ och använder det alltid, även mitt på dagen när det är mycket ljust. Stativet används för att du ska kunna sänka slutartiden men också för att du ska kunna komponera bilder i lugn och ro och ha bättre skärpa.

knappelskar_pawel
Knappelskär.
knappelskar

Vilka platser får man inte missa i Nynäshamn?
– I Nynashamn finns det otrolig vackra platser. Knappelskär med Knappelkärsgrottan, Strandvägen med öppen horisont samt Torö Stenstrand som ligger bara tre mil från Nynäshamn. Torö är en fantastisk vackert plats och ett jättebra ställe för att fota solnedgångar. Det är också vackert i skärgården här i Nynäshamn. Så om man har en båt och tycker om naturen så kommer man trivas hur bra som helst.

toro-stenstrand-paweltoro-stenstrand
Torö Stenstrand.
nynashamn-pawel

Hur ser det ultimata fotovädret ut?
– Det bästa fotovädret är när det är 40-70 procent moln på himlen och inte så stark sol. Jag gillar inte stark sol när jag tar bilder, utan ser det starka solskenet som en ”fiende” vid fotografering.

nickstabadet-pawel
Nickstabadet.

Vad ska man tänka på vid landskapsfotografering?
De bästa bilderna tar du antingen tidigt på morgonen vid soluppgången eller sent på kvällen när solen gömmer sig under horisonten. Då är det oftast fina färger och mjukt, vackert ljus. Det bästa är om det finns lite moln på himlen så de fångar upp ljuset och blir fint färgade. Det är också viktigt hur du komponerar bilden. Tänk på vad du vill visa på din bild och försök fånga och berätta en historia. Det gör bilderna mer intressanta!

strandvagen-nynashamn-pawel
Strandvägen i Nynäshamn.

Finns det några svårigheter med landskapsfotografering?
Det största problemet är om du åker ut någonstans för att fota och det sen det visar sig att du glömt batteri eller minneskort. Annars så är det jobbigt om det regnar rejält mycket eller blåser kraftigt. Då är det svårare att ta bilder och då är det extra viktigt att man har ett stabilt stativ och har koll på sin fotoutrustning.

pawel-kasia
Pawel och Kasia. Foto: Marcin Bublewicz.

Vad drömmer du om att fota?
– Jag vill fota hela världen. Många människor säger att om de skulle vinna 10 miljoner på lotto så skulle de köpa värsta huset , en bil och så vidare. Jag skulle bara ta med min vackra flickvän Kasia och resa runt i världen och ta bilder. Jag drömmer om att åka till Alaska, USA, Nya Zeeland, Australien, Österrike och en massa andra länder.

pawel_macieszonek_photo

Vill du se mer? Spana in Pawels sidor här: 

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share