Annonssamarbete med ZOÉGAS
Artikeln innehåller reklamlänkar

Så firar vi Internationella Kaffedagen

Couple Drinking Coffee, International World Coffee Day

I helgen skålar vi med kaffe! Det är nämligen den Internationella kaffedagen 1 Oktober. En dag väl värd att fira.

Men vad är egentligen kaffedagen och hur firar man? Det tänkte vi dela med oss av i detta inlägg. Trots att kaffedagen fick sin början under 80-talet i Japan är det en alldeles för ouppmärksammad dag i kalendern. Om jag och Simon fick välja skulle livets dryck, det svarta guldet och vårt dagliga måste firas med världens kafferep, parader och fyrverkerier. Än är vi inte riktigt där, men det minsta vi kan göra är i alla fall att skåla med kaffe – och veta vad vi skålar för.

Den Internationella kaffedagen

Kaffets dag blev officiell 2015 när International World Coffee Day lanserades. Nu firas dagen världen över helgen den 29 september till den 1 oktober i syfte att hylla kaffe och hedra de kvinnor och män som odlar och skördar den dryck vi älskar.

Det är en dag som ökar medvetenheten om kaffeodlarnas livssituation och de utmaningar som finns för att säkra kaffets framtid. Som du kanske vet håller kaffet på att ta slut på grund av klimatförändringar, sjuka kaffeplantor och dåliga odlingstekniker. Inte ens 4 procent av världens kaffeproduktion är i dag ekologiskt certifierad. Samtidigt har majoriteten av världens kaffeodlare inte heller råd att investera för att odla certifierat och hållbart.

Coffee By Women

Hugo Boss Coffee Cups

Som tur är görs mycket för att förhindra kaffets slut. Ett initiativ som är värt mer än en skål i sig är ZOÉGAS hållbarhetsprojekt Coffee By Women som skapar tusentals nya kvinnliga entreprenörer inom kaffeodling i Östafrika.

ZOÉGAS hjälper kaffebönderna att öka sina inkomster genom bland annat kostnadsfria utbildningar i hållbar kaffeodling, ledarskap och självutveckling. Allt för att säkra kaffets framtid. Fler än 42 000 kaffeodlare i Kenya och Rwanda har redan deltagit i Coffee By Women-projektet och fått ny kunskap och ökade resurser genom bland annat nya och friska kaffeplantor.

Adaras - Internationella Kaffedagen

Simon and Ida Drinking Coffee, International World Coffee Day
I helgen skålar vi för kaffe och njuter av en extra god kopp.

Med kaffets framtid i åtanke samt resa från jord till bord tycker vi såklart att den Internationella Kaffedagen är väl värd att firas.

Oavsett om du bara njuter av en god kopp kaffe i lugn och ro eller tar helgen i akt och bjuder in till kaffefest – skåla för alla kaffeodlare som skördar vår älskade dryck.

Latte and Love - Girl with glasses holding coffee cup

Med latte & love,
Ida & Simon

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share