Artikeln innehåller reklamlänkar

Från Firephant till en kväll som brandman

brandforsvaret_stockholm-agesta

I går fick jag prova på livet som brandman och möta designern bakom den nya unika brandsläckaren Firephant. Firephant och Räddningstjänsten bjöd in till årets viktigaste och hetaste pressevent. Ta en titt! 

Vad gör du om grannens lägenhet börjar brinna och hur släcker du en brand i hemmet? Det och mycket annat fick vi lära oss i går.

Men först presenterades Firephant – en brandsläckare som utmanar den traditionellt röda brandsläckaren. Firephant fungerar nämligen både som en snygg inredningsdetalj och hjälpmedel för en tryggare och säkrare hemmiljö. I stundens hetta kanske du inte hinner ta fram den stora sex kilos-brandsläckaren ur städskrubben, därför vill Firephant vara ett komplement. En liten och smidig brandsläckare som kan placeras väl synligt vilket kan vara en livsavgörande tillgänglighet.

Eftersom en fjärdedel av svenskarna är osäkra på hur en brandsläckare fungerar vill Firephant göra det så lätt som möjligt. Det är endast en säkerhetsspärr och en knapp du behöver hålla koll på.

firephant-Lars-Wettre

På eventet fick vi träffa industridesignern bakom Firephant, Lars Wettre, som utvecklat Firephant tillsammans med designern Jonas Forsman.

Samtidigt som Lars berättade om den prisbelönta släckaren fick vi njuta av en läcker italiensk buffé.

firephant_lars-wettre

bussresa-farsta
På bussen fick vi en söt goodiebag med kaffe och godis. Mums! Till höger är söta Pernilla och Diana.

Sedan bar det av mot Ågesta i Farsta där vi fick lära oss om brandsäkerhet och vad man gör om olyckan är framme. Väl på plats välkomnades vi av brandmännen Morgan och Kjell. Vi bytte om till larmkläder och gjorde oss i ordning inför några lärorika brandövningar.

brandforsvaret-stockholm-agesta
brandforsvaret_stockholm_agesta
love-brandman

Love blev fit for figh …  fire.

raddningstjansten

Vi fick prova på att släcka en eld med en brandsläckare och se vad som händer om man häller 1 dl vatten på en kastrull med brinnande olja … det senare är inte att rekommendera! Oljan exploderar och skjuter upp i luften … Om olja brinner ska man istället kväva elden, helst med en brandfilt men annars med en pulversläckare.

brandmanprat-pr-brandman-event

Sedan fick vi ta oss ut genom ett rökfyllt rum genom att krypa längs golvet. Brandmännen tände eld på träspån och vi satt kvar en stund för att se hur röken bildades ovanför oss. Visste ni att det kan skilja flera hundra grader mellan röken och luften? Sjukt läskigt!

fireman

Brandmännen ville starkt poängtera hur giftig rök kan vara. De berättade fasansfulla skräckhistorier om hur familjer, mammor och barn dött av rök, särskilt i trappuppgångar i hyreshus. Bara av två andetag kan du dö av den giftiga röken. Så vad ska du då göra om det brinner i en annan lägenhet i ditt hyreshus? Du ska STANNA i din lägenhet och INTE gå ut i trapphuset. Larma istället 112, berätta var du är och vänta tills hjälp kommer.


Ett annat tips är att våga tänka scenariot redan nu.
Vad skulle du göra om det börjar brinna? Var ska du och din familj samlas om ni kommer ut? Att bestämma en samlingsplats kan också vara skillnaden mellan liv och död. Om du inte ser din familj när du kommer ut kanske du springer in igen – men i själva verket kanske de redan är säkra på andra sidan huset …

brandman-ovningbrandman-i-stockholm

Morgan och Kjell rekommenderade även alla att ha en pulverbrandsläckare hemma. Det är en bra allround-släckare som kan användas till de flesta bränder. Om du inte har en släckare i närheten så gäller det att kväva elden. En brandfilt kanske inte alla har till hands men det går exempelvis att använda en jacka. Vi fick testa att släcka en brinnande docka med jacka och filt.

brandman_stockholm

Brandmännen visade hur man ska kväva elden – med start från huvudet och sedan ned mot benen. Det viktigaste är att hela tiden hålla tätt så att elden inte får nytt liv på grund av syre.

brandman_ovning

Med oss hem från eventet fick vi varsin Firephant. Förhoppningsvis behöver vi dock aldrig använda den. Om du är sugen på att själv ha Firephant i hemmet så hittar du den i både vitt och rött i ElectroluxHome-kedjans butiker. Ett kilo kostar från 599 kronor och två kilo från 799 kr.

Annars, tänk på brandsäkerheten i hemmet, speciellt nu när juletider vankas och vi vill tända adventsljusstakar och laga extra mycket god mat. Glöm inte heller att kolla att alla dina brandvarnare fungerar! Brandmännens rekommendation är minst en brandvarnare per våningsplan och gärna även en i sovrummet.

Är ditt hem brandsäkert? Vad skulle du göra om det börjar brinna?
0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share