Artikeln innehåller reklamlänkar

DIY: Ge nytt liv åt gamla kläder (utan att sy)

Hedins Textile Colour Navy Blue

Plagg i garderoben som bara ligger och dammar? Det är lätt att glömma bort att det är så enkelt att ge nytt liv åt gamla kläder. En förpackning med textilfärg och – TA DA! Du kan få en helt ”ny” garderob.

DIY: Ge nytt liv åt gamla kläder med textilfärg

Du behöver:

  • Textilfärg + fixermedel
  • Infärgningssalt eller vanligt hushållssalt (behövs för att färgen ska fastna)

Så gör du:
Se till att dina kläder är rena och i gott skick. Blöt sedan kläderna noga innan färgning för bäst resultat. Sedan är det bara att dosera och välja temperatur efter din bruksanvisning. Du kan antingen färga för hand eller i tvättmaskin. Det sistnämnda är såklart smidigast då du slipper allt kladd. När du färgat plagget är det viktigt att tvätta det en gång till – utan vare sig färg eller tvättmedel, för att skölja bort överskottsfärgen.

Tips

  • Färgat i tvättmaskin? Glöm inte att rengöra tvättmaskinen ordentligt.
  • Välj en textilfärg efter de textilier du vill använda. Det finns t.ex. textilfärg för bomull, lin, viskos, ylle, siden och polyamid.
  • Plagg med 100% bomull kan ibland vara sydda med polyestertråd. I dessa fall kommer inte tråden att färgas, utan behåller ursprungskulören. Men du kan enkelt färga tråden i efterhand med textilfärgpenna.
  • Syntetfibrer som polyester, elastan och acryl är VÄLDIGT svårt att färga (specialfärg behövs).

Mörkblå textilfärg från Herdins

Ett paket av Herdins Textile Colour räcker till 500-1500g textiler och innehåller både färg och fixermedel.

Hedins Textile Colour Navy Blue

Jag köpte en mörkblå textilfärg från Herdins på ICA för drygt 40 konor och färgade bland annat min gröna bomullsklänning. Sedan sprayade jag lite blekmedel på klänningen för att få ett mer batik-liknande resultat (har fortfarande kvar en massa klorin sedan jag gjorde om ett par jeans till slitna shorts). In i tvätten en gång till och vips fick min klänning en helt ny look.

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share