Artikeln innehåller reklamlänkar

Death Valley National Park i USA: En resa till jordens varmaste plats

Upptäck Kaliforniens hetaste nationalpark.
Death Valley

Så här såg det ut en septemberdag när jag och Simon trodde att vi skulle dö på vägen till Death Valley National Park i Kalifornien. I 50 graders värme med en rödlysande bensinmätare och en halvfull vattenflaska i baksätet.

Tro mig. Death Valley är en plats som inte kan lämna någon oberörd. Det är en av de häftigaste platserna jag någonsin besökt och en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Från Grand Canyon åkte vi mot Death Valley National Park – med en övernattning i Utah däremellan. När vi körde genom Las Vegas igen började julmusik spelas på radion. Jag minns det, som igår, hur vi skrattade åt julstämningen i sommarvärmen.

Det blev lite mer ansträngda skratt när vi rullade in till Death Valley och insåg att vi skrivit in fel adress på GPS:n. Death Valley istället för Death Valley National Park. Med långsamt vägarbete i början blev det totalt en drygt två timmar längre resa än beräknat.

Death Valley

Efter vägarbetet fanns inte ett hus eller människa så långt ögat kunde nå. Längs vägkanten kunde vi skymta både dödskallar och R.I.P-skyltar med jämna mellanrum. Det var då vi, med lite panik, insåg att bensinmätaren lyste rött och att vi endast hade en halvfull vattenflaska i baksätet. Med 50 graders temperatur utanför bildörren. 50 GRADER!!! Det var helt GALET varmt. Jag har aldrig någonsin varit med om en sån hetta.

Death Valley
Death Valley

Glädjen återvände när vi, in the middle of nowhere, såg en bensinstation och kunde ladda upp med både bensin och vatten.
Death Valley National ParkDeath Valley

Bilder från Death Valley National Park

Death Valley National Park

Jag tyckte att bara vägen till Death Valley National Park var en upplevelse i sig. Men när vi väl kom till själva nationalparken tappade jag andan. Så otroligt vackert! Solnedgångarna i Grand Canyon är oslagbara men Death Valley var en helt annan upplevelse. Den råa naturen var så mäktig, tuff och läcker med sina orörda sanddynor samt färgglada klippor och raviner.

Vi kunde knappt vara ute i tio minuter innan vi var tvungna att att springa in i bilen igen och sätta på AC:n.

Death Valley

Hela nationalparken är väldigt stor, hela 13 518 kvadratkilometer och ligger till största delen i Kalifornien samt med en mindre del i Nevada.

Utöver det vackra ökenlandskapet är temperaturen något som bara måste upplevas. Death Valley är en av de varmaste och torraste platserna i Nordamerika. Den 10 juli 1913 uppmättes 57 grader, vilket fortfarande är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Nordamerika.

Death Valley
Death Valley
Death Valley
Death Valley
Death Valley
Death Valley

Haha ser ni hur min högra hand är lyft? Jag skulle sätta mig ner för denna bild men insåg snabbt att stenarna var sjukt varma och var uppe på två fötter igen på typ tre sekunder. Vad gör man inte för en bild?Death ValleyDeath Valley National ParkDeath ValleyDeath ValleyDeath Valley National ParkDeath Valley

Som tur var blåste det en hel del. Visserligen var vindarna extremt varma, men de gjorde att vi kunde vara ute lite längre i hettan.

Death Valley
Death Valley National Park
Death Valley
Death Valley

I Death Valley finns också Badwater Basin, Nordamerikas lägsta punkt, 86 meter under havet. Bilder från denna imponerande saltöken dyker upp senare!

Tips till dig som ska till Death Valley National Park

  • Ha med dig MYCKET vatten. Vi hade med oss cirka 30 vattenflaskor (efter stoppet på den enda bensinstationen) och drack upp nästan allihopa.
  • Se till att tanka bilen innan och ha med en dunk kylarvätska.
  • Packa solskydd, snacks/matsäck (gärna något salt) samt en hatt eller keps att skydda huvudet med.
1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share