Artikeln innehåller reklamlänkar

Bildspecial: Burgas – en stad fylld av kontraster

burgas-shopping

REPORTAGE. Längs Burgaskusten vid Svarta havet ligger Bulgariens fjärde största stad, Burgas, med runt 200 000 invånare. Även om det reser ett stort antal turister hit varje år för sol och bad så är det en stad som ”andas” Bulgarien.

Medan bulgarerna ryggar tillbaka vid namnet på turistflockade Sunny Beach är Burgas en stad som de är stolta över. En bartender på hotellet i Nessebar säger att det är Bulgariens finaste stad och en annan får något drömskt i blicken. Det är med lite större förväntningar som Simon och jag tar en taxi från hotellet till Burgas. Efter en obehaglig taxiresa på drygt 40 minuter (med en galen taxichaufför som har gasen i botten i alla kurvor) är vi framme.

Blicken vandrar längs de gråa byggnaderna utmed gatorna. Det är grått och förfallet. Samtidigt är det på något sätt vackert. Fint. Lyfter du blicken och tittar rakt upp mot himlen så sipprar solens strålar ner genom de höga trädkronorna. Längs trottoaren sitter gamla människor som man vid ett första ögonkast tycker väldigt synd om. Men de pratar, skrattar och har fullt upp med att sälja allt från grönsaker och frukt till virkat handarbete. Det är 34 grader varmt och en kvinna mitt emot mig möter min blick med ett leende och fortsätter sticka på ett par små strumpor.

burgas-bulgaria
I Burgas centrum omringas byggnaderna av massvis med gröna växter och träd. 
burgas-bulgarien

Mitt på torget står en mäktig byggnad. Inte långt ifrån är det förfallna lägenheter, vissa i sämre skick än andra. Det blir en stor kontrast till de vackra växterna som omger hela centrum.
nature-pictureburgas_bulgarien
Vi käkade lunch på ett mysigt uteställe till tonerna av en duktig musiker.
burgas-uteserveringburgas-mat
Maten är superbillig. För två varmrätter, två Coca cola och två vatten betalade vi totalt 15,94 leven. Det är runt 70 kronor. TOTALT.
viva-accessorices
I klädesväg hittade jag inte mycket i Burgas (bara en kjol och en t-shirt). Många butiker fylls nämligen av falska märkeskläder. De riktiga märkeskläderna kostar ungefär lika mycket som i Sverige men eftersom den falska marknaden är så stor är det svårt att veta om man skulle få det man betalar för. Däremot kan du göra riktigt bra accessoar- och smyckesfynd. Du hittar även välgjorda bulgariska handväskor för en billig peng.
ida-burgas
simon-hallie-eriksson
glass
Glassigt. Vi njöt av varsin glass i hettan. Asgott!

Varken Simon eller jag ångrar att vi åkte till Burgas istället för Sunny Beach. Eftersom Sunny Beach är så turisttätt kändes det kul att få en bättre smak på Bulgarien efter nästan en vecka på hotellområdet i Nessebar. Vi hade lätt kunnat åka tillbaka en dag till för att se på stränderna och framförallt besöka den oerhört populära Sandfestivalen där kända konstnärer från världens alla hörn bygger helt fantastiska sandskulpturer utifrån ett tema. Om du själv står i valet och kvalet kan jag rekommendera Burgas. När du är där så känns det som att du får ta del av landet och dess kultur. Dessutom är bulgarerna så trevliga och det är minst sagt spännande att upptäcka en stad som är fylld av kontraster.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share