11 saker du inte visste om Hollywoodskylten

Hollywoodskylten

Hollywoodskylten. Det är mer än bara nio vita ståtliga bokstäver som bildar ett distrikts namn. Det är en av världens mest kända symboler för ambition, framgång och glamour. En symbol för Los Angeles, för filmindustrin och en plats där drömmar kan bli verklighet.

I förrgår åkte vi, så nära vi kunde, till den berömda Hollywoodskylten i Hollywood Hills. Jag har sett skylten otaliga gånger i filmer och på bilder och kan bara säga att bokstäverna är lika spektakulära på nära håll. Det är något trollbindande och magiskt med platsen.

11 saker du kanske inte visste om Hollywoodskylten

1. Skylten skapades 1923 för att göra reklam för ett nytt bostadsområde i bergen ovanför Hollywood
Bokstäverna bildade ordet “HOLLYWOODLAND“. Det var tänkt att skylten skulle plockas ner efter bara något år, men det blev snabbt en turistattraktion och en en känd symbol för den amerikanska västkusten.

2. Skylten var större i början
Ursprungligen var bokstäverna 15 meter höga, 9 meter breda och pryddes av 4 000 glödlampor.

3. I dag består skylten av 13,7 meter höga bokstäver och väger totalt 217 ton.

4. Hollywoods handelskammare tog bort de fyra sista bokstäverna
1929 slutade skylten att underhållas. Det skulle dröja 20 år innan den hårt åtgångna skylten togs hand om. 1949 erbjöd sig Hollywoods handelskammare att ta bort de fyra sista bokstäverna och restaurera resten av skylten. Glödlamporna togs också bort på grund av kostnaden.

5. Bokstaven H är platsen för ett självmord
Långt ifrån alla som åker till Hollywood finner lyckan. Många förväntansfulla skådespelare möttes ständigt av avslag. 1932 begick den 24-åriga skådespelerskan Peg Entwistle självmord när hon inte fick rollen som hon hade hoppats på. Hon klättrade upp på bokstaven “H” och kastade sig ner mot döden.

6. Bokstaven H har träffats av en bil
Visst känns det inte som någon större risk att träffa skylten med en bil, men det var precis vad som hände. Ironiskt nog var det skyltens vaktmästare, Alber Kothe som, berusad, körde utför klippan en kväll med en Ford Mustang. Både bilen och den otursförföljda bokstaven H förstördes. Albert klarade sig oskadd.

Hollywoodskylten

7. Skylten har inte haft det lätt
Den ursprungliga Hollywoodskylten började så småningom att falla sönder. Vid ett tillfälle föll faktiskt det tredje O:et ner, ett annat O rasade efter ett angrepp av termiter och ett av L:en råkade ut för en anlagd brand.

8. Hollywoodskylten pånyttföds i stål
Genom åren har många kändisar hjälpt till att hålla skylten fin och fräsch. För att återställa landmärket ledde Playboykungen Hugh Hefner en kampanj för att säkra bokstävernas hållbarhet. Donatorer skänkte totalt $250 000 till den nybildade stiftelsen The Hollywood Sign Trust och skylten ersattes med bokstäver i stål. Till exempel finansierade Alice Cooper det sista O:et för att hedra sin idol Groucho Marx, Hugh Hefner Y:et, Andy Williams W:et och filmstudion Warner Bros det sista O:et. Under Hollywoods 75-årsjubileum, 1978, avtäcktes den nya version inför en TV-publik på 60 miljoner.

9. Originalskylten används i konstverk
År 2005 såldes originalskylten till konstnären Bill Mack. Han använde delar av metallen från skylten för att måla på, och då var det givetvis stjärnor från Hollywoods guldålder som han målade.

Hollywoodskylten

10. Hugh Hefner räddade Hollywoodskylten (igen)
2010 donerade Hugh Hefner närmare en miljon dollar till Hollywood Sign Trust för att säkra skyltens framtid. Marken runt skylten har skyddats för nybyggnationer, och de närmare 560 000 kvadratmeterna har köpts upp av staden, för att hålla utsikten fri.

11. Skylten är toppskyddad
Det är förbjudet att fotvandra i närheten av Hollywoodskylten. Homeland Security har kopplats in för att skapa det avancerade säkerhetssystemet. Det finns infraröda videokameror, rörelsesensorer och mikrofoner som övervakas från en underjordisk kontrollstation i Los Angeles.

Ida Josefin Erikssonhttps://adaras.se
Ida Josefin Eriksson är en prisbelönad livsstils- och resebloggare bloggare från norra Sverige. Efter att ha tagit en kandidatexamen i journalistik startade hon eget företag för att uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Latest Posts

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

Trött på att sträcktitta på Netflix eller har du bara extremt tråkigt i din karantän? Här är listan på över 20 grymma saker att göra hemma medan du isolerar dig från samhället. 

Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos

Dröm dig bort till varmare breddgrader med denna veganska och tropiska smoothiebowl som bara skriker Aloha. Med smaker av svalkande mango, uppfriskande ananas och krispig kokos blir det en somrig energikick. 

Jobba hemifrån: Så klarar du av de vanligaste utmaningarna

En dröm eller mardröm? Att jobba hemifrån är inte utan utmaningar. Flexibiliteten är det bästa men det kan vara svårt att hålla sig fokuserad, disciplinerad och produktiv. Eller kanske känner du dig isolerad? Här är mina bästa tips på hur du blir mer effektiv hemma. 

8+ Fantastiska Instagramplatser i Cornwall, England

Med dramatiska kustlinjer, pudermjuka sandstränder, tropiska trädgårdar, slottsruiner och små söta fiskebyar är det enkelt att hitta vackra Instagramplatser i Cornwall - vart du än tittar. Jag har listat några av de absolut bästa! 

Comments

  1. Intressant läsning där jag fick lära mig nya saker. Jag har alltid förknippat skylten som en symbol för uppgång och fall. Många …

  2. Oj, så mycket mer än bara en skylt! Fantastiskt kul läsning, jag hade verkligen noll koll innan:)! Hoppas du har det fantastiskt där borta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin
Tweet
Share
WhatsApp