Artikeln innehåller reklamlänkar

Sveriges Nationaldag: Inspo för ett blågult firande

Sveriges nationaldag

Hur firar du Sveriges nationaldag 6 juni? Tråkigt nog har jag aldrig firat nationaldagen på ett speciellt sätt. Jag som älskar traditioner tycker faktiskt att det är extremt tråkigt att vi inte har några speciella nationaldagstraditioner i Sverige. Saknas gör själva firandet. Visst, flaggor hissas och högtidstal hålls, festligare än så blir det oftast inte.

Det är inte ens alla som vet att Sveriges nationaldag har ”firats” sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform (vilket var ett första steg mot dagens folkliga demokrati). Orsaken till varför vi inte firar nationaldagen med samma glädje och stolthet som andra länder i Europa tror jag har mycket att göra med att både flaggviftande och nationalsången har känts lite tabu. Det känns inte okej att vara en för stolt svensk. Bara för att ta ett exempel har jag nog inte ens en svensk flagga i mitt hem. Däremot har jag massor med kläder och prylar med den amerikanska och brittiska flaggan. Om alla de prylarna hade prytts av den blågula svenska flaggan vet jag inte vad folk hade fått för uppfattning om mig. Visst är det knasigt?

Det jag vill säga är, i alla fall, att jag tycker att vi ska våga uttrycka stolthet för vårt land utan att det ska behöva betyda något negativt. Jag tycker att vi ska kunna våga visa att vi är stolta över att vara svenskar, stolta över att bo i ett så fantastiskt land och därmed även fira 6 juni mer ordentligt (även om Midsommar kommer räknas som Sveriges egentliga nationaldag en lång tid framöver).

Kort och gott: Vi kan vara stolta svenskar och samtidigt var enade – utan att vara exkluderande.

Till er som vill fira med ett blågult bultande hjärta på lördag – här är några ting som hjälper dig på traven!

1. Flaggspel 2. Parfym 3. Klänning 4. Ögonskuggor 5. Sandaler 6. Solglasögon 7. Gummistövlar 8. Engångsartiklar 9. Eyeliner 10. Flaggor på tandpetare

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share