Artikeln innehåller reklamlänkar

No Bullshit Day – sanningar och lögner i skönhetsbranschen

no_bullshit_day

Hur är det egentligen med sulfater, parabener, mineraloljor, kemikalier och nanopartiklar? Är ”fri från … ” bättre? Svaren fick vi på No Bullshit Day – häng på!

Den 18 januari var jag, tillsammans med andra bloggare och skönhetsjournalister, inbjuden av Daisy Beauty till Tändstickspalatset i centrala Stocksholm för en heldag med temat “no bullshit”. Sveriges Hudterapeuters Riksförbund (SHR) och Kem-Tekniska Leverantörsförbundet (KTF) fanns på plats för att föreläsa och reda ut vad som är sanningar, halv-sanningar och lögner inom skönhetsbranschen.

Annica-Joensuu

Annica Joensuu, ordförande för SHR, redde ut myter inom hudvård. Hon konstaterade bland annat att rakning inte påverkar vår hårväxt. Däremot kan håret omvandlas till grövre hår (terminalhår) om vi plockar eller vaxar bort hårer. Men att vi får grövre hår av rakning är en myt.

Sedan berättade Madeleine Edholm från KTF om verksamheten, Look Good Feel Better och Swedish Beauty Awards. Lyckades inte fånga det på bild men Look GoodFeel Better erbjuder kvinnor, som behandlas för cancer, kostnadsfria kurser om hudvård och makeup. Vi fick se en gripande film med deltagare som genom kursen fått bättre självkänsla och självförtroende – en fin yta kan göra under på djupet.

no-bullshit-day-daisy-beauty
Det bjöds på en spännande lunchbuffé i salen som tidigare varit palatsets bank.

par_svahnberg

Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi (KTF) satte ribban högt innan sin föreläsning med titeln “Kemilektionen ni aldrig glömmer”. Och visst levererade han! Det var lätt den roligaste kemilektionen jag någonsin haft. Han berättade om kontroversiella och missförstådda ingredienser i hudvård. Här är några av de viktigaste punkterna:

  • Parabener är bra! Liksom sulfater har parabener ett dåligt rykte. Pär menade att detta beror på okunskap. Media har förstorat upp en liten del och skrivit spaltmetrar om det. Visste du till exempel att parabener är några av de mest studerade konserveringsmedel som finns och som vid upprepade tillfällen av oberoende vetenskapskommittéer bedömts som säkra? Dessutom är de några av de konserveringsmedel som har lägst allergipotential och är lätt nedbrytbara i miljön. Värt att påpeka är att informationen inte kommer från företag som vill marknadsföra sina produkter utan det är information från en branschorganisation.
  • Behövs konserveringsmedel? Absolut! Svamp och bakterier finns överallt och konserveringsmedel dödar det. Oftast används en låg halt av flera konserveringsmedel i en produkt – på så vis uppnås en effektiv konservering utan att produktens övriga egenskaper påverkas negativt.
  • Allt är ”potentiellt hormonstörande” tills motsatsen har bevisats. Det finns inga entydiga vetenskapliga kriterier för vad det innebär att ett ämne är ”hormonstörande”. Vi får i oss massor av ”potentiellt hormonstörande” ämnen varje dag – som exempelvis vatten och salt. Det påverkar också vårt hormonsystem.

myter-skonhet

“Farliga” ingredienser kan vara harmlösa tillsammans med en annan ingrediens. Och sulfater har en bra funktion men dåligt rykte.

par-svahnberg

Så tillbaka till sulfater, parabener, mineraloljor, kemikalier och nanopartiklar. Var inte så rädd! När produkter marknadsförs med mottot ”fri från …” tror vi automatiskt att ingredienserna är dåliga. Men allt handlar om dos-respons. Allt är giftigt i hög dos och vice versa.

Marie-Loden

Kemisten Marie Lodén från Eviderm Institute berättade om lagar och regler inom marknadsföring av skönhetsprodukter och hur effektiviteten testas. Efter Pärs föreläsning om att precis ALLT är kemikalier blev det ett väldigt komiskt exempel när vi såg produkter som marknadsfört sig som “Fri från kemikalier”. Som en kontrast visades bilden på ett äpple med texten “We love chemicals”.

kicki_norman

Till sist berättade Kicki Norman, chefredaktör för Daisy Beauty, om fem olika saker som gör henne förbannad. Hon menade att vi bloggare borde veta vårt värde, ta betalt och stötta varandra mer. Vi fick också diskutera i grupper hur vi skulle hantera påtryckningar från företag. Sjukt intressant! Om du själv är bloggare rekommenderar jag starkt att läsa på om marknadsföringslagen och även om pressetik. ♥

tandstickspalatset

Dagens avslutades med After work där vi bjöds på härlig plockmat och ekologiskt vin. Det var en helt fantastisk och otroligt lärorik dag.

Vad tänker du om det du läst? 🙂

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share