Artikeln innehåller reklamlänkar

Möt dundercoola Stina Almer i veckans intervju

Foto: Pernilla Strand Photography
Foto: Pernilla Strand Photography

Att modellagenturerna tackade nej gång på gång har inte stoppat Stina Almer. Hon kontaktade duktiga fotografer, började bygga upp en egen portfolio och har kämpat sig in i den tuffa modellbranschen på egen hand. I dag är Stina signad av Stockholms Gruppen Models och är, enligt sig själv, en färgstark brud med mycket skinn på näsan. 

Det är en strålande sommardag i juli när jag träffar Stina Almer för en fotografering i Slakthusområdet. Vi har setts vid flera tillfällen tidigare och har länge pratat om att göra något ihop. När jag kommer till området är Stina redan på plats med två kompisar och en väska fylld med olika kläder och accessoarer. Inför dagens fotografering ska Stina nämligen få styla sig själv. Hon avslöjar att hon inte planerat någon outfit, utan går på känsla, samtidigt som hon skrattandes byter om vid parkbänken. Alla blickar från förbipasserande Årstabor bryr sig Stina inte alls om. Som modell är hon van att byta om snabbt  – på alla möjliga ställen.

Jag imponeras som vanligt av Stinas fantastiska utstrålning och även hennes känsla för mode och stil. På en och en halv timme hinner vi fota flera olika bildserier. Stylingen? Den kommer Stina och kompisen Josefin Mirsch på här och nu. Hårsnoddar blir armband och Stinas läskburk får fungera som rekvisita och inspirerar en hel look (bilder kommer!).

Stina Almer
Foto: Ida Eriksson
Stina Almer

Berätta lite om dig själv Stina! 
– Jag har lärt mig att man ska ta för sig av livet och följa sina drömmar. Samtidigt är jag en stor känslomänniska. Jag gråter till romantiska bilder och är väldigt soft inombords. Jag har lätt för att knyta kontakter med människor och älskar att lära mig nya saker. Jag inspireras av alla som vågar sticka ut och tolkar mode och trender på eget sätt.

Evguenia Poukhova & Tony Ottosson
Foto: Evguenia Poukhova (till vänster) och Tony Ottosson (till höger).

Hur började din modellkarriär?
– Jag är uppväxt i Jämtland men varje gång jag och min familj reste neråt i landet har jag blivit scoutad. Första gången var när jag var 14 år, sedan har en modellscout kommit fram till mig tre gånger efter det. Min mamma och pappa tyckte att jag var alldeles för ung för att modella då, vilket jag självklart håller med om. Modellbranschen är ingen värld för 14-åringar. Jag var dock fast besluten att pröva min lycka efter gymnasiet. Jag hörde av mig till fotografer som hjälpte mig att knäppa bra polaroidbilder. Många agenturer nappade och ville träffa mig för möte. Längre än så gick det inte. Jag hade inte de perfekta måtten runt höfterna. Agenturerna tackade nej eftersom mina mått inte var som modebranschen ville ha dem.

Hur tacklade du det?
– Jag blev ledsen och gjorde ett uppehåll först. Jag tycker att det är extremt tråkigt att det är så noga med mått. Men jag samlade ny energi genom peppande ord från andra i branschen och började bygga upp min portfolio själv. Jag kontaktade fler duktiga fotografer och skapade en bättre och bättre portfolio. Till slut började förfrågningarna på jobb och plåtningar komma in. Jag mötte flera underbara människor som stöttade mig och investerade tid i mig. Fotografen Sabina Johansson var en klippa jag kunde stötta mig mot och en tjej som lärt mig mycket om branschen. När jag kände mig redo att skicka in min portfolio till agenturer igen gjorde jag de och fick napp från flera håll. Just nu är jag med i Stockholms Gruppen Models.

Jade Hannah - Stina Almer
Foto: Sabina Campbell / Fashion Jade Hannah

Vilka är dina bästa tips till alla läsare som drömmer om att bli modell? 
– Att vara envis. Ge inte upp om du får ett nej och var noga med vilka du väljer att fota med. Många tjejer gör misstaget att fota med dåliga fotografer och får därmed inte en bra start. Testa också att skicka in enkla osminkade bilder till agenturer och se om du får napp. På agenturernas hemsida finns också en beskrivning om vilka krav som ställs på dig som modell.

Richard Von Hofsten - Stina Almer
Plåtning för Naim Josefis design. Foto: Richard Von Hofsten.

Vilken är den roligaste fotograferingen du gjort?
– Jag älskar fotograferingar där stylingen är lite utöver det vanliga. När man verkligen får bära upp stylistens kreativitet. Jag fotades nyligen jag för ett projekt som kallas Future Threads Project. Temat var ”90s grunge” och jag hade en helt galen styling. Sånt älskar jag! En annan rolig plåtning var när jag fotades för Project Runway-vinnaren Naim Josefis design i samarbete med Johan Waldén. Vi fotade i en skatepark och de kändes stort att få vara modell för för Naim.

Markus Oskarsson - Stina Almer
Romantiskt, hippt, high fashion, maskulint … Finns det något denna brud inte kan göra? Foto: Markus Oskarsson.

Vem är din stilikon?
Cara Delevingne utan tvekan. Hon är min role model också. Detta för att hon är unik i en bransch där många modeller inte sticker ut så mycket. Cara är mer än en modell. Hon är ett fenomen.

Du har alltid så snygga poser framför kameran – både på fotograferingar och på vardagsbilder. Är du en naturbegåvning eller har du övat mycket framför spegeln?
– Jag skulle nog säga att jag inte övat någonting framför spegeln. Däremot har jag stått framför kameran en hel del och lärt mig hur jag ska vinkla mitt ansikte och hur jag ska stå med min kropp för att jag ska se bäst ut.

Har du tips på poser som alltid fungerar?
– Tyvärr inte. Det finns ingen pose som funkar för alla. När man fotar mode handlar det ofta om snygga vinklar och därför kan man ibland behöva både göra obekväma och konstiga poser som modell. Men generellt ska man inte se för ”posad” ut. Fokusera mer på känslan och lev dig in i den.

Pernilla Strand - Stina Almer
Foto: Pernilla Strand Photography.

Vilket är ditt bästa stylingtips?
– Att fynda saker second hand och blanda med nytt. På så sätt får du en unik touch på din stil. Ett annat tips är att köpa ett par riktigt snygga solbrillor och matcha med färgglada läppar.

Vad gör du helst en ledig sommardag?
– En ledig sommardag börjar jag med att sitta på balkongen i bikini och bläddra i ett modemagasin. I handen har jag också en stor kopp kaffe och framför mig finns vattenmelon och massa frukt. När klockan närmar sig 11 åker jag och mina vänner till stranden och solar och badar. På eftermiddagen köper vi med oss vin och jordgubbar och sätter oss i en park och förfestar lite. När klockan närmar sig midnatt går vi ut och dansar på någon rolig klubb. Typ Berns eller F12.

Om du får drömma helt fritt, vad gör du om tio år?
– Om tio år har jag och min sambo Mattias köpt en lägenhet i Stockholm, är nyblivna föräldrar och njuter av livet. Jag jobbar som moderedaktör på ett magasin och tjänar bra med pengar. Vi har också ett hus i Los Angeles där vi bor oftast. Jag har också hunnit vara med på billboards och en kampanj som syns i tunnelbanan. Jag skulle också vilja vara talesperson för ett beautyföretag. Kanske Maybelline? Vad härligt det är att drömma!

Psst!Stina Almers blogg får du följa med bakom kulisserna på plåtningar. Du får också ta del av vimmelbilder från utelivet i Stockholms hjärta och en hel del modeinspiration och vardagssnack. Kika in!

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share