Artikeln innehåller reklamlänkar

En matresa till Ystad Saltsjöbad – del 2/2

osterlen-kryddor-gard

Här är andra delen av matresan med Ystad Saltsjöbad i natursköna Österlen! Efter att ha besökt Kåseberga Fisk och Ingelstorp Trädgård får vi se när guldet från Österlen tillverkas och gå på en smakrik vandring. Välkommen till Gunnarshögs Gård och Österlenkryddor!

olof-viktors

Men först … Lunch i trädgården hos Olof Viktors (hett fikatips!).

gunnarshogs-gard

Gunnarshögs Gård

På den skånska myllan ligger Gunnarshögs Gård. En släktgård som i fyra generationer haft ett bultande hjärta för raps. Gården har de senaste åren gjort sin egenproducerade rapsolja välkänd över hela landet. Årligen hanteras här 4 000 ton oljeväxter och spannmål. På den guidade turen får vi se hur tillverkningen går till och prova på att pressa vår egen rapsolja.

gunnarshogs_gard-raps

Råvaran som används vid tillverkningen har Gunnarshögs Gård själva odlat eller köpt in från lantbrukare i Österlen. Innan pressningen kan börja måste råvaran torkas och renas för att uppnå bästa kvalitet. Efter torkningen kallpressas oljan mekaniskt i en skruvpress. Sedan får den stå någon vecka så alla partiklar sjunker till botten. Till höger syns hur färgen på oljan förändras.

gunnarshogs_gard

Vi får se hur hela tillverkningsprocessen går till. 

gunnarhogs-gard-cafe

Har du vägarna förbi Gunnarshögs Gård är Gunnarshögs gårdscafé väl värt ett besök. Här kan du njuta av söta delikatesser och läckra smörgåsar, allt bakat och tillrett i eget kök. På hyllorna i den intilliggande gårdsbutiken hittar du bland annat hud- och rengöringsprodukter baserade på rapsolja, vinäger, honung, marmelader, rostad müsli och kallpressade oljor att köpa med sig hem.

kallpresa-egen-rapsolja

Jag missar självklart inte tillfället att kallpressa min egen rapsolja!

daniel-mullern

Från olja till örter.

osterlen-ortagard

Österlenkryddor

Öster om Ystad, strax norr om Köpingebro, ligger Österlenkryddor. Ett familjeföretag där man kan botanisera bland örtagård och kryddfält. Vi följer med Eva på en kryddfältsvandring mellan gårdens dryg 20 olika sorters örter. Eva ger smaksättningstips och berättar om hur örterna har använts historiskt sett och ger tips på huskurer som är giltiga än i dag.

osterlen_ortagardosterlenkryddor-ystad

På gården odlas bland annat lavendel. Det är engelsk ”Munstead”, en sort som kan användas både i matlagningen och för sin dofts skull. Österlenkryddor torkar hälften av all skörd medan den andra delen av skörden ångdestilleras på gården för att utvinna eterisk olja.

osterlen-kryddorosterlen-kryddor-snaps honung-osterlen-kryddor

Honungen är självklart smaksatt och kan används i varma drycker, i kakor eller desserter. Vad sägs om myntahonung, fänkålshonung eller lavendelhonung?

osterlen_kryddorosterlen-kryddor-fika

Efter vandringen bjuds det på en örtinspirerad fika.

ystad-saltsjobad_matresan

Väl åter på Ystad Saltsjöbad samlas vi i köket för att laga en 5-rätters middag med inspiration från gårdsbesöken. Med andra ord: lokala råvaror i fokus.

ystad-saltsjobad-matresandaniel_mullern

Stjärnkocken Daniel Müllern guidar oss vant runt i köket och delar gärna med sig av olika tips.

ystad-saltsjobad-mat

Resultatet blir en upplevelse i gastronomisk toppklass. Att ha full koll på och veta exakt var alla ingredienser kommer från är i dag en lyx.

För visst smakar de solmogna tomaterna extra gott när jag vet att Johnny och Karin så omsorgsfullt har odlat dem, när jag vet att köttet kommer från en intilliggande gård och när jag vet hur mycket jobb det är bakom den kallpressade rapsoljan. Middagen blir en särskilt smakrik upplevelse från jord till bord.

ystad_saltsjobadmatresan_ystad-saltsjobadEn nypa havsluft efter några timmar i köket kan knappast bli fel.

Ystad Saltsjöbad i sig är en upplevelse i världsklass. Fenomenalt mysig inredning i New Port-anda, en oslagbar vy mot havet och klockren service. När vädret är sämre kan man kura ihop sig i någon av de inbjudande himmelssängarna som står uppradade i relaxavdelningen eller prova på sparitualen The Creek Experience.

Det finns mycket att göra och njuta av. Men matresan var något alldeles extra. Det gav mig en oförglömlig smak på det ljuva livet på Österlen.

Läs mer:
Matresan med Ystad Saltsjöbad – del 1.

3 Shares
Pin
Share
Tweet
Share