Artikeln innehåller reklamlänkar

Smaka på Österlen: En matresa med Ystad Saltsjöbad

Följ med på en gastronomisk resa i Sveriges ”lilla Provence”.
ystad-saltsjobad-matresa

Följ med till Skånes vackraste kust vid Österlen och en resa fylld av nya smaker och fängslande platser! I veckan bjöd Ystad Saltsjöbad in till en 36-timmars matresa med smaklökarna som kompass.

Ystad Saltsjöbad har storsatsat på gastronomi sedan förra året. Utöver två nya restauranger anställdes stjärnkocken Daniel Müllern som gastronomisk ledare med ansvar för restaurangerna och köket. I april korades Daniel som Årets Möteskock och efter 13 veckors tävlande, på bästa sändningstid på tv, tog han även hem den prestigefyllda titeln Årets Köksmästare.

När jag och fem andra journalister anländer till Ystad Saltsjöbad möter Daniel oss med ett stort leende. Över en fantastisk 4-rätters middag pratar vi om vilka matproducenter vi ska besöka nästa dag. Resan blir som en spin-off på Ystad Saltsjöbads klassiska Matresan då Daniel själv ska följa med oss under dagen. I vanliga fall åker man med sitt sällskap och besöker gårdar i närområdet innan man på kvällen lagar mat tillsammans med hotellets kockar.

Tanken med matresan är att låta säsongens smaker få visa vägen, så vilka gårdar man besöker beror helt på säsongen.

Vi besökte Kåseberga Fisk, Ingelstorps Trädgård, Gunnarshögs Gård och Österlenkryddor. Däremellan hann vi också käka lunch på Olof Viktors. Den underbara miljön gjorde att jag gick bananas med min kamera, så välkommen att följa med på bildrik och gastronomisk resa i Sveriges ”lilla Provence”!

kaseberga_fiskeri

Kåseberga Fisk

20 kilometer från korsvirkesstaden Ystad ligger en liten fiskeby som heter Kåseberga. Vid de branta backarna ner mot havet ligger bland annat fiskehamnen och Kåseberga Fisk. Företaget startades 1968 av Leif Ahl och hans far. Än i dag röks all fisk på gammalt vis med alved och alspån. I fiskeriets butik hittar du allt från  20 olika sorters sillinläggningar, varmrökt lax, rökt ål, räkbakelser, ål- och laxburgare samt hederliga sillmackor.

kaseberga-fiskeri
Daniel Müllern och vår guide från Kåseberga Fisk (som stolt visar upp sin tatuering på högra armen med företagets logotyp som motiv).

Ales stenar

ales-stenar

Innan vi åker vidare till nästa stopp promenerar vi upp till Ales stenar. Det ligger 32 meter över havet och har en fantastisk utsikt över den branta kusten och Bornholm. Ales Stenar består av 59 kvartssandstenar, som var och en väger runt fem ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred, vilket gör den till Sveriges störst bevarade skeppssättning. En mäktig syn faktiskt!

vallmo-kaseberga

Vägen som leder till Ales Stenar är en upplevelse i sig. Mot det isblå havet lyser vallmo så långt ögat kan nå.

ingelstorps-tradgard

Ingelstorp Trädgård

Klockan 10.30 besöker vi Johnny och Karin som har odlat tomater i nästan 40 år. I Ingelstrorp Trädgård hittar du ett 30-tal olika sorters tomater och odling av blåbär, hallon, björnbär och vinbär. Glädjen och kärleken för trädgården smittar av sig när Johnny och Karin berättar om sin odling. De berättar bland annat att trädgården är klimatcertifierad, vilket innebär att allt odlas med 80-90 procent lägre klimatpåverkan än växthus som värms med fossila bränslen.

ingelstorps_tomater
Johnny och Karins affärsidé är enkel: att leverera så mycket smak som möjligt. Inte är det små bär heller, utan stora fina bär med mycket smak (vilket jag kan intyga).

ingelstorps-tomater-gardingelstorps_tomater_skane
Besöket hos Ingelstorp Trädgård avslutas med härligt sommargodis. Björnbär, gula och röda hallon, vita och röda vinbär och stora blåbär. Yummie!

Fler matupplevelser i Österlen

Efter att ha besökt Kåseberga Fisk och Ingelstorp Trädgård fortsätter matresan i Österlen till Gunnarshögs Gård och Österlenkryddor. Här får vi se när guldet från Österlen tillverkas och gå på en smakrik vandring.

osterlen-kryddor-gard
olof-viktors

Men först … Lunch i trädgården hos Olof Viktors (hett fikatips!).

gunnarshogs-gard

Gunnarshögs Gård

På den skånska myllan ligger Gunnarshögs Gård. En släktgård som i fyra generationer haft ett bultande hjärta för raps. Gården har de senaste åren gjort sin egenproducerade rapsolja välkänd över hela landet. Årligen hanteras här 4 000 ton oljeväxter och spannmål. På den guidade turen får vi se hur tillverkningen går till och prova på att pressa vår egen rapsolja.

gunnarshogs_gard-raps

Råvaran som används vid tillverkningen har Gunnarshögs Gård själva odlat eller köpt in från lantbrukare i Österlen. Innan pressningen kan börja måste råvaran torkas och renas för att uppnå bästa kvalitet. Efter torkningen kallpressas oljan mekaniskt i en skruvpress. Sedan får den stå någon vecka så alla partiklar sjunker till botten. Till höger syns hur färgen på oljan förändras.

gunnarshogs_gard

Vi får se hur hela tillverkningsprocessen går till. 

gunnarhogs-gard-cafe

Har du vägarna förbi Gunnarshögs Gård är Gunnarshögs gårdscafé väl värt ett besök. Här kan du njuta av söta delikatesser och läckra smörgåsar, allt bakat och tillrett i eget kök. På hyllorna i den intilliggande gårdsbutiken hittar du bland annat hud- och rengöringsprodukter baserade på rapsolja, vinäger, honung, marmelader, rostad müsli och kallpressade oljor att köpa med sig hem.

kallpresa-egen-rapsolja

Jag missar självklart inte tillfället att kallpressa min egen rapsolja!

daniel-mullern

Från olja till örter.

osterlen-ortagard

Österlenkryddor

Öster om Ystad, strax norr om Köpingebro, ligger Österlenkryddor. Ett familjeföretag där man kan botanisera bland örtagård och kryddfält. Vi följer med Eva på en kryddfältsvandring mellan gårdens dryg 20 olika sorters örter. Eva ger smaksättningstips och berättar om hur örterna har använts historiskt sett och ger tips på huskurer som är giltiga än i dag.

osterlen_ortagard
osterlenkryddor-ystad

På gården odlas bland annat lavendel. Det är engelsk ”Munstead”, en sort som kan användas både i matlagningen och för sin dofts skull. Österlenkryddor torkar hälften av all skörd medan den andra delen av skörden ångdestilleras på gården för att utvinna eterisk olja.

osterlen-kryddor
osterlen-kryddor-snaps
honung-osterlen-kryddor

Honungen är självklart smaksatt och kan används i varma drycker, i kakor eller desserter. Vad sägs om myntahonung, fänkålshonung eller lavendelhonung?

osterlen_kryddor
osterlen-kryddor-fika

Efter vandringen bjuds det på en örtinspirerad fika.

ystad-saltsjobad_matresan

Väl åter på Ystad Saltsjöbad samlas vi i köket för att laga en 5-rätters middag med inspiration från gårdsbesöken. Med andra ord: lokala råvaror i fokus.

ystad-saltsjobad-matresan
daniel_mullern

Stjärnkocken Daniel Müllern guidar oss vant runt i köket och delar gärna med sig av olika tips.

ystad-saltsjobad-mat

Resultatet blir en upplevelse i gastronomisk toppklass. Att ha full koll på och veta exakt var alla ingredienser kommer från är i dag en lyx.

För visst smakar de solmogna tomaterna extra gott när jag vet att Johnny och Karin så omsorgsfullt har odlat dem, när jag vet att köttet kommer från en intilliggande gård och när jag vet hur mycket jobb det är bakom den kallpressade rapsoljan. Middagen blir en särskilt smakrik upplevelse från jord till bord.

ystad_saltsjobadmatresan_ystad-saltsjobadEn nypa havsluft efter några timmar i köket kan knappast bli fel.

Vy utanför Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjöbad i sig är en upplevelse i världsklass. Fenomenalt mysig inredning i New Port-anda, en oslagbar vy mot havet och klockren service. När vädret är sämre kan man kura ihop sig i någon av de inbjudande himmelssängarna som står uppradade i relaxavdelningen eller prova på sparitualen The Creek Experience.

Boende i svit med egen balkong mot poolen på Ystad Saltsjöbad.
Boende i svit med egen balkong mot poolen på Ystad Saltsjöbad.

Det finns mycket att göra och njuta av. Men matresan var något alldeles extra. Det gav mig en oförglömlig smak på det ljuva livet på Österlen.

hotellrum-ystad-saltsjobad
Hotellrum på Ystad Saltsjöbad.
Vita paneler möter marina textiler och robusta inredningsdetaljer på Ystad Saltsjöbad.
0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share