Artikeln innehåller reklamlänkar

Le Cool Dublin Walking Tour – upptäck Dublin (del 1)

Le Cool Dublin Walking Tour

Om du någon gång ska besöka Irlands huvudstad är Le Cool Dublin Walking Tour ett hett tips! Det är en guidad tur som på två timmar låter dig ta del av dolda pärlor till fots, gatukonst, de senaste trenderna och även ger dig chansen att komma i kontakt med människor som omformar staden på meningsfulla vis. Med andra ord är Le Cool Dublin en perfekt tur för dig som vill upptäcka Dublin på ett helt annat sätt – och inte som en turist.

Le Cool är för övrigt en gratis veckotidning på nätet som grundades i Barcelona 2003. Den finns i 13 städer världen över. Rundvandringen är Dublins egna initiativ och speglar, liksom tidningen, stadens kultur. Vår guide, Michael, berättade att Le Cool Dublin Walking Tour låter dig upptäcka stadens kulturella initiativ och evenemang just nu. På så sätt är två turer aldrig likadana.

Nedan har jag samlat ihop några av höjdpunkterna från turen. Detta är det första inlägget i en serie inlägg om vad du inte vill missa i Irlands huvudstad.

Le Cool Dublin Walking Tour

Le Cool Dublin Walking Tour - The Ferocious Mingle Marcade

The Ferocious Mingle Marcade

Ett av de häftigaste ställena vi besökte under Le Cool Dublin Walking Tour var dundercoola The Ferocious Mingle Marcade. Det är en sagolik butik som för tankarna till Alice i Underlandet. Du hittar allt från gamla tekannor och uppstoppade djur till samlarföremål och annorlunda prylar som ägarna själva knåpat ihop. Förutom att shoppa kan du fika på övre plan eller slå dig till ro och se en svartvit rulle i butikens lilla biograf längst in.

The Ferocious Mingle Marcade

En sak är säkert. Du vet aldrig vad du hittar bakom nästa hörn i The Ferocious Mingle Marcade. Jag möttes bland annat av en provdocka och en lampa i symbios, samt ett rum med en strålande jul.

The Ferocious Mingle MarcadeThe Ferocious Mingle MarcadeThe Ferocious Mingle Marcade

På övervåningen kan du beställa bakverk, kaffe och godis. Har du tur får du sittplats bredvid butikens egen kändis – räven. Du kan också koppla av i biomörkret (helt gratis) och titta på en gammal film.

The Ferocious Mingle Marcade

Raglan Clothes Store + Coffe Bar

Att kombinera just shopping med fika och andra upplevelser tycks bli ett allt mer populärt koncept i Dublin. En annan butik med detta tema är Raglan Clothes Store + Coffe Bar. Här kan du shoppa hippa kläder, fika eller läsa en bok.

Raglan Clothes Store + Coffe BarRaglan Clothes Store + Coffe Bar

The Copper House Gallery

Le Cool Dublin Walking Tour stävar efter att låta dig upptäcka platser som inte skrivs om i guideböcker eller som inte besöks särskilt ofta. Ett lite annorlunda ställe som vi besökte var konstgalleriet The Copper House Gallery som bjöd på fin och intressant konst. Jag diggade även galleriets trappor som var gjorda med optiska illusioner. Inga skruvar i trapporna var verkliga – utan bara en synvilla.

Le Cool Dublin Walking Tour - The Copper House Gallery The Copper House Gallery

Me & Him & You

Vi kikade även förbi för att se hur den lilla grafiska designbyrån Me & Him & You jobbar i hjärtat av Dublin. Designbyrån är grundad av två killar, Peter O’Gara och Ronan Dillon, som nu har börjat bli särskilt uppmärksammade för sina grafiska illustrationer på städer runt om i världen. De skapar otroligt eleganta illustrationer av igenkännbara byggnader, och Stockholm är en av deras senaste verk (var en stolt Swede på plats!). Gissa min förvåning när jag, några dagar senare (och hemma i Sverige) hittar deras Stockholms-illustration på en inbjudan till ett event. Världen är allt liten 😉

Me & Him & You
Peter O’Gara på Me & Him & You.

Spontana snapshots under Le Cool Dublin Walking Tour

Att gå runt i Dublin i två timmar med en guide gör att man hinner se och upptäcka mycket. Allt från häftiga graffitiklädda gator till otroligt vackra platser. Som den vackra kyrkan Whitefriar Street Carmelite Church. Det är en kryka som är känd för att ha St. Valentines reliker. Det är populärt att par kommer hit för att be för att St. Valentine ska vaka över deras liv tillsammans.

Whitefriar Street Carmelite ChurchWhitefriar Street ChurchGraffiti i DublinPARKing Day i Dublin
Samma dag som jag gick Le Cool Dublin Walking Tour ägde också PARKing Day i Dublin rum. Det är den dagen då parkeringsplatser runt om i världen förvandlas till allmänna ytor. Vi hann med att prova några av de allmänna ytorna och mingla med skaparna av verken.

Pub i Dublin

Det blev också en titt in i den mysiga puben Grogans castle lounge, där tavlor trängdes på väggarna. Detta är ett populärt ställe för författare och poeter.

Dörrar i Dublin

Om du strosar runt i Dublin kommer du garanterat se en massa färgglada dörrar och lika färgglada butiker.

Dublin

The Big Blue Bus

Vi avslutade turen med att äta lunch på en buss. The Big Blue Bus ligger på innergården till The Bernard Shaw och bjuder på en härlig irländsk stämning och fantastiskt goda pizzor.

The Big Blue Bus The Big Blue Bus i Dublin The Big Blue Bus i Dublin

Kort och gott är Le Cool Dublin Walking Tour en upplevelse du inte vill missa i Dublin. Den guidade rundvandringen låter dig upptäcka platser du förmodligen aldrig skulle få se annars 🙂

Priset för Le Cool Dublin Walking Tour är 15 euro per person.
Mer info hittar du här: lecoolwalkdublin.tumblr.com

Vilken av dessa platser skulle du helst vilja upptäcka i Dublin?

 


Jag reste till Dublin för Lyx.se. Läs min artikel om sevärdheter, shopping och guldkorn i Dublin här:
Dublin – en pulserande kulturstad med stort hjärta

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share