En kunglig dag på Häringe Slott

En kunglig dag på Häringe Slott

haringeslott

Vad är väl en dag på slottet? Det får du veta här! Följ med på en rundtur i nyrenoverade c/o Häringe Slott, strax utanför Stockholm.

I tisdags förra veckan, bjöd Häringe Slott in till en pressträff för att visa upp de nyinredda hotellrummen som renoverats enligt lifestylehotellets eget designkoncept “Scandinavian cozy”. Här är det much is more som gäller! I slottet mixas modern fotokonst med traditionella oljemålningar och personliga inredningsdetaljer. Slottet präglas av överdåd och har en färgstark historia som får dig att koppla av och inte tänka på något annat än det som är här, nu och vad som hände då.

Året var kring 1 000 då Viking Sote först gjorde anspråk på Häringehalvön. Sedan dess har slottet haft många ägare – och mer eller mindre alla har haft storhetsvansinne, näst intill obegränsade resurser och en förkärlek för glamour och party.

haringe-slott-vasterhaninge

Till vänster syns Häringe Slotts ägarlängd och till höger är en matsal som du som gäst kan få använda för dig själv.

jenny-ljungberg-haringe-slott

Slottets ägarinna Jenny Ljungberg berättade om slottets historia. 

På 1930-talet renoverades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger som bland annat installerade kylskåp, konstruerade en bowlingbana och grävde en underjordisk tunnel mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden. När Torsten senare åtalades för förskingring sålde han slottet till sin bekant Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux, i tron om att han så småningom skulle kunna köpa tillbaka det.

Axel hade ingen tanke på att ge tillbaka det utan gav slottet till sin fru med orden “Häringe is yours, baby!”. Paret Wenner-Gren fyllde Häringe med antika möbler, silverföremål, dyrbara vapen och exklusiva mattor. Efter Axels död tömdes slottet på allt av värde (till och med hyllorna i vinkällaren försvann). Så kräftkungen Olle Hartwig, ägare till Pandalus, köpte det tomt. Men efter ett tufft spårningsarbete kunde Olle och hans fru återställa slottet i sin forna glans med tavlor, gobelänger och mycket annat som du kan se på slottet i dag.

Jenny Ljungberg och hennes familj köpte Häringe Slott 1999 och införlivade det i Ljungbergs företag c/o Hotels. Sedan dess har omfattande renoveringar gjorts för att värna om hotellkedjans och slottets skandinaviska rötter genom att blanda designklassiker med nya talanger från hel Skandinavien.

haringe_slott

De nya rummen bär namn på kända personer som bott eller arbetat på Häringe. Ovan syns rummet “Birger Strid” som finns i Västra flygeln.

haringe-slott_vasaflygeln

Inget rum är det andra likt.

haringe-slott-vasaflygeln

I Vasaflygeln möts du av en röd korridor som ger The Shining-vibbar. Något utöver det vanliga kan du även se om du går till den underjordiska tunneln mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden.

haringe_slott-interior

Bland lyxiga mattor och sängar hittar du simpla och kreativa inredningsdetaljer. Som här. En riktig bokhylla.
Till höger ser du den fantastiskt goda lunchen: Röding med blomkål på tre vis, gurka och brynt smör.

haringe-slott-interior

På slottet hittar du självklart både riddarutrustning och en fängelsehåla.

haringe-slott-vinkallare

Går du förbi den väldigt oinbjudande fängelsehålan hittar du den praktfulla vinkällaren. Här finns utvalda drycker från när och fjärran, liksom slottets egna vin och en vinflaska som kan bli din för 25 000 kronor.

haringe-slott-vin

vitaestilo

Det bjuds även på en väldigt fotovänlig miljö som får varje bloggare att ständigt ha framme kameran. Här är bloggaren Vitae Stilo med kameran i högsta hugg. ♥

haringe-slott-utomhuspool

I slottets trädgård kan du bada i Sveriges allra första utomhuspool av olympiska mått. Den byggdes redan på 30-talet.

Gudmar_Olovson

Sprillans nytt i slottets trädgård är statyn av ägarinnan Jenny Ljungberg som formgivits av skulptören Gudmar Olovson.

haringe-slott-bilder

Om du går in i slottet igen kan du följa stentrappan upp till andra våningen. Där hittar du många fler rum och kan njuta av allt från en sprakande brasa och afternoon tea till schack eller biljard.

chessmat-haringe-slott

Mmm … can't say no to a slotssemla på fettisdagen!

 

haringe-slott

En dag på slottet är inte alls bara alldeles, alldeles underbar. Det är en dag som bjuder på massor av känslor – oinbjudande (hello fängelsehåla!) som fascinerande. Men en sak är säkert. Ett slottsbesök är vardagslyx som gör att man på riktigt kopplar av. Jag vill gärna tillbaka, om så bara för en afternoon tea.

Vad tycker du om rundturen i Häringe Slott? 🙂

Reklamlänkar

Shoppa mina prints

Spana in mina bilder, konst, illustrationer och design inspirerade av när och fjärran.

17 reaktioner på ”En kunglig dag på Häringe Slott”

 1. Intressant läsning, fina bilder, i synnerhet poolbilden, där ljuset, färgerna och trädens spegelbild skapar skön harmoni. Bra jobbat. Många…

 2. Hej gullunge! 😀
  Veckans Vackra Vinnare är nu dragna och som vanligt så kör jag igång en ny omgång på en gång!
  Kika in och se om du blev en av vinnarna och var jättegärna med igen!
  Ha en superhärlig fredag! 😀 Puss & Kram /Bambi

  ps: Var har du köpt blusen du hade på dig den här dagen? Så fin! 😀

   1. Åh vad synd! Är just nu på jakt efter nåt liknande nämligen och nu när jag såg den tänkte jag “Perfeeeekt! hoppas att den finns i fler färger!” Hahahah, typiskt 😉 Jag får fortsätta min jakt! 😀

 3. Jag var med och jobbade där på ett bröllopsevent, stod för makeup. Jättekul! Jag var mer där som assistent. Det var så himla vackert och mysigt! Det är väldigt likt sen sist jag var där. Underbara, härliga foton Ida. Som vanligt. Du förvånar en aldrig, men du överraskar storslaget 🙂 fantastiskt <3 Fint inlägg. Tack för det!

 4. Vi var det en gång för 3 år sen men det var tråkigt väder och inte alls roligt. Kanske dags att besöka platsen igen för det verkar intressant 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet