Artikeln innehåller reklamlänkar

Guide: Hitta rätt kudde och sov som en kung!

Guide: Hitta rätt kudde och sov som en kung!

Så hittar du rätt kudde och sover bättre på köpet

Vet du hur stor skillnad rätt kudde kan göra? ENORM! Du tillbringar runt en tredjedel av ditt liv med din kudde så rätt höjd och fasthet gör stor skillnad. Du får bättre (läs: kunglig) sömn, mindre rygg-/nackont och som resultat blir du mer pigg och glad varje dag. 

När jag var förbi hos nyöppnade Dunbutiken förra månaden (tack för grym service!) hittade jag inte bara min nya bästis/lyckopiller utan fick samtidigt flera grymma tips på vad man ska tänka på under jakten på den ultimata kudden. Efter att ha sovit kungligt i flera veckor tänkte jag del med mig av de enkla men superbra tipsen även här. Tro mig, det är värt att dubbelkolla att du har rätt kudde (det finns bra alternativ i alla prisklasser).

Så väljer du rätt kudde

 1. Börja med att välja rätt höjd på kudden. Grundregeln för att ligga ergonomiskt korrekt är att ryggraden och nacken ska vara i linje med varandra.
  Höga kuddar – passar bäst om du oftast sover på sidan. En hög kudde håller nacken rak i förhållande till ryggraden om du sover på sidan.
  Mellanhöga kuddar – passar bäst om du brukar sova på rygg eller röra på dig mycket i sömnen.
  Låga kuddar – passar bäst om du sover mycket på mage eller på rygg ibland. Det viktigt att huvudet inte kommer för långt upp i relation till ryggraden.
  Behöver du extra stöd? Välj en anatomisk kudde som kan avlasta och stödja din nacke och dina axlar.
 2. Fundera på mjukhet/fasthet. Detta är en smaksak och beror på vad du självföredrar:
  Mjuka kuddar – Mysigt, behagligt och gosigt men gör också att du sjunker ned en del.
  Fasta kuddar – Känns mer stabilt men är kanske inte lika mysigt som en mjuk kudde.
  Även material är en smaksak. Du kan välja mellan till exempel dun och fjädrar, format skum, syntet eller naturlatex.
 3. Sov gott! ♥

ingsted Flickan med svavelstickorna – gåsdunkudde

Jag har en gåsdunkudde från Ringsted som heter “Flickan med svavelstickorna“. Det är en så kallad 3-kammarkudde med en yttre kammare av europeiska gåsdun och en inre blandning av småfjädrar och dun för maximalt stöd. Det innebär att huvudet får stöd av den fasta kärnan i mitten samtidigt som det är sådär mjukt och gosigt runtom. Det är det bästa av två världar helt enkelt! Kärnan gör även att kudden inte tappar formen.

Kudden har även en Öko-Tex Standard 100+, Nomite och downfresh-allergicertifikat samt ett EDFA-certifikat vilket garanterar att inget dun från levande fåglar har använts. Med andra ord kan man sova utan dåligt samvete. Jag har även valt den mellanhöga varianten eftersom jag rör på mig extremt mycket när jag sover.

Ringsted Flickan med svavelstickorna – gåsdunkudde

Min nya kudde har gjort mig extra lycklig sedan första natten. Jag sover sååå mycket bättre, har lättare att kliva upp på morgonen och har mycket mindre ont i ryggen. Förut kunde jag vakna upp med stel nacke, ryggont och känna mig totalt outvilad. Allt det har förbättrats med min nya kudde. Som en fet bonus har jag även blivit mindre stressad då jag är mer utvilad och därmed mer effektiv om dagarna. Min nya kudde är mitt nya lyckopiller. Gosh, jag är SÅ JÄKLA NÖJD! Önskar bara att jag hade kommit på den briljanta idén att byta ut min kudde tidigare.

Är du nöjd med din sovkudde?

Ida Josefin Eriksson
Ida Josefin Eriksson
Ida Josefin Eriksson är en content creator från Umeå och grundare av den prisbelönade bloggen ADARAS Blogazine. Hon inpirerar dig till att utforska nya platser, sätta guldkant på tillvaron och leva ditt bästa liv. Säg hej på Instagram!

6 reaktioner på ”Guide: Hitta rätt kudde och sov som en kung!”

 1. Vilka super tips! Nu blev jag sugen på att byta ut kuddarna här hemma, och täcke också för den delen (åtminstone till dottern) som inte alls vill sova med sitt täcke som sticks. Hon har alltså ett duntäcke. 😉

  Dock brukar jag röra mig mycket medan jag sov er, men samtidigt sova på sidan. Så jag har ju någonstans i mitten i mellan mellan och hög kudde.

  Kram Sanna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
29 Shares
Pin
Share
Tweet