Artikeln innehåller reklamlänkar

16 hemsidor med gratis bilder till din blogg eller dina sociala medier

Gratis bilder till din blogg eller sociala medier

Behöver du bilder till ett blogginlägg, en webbdesign eller kanske till dina sociala medier? Inga problem! Här är 16 sidor med totalt över 1 miljon gratis bilder. You are welcome.

[dropcap]J[/dropcap]ag älskar att fota och tar majoriteten av alla bilder på Adaras Blogazine själv – eller med min fästmans hjälp. Men gratis bilder använder jag ofta till olika webbprojekt och webbdesigner jag jobbar med. Jag kommer nog även börja använda mer gratis bilder när jag gör fler inlägg som dessa. För att spara tid.

Det som kan vara svårt är att veta vilka bilder som egentligen är gratis och hur man får använda dem – och inte. Därför tänkte jag passa på att lista hemsidor som erbjuder gratis bilder som du kan använda till allt från artiklar till din blogg, till din bloggdesign, Facebook, Instagram, hemsida – eller även för andra kommersiella sammanhang.

Inte nog med det.

Alla sidor jag listar är publicerade under antingen ”Public Domain” eller ”Creative Commons Zero (CC0)”. Det innebär att ingen hänvisning eller länk behövs till bilden (även om det såklart kan vara uppskattat).

Public Domain - Free Images
Bild via pixabay

Innan vi kör igång behöver vi bara reda ut lite vad de två begreppen betyder:

Public Domain

Public domain innebär att ett verk (en bild, text, ljud, film, programvara) ägs av alla, det vill säga i praktiken av ingen. Materialet får därmed fritt användas och förändras av vem som helst till vilket ändamål som helst utan att användaren ens uppger vem som ursprungligen skapat verket. Man kan säga att det finns två typer av public domain: Materialet är så gammalt att upphovsrättsskyddet har upphört att gälla (i Sverige inträffar det 70 år efter att upphovsmannen avlidit), eller så har upphovsmannen publicerat materialet som allmän egendom direkt.

I Sverige finns det ingen direkt motsvarighet till begreppet public domain. Det beror på att det i Sverige inte är möjligt att avstå från sina ideella rättigheter för all framtid. Ett exempel på en ideell rätt är rätten att bli omnämnd eller att ens verk inte får förändras på ett kränkande vis. Så tänk på att det kan vara bra att ange upphovsmannen ändå – även om det inte är något krav på sidorna jag listar nedanför.

Creative Commons Zero (CC0)

Creative Commons Zero och innebär att du får göra precis vad du vill med den bild, film, text eller t.ex. musik som har denna licens – privat eller kommersiellt. Du kan ändra på den ”All without asking for permission or setting a link to the source”.

Gratis bilder till din blogg eller sociala medier
Bild via unsplash

Hemsidor med gratis bilder under Public Domain / Creative Commons 0 (CC0)

1. Unsplash – Superduperfina gratis, högupplösta ”do whatever you want”-bilder publicerade under CC0. Ett tips är att kolla under ”Collections”. Där kan du hitta flera bilder publicerade under ett och samma tema – som inför olika högtider, eller om du behöver business-bilder, kaffebilder eller t.ex. inspirerande bilder på natur, äventyr eller olika resmål.

Free photo via unsplash.com
Bild via unsplash

2. Pixabay – En enorm databas med över 600 000 bilder, illustrationer, vektorgrafik och videos publicerade under Creative Commons CC0. Du kan ladda ner, redigera, modifiera, dela och använda materialet till vad du vill – även i kommersiella sammanhang. Det sidan inte levererar i kvalitet levererar den i kvantitet! Plus för alla filtreringsmöjligheter.

3. Pexels – En sökbar databas med massa fina CC0-bilder.

4. Death to the Stock Photo – Registrera din mejl och få gratis bilder (som även kan användas för kommersiellt bruk) levererade till din inkorg varje månad.

5. Magdeleine – En gratis högupplöst bild publiceras här varje dag. Använd filtret för att se vilka bilder som är publicerade under CC0 – alternativt använd bilder där hänvisning till fotografen krävs.

6. New Old Stock – Här hittar du retro public domain-bilder.

7. Skitterphoto – Bilder som kan användas för både kommersiellt och privat bruk.

8. Public Domain Archive – Alla bilder är helt gratis för både personligt och kommersiellt bruk, ingen hänvisning behövs.

gratisography
Bilder via Gratisography

9. Gratisography – Tuffa, knasiga och annorlunda bilder tagna av fotografen Ryan McGuire. Alla bilder är publicerade under CC0.

10. Foodie's Feed – Högupplösta matbilder som du kan använda till blogginlägg, artiklar, hemsidor, mallar, mobilappar m.m.

11. Free Range Stock – På den här sidan finns ett hav av gratis bilder! De flesta är rätt fula (förlåt!), men om du letar lite kan du hitta riktiga guldkorn.

12. Pickup Image – Public domain-bilder. Bra sida för dig som behöver bilder på resmål eller olika platser.

13. Life of Pix – Högupplösta bilder under public domain.

14. Morgue File – Massor med högupplösta bilder som kan användas för både privat eller kommersiellt bruk.

15. SplitShire – Gratis bilder för både privat eller kommersiellt bruk.

16. Flickr: Creative Commons – Sist men inte minst har vi såklart Flickr. Här finns miljontals bilder av varierande kvalitet och publicerade under olika licenser. Välj filtret ”Public Domain” för att se gratis bilder som inte kräver en hänvisning.

Gratis bild via pexels.com
Bild via pexels

OBS! Tänk på att …

… Du är alltid själv ansvarig för de bilder du lägger ut på internet. Om det visar sig att bilden du använt t.ex. inte är public domain (trots att det står det på hemsidan) är det du som gör dig skyldig till upphovsrättsintrång.

Tips:

  • Hitta 2-4 hemsidor som du gillar och bokmärk dem. Om du vill använda bilder i kommersiella syften rekommenderar jag att du kikar lite extra på licenserna för att se mer exakt vad som gäller för respektive sida.
  • Du vet väl att du även kan använda mina bilder gratis för privat bruk? Alla mina bilder är tagna under licensen Creative Commons erkännande icke-kommersiell. Det innebär att du får använda, sprida och bygga vidare på mina bilder och texter så länge det finns en tydlig, klickbar, länk till adaras.se 🙂

Gillade du detta inlägg? Dela det gärna! Och har du själv tips på sidor med gratis bilder, dela gärna med dig i en kommentar så fyller vi på listan här nedanför. ♥


 

Uppdatering:

Jag fick ett superbra tips om en sida som också har sammanställt en gedigen lista med gratis bilder. Ta en titt här hos Canva.com. Canva är för övrigt en sida som du enkelt kan använda för att skapa allt från omslagsbilder till Facebook, posters, media kit, badges och annat  gratis online med drag-and-drop.

 

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share