Artikeln innehåller reklamlänkar

En matresa i Österlen med Ystad Saltsjöbad – del 1

ystad-saltsjobad-matresa

Följ med till Skånes vackraste kust vid Österlen och en resa fylld av nya smaker och fängslande platser! I veckan bjöd Ystad Saltsjöbad in till en 36-timmars matresa med smaklökarna som kompass.

Ystad Saltsjöbad har storsatsat på gastronomi sedan förra året. Utöver två nya restauranger anställdes stjärnkocken Daniel Müllern som gastronomisk ledare med ansvar för restaurangerna och köket. I april korades Daniel som Årets Möteskock och efter 13 veckors tävlande, på bästa sändningstid på tv, tog han även hem den prestigefyllda titeln Årets Köksmästare.

När jag och fem andra journalister anländer till Ystad Saltsjöbad möter Daniel oss med ett stort leende. Över en fantastisk 4-rätters middag pratar vi om vilka matproducenter vi ska besöka nästa dag. Resan blir som en spin-off på Ystad Saltsjöbads klassiska Matresan då Daniel själv ska följa med oss under dagen. I vanliga fall åker man med sitt sällskap och besöker gårdar i närområdet innan man på kvällen lagar mat tillsammans med hotellets kockar.

Tanken med matresan är att låta säsongens smaker få visa vägen, så vilka gårdar man besöker beror helt på säsongen.

Vi besökte Kåseberga Fisk, Ingelstorps Trädgård, Gunnarshögs Gård och Österlenkryddor. Däremellan hann vi också käka lunch på Olof Viktors. Den underbara miljön gjorde att jag gick bananas med min kamera, så det är inte mer än rätt att dela upp denna gastronomiska resa i två delar. Så välkommen att följa med till de två första gårdarna! ♥

kaseberga_fiskeri

Kåseberga Fisk

20 kilometer från korsvirkesstaden Ystad ligger en liten fiskeby som heter Kåseberga. Vid de branta backarna ner mot havet ligger bland annat fiskehamnen och Kåseberga Fisk. Företaget startades 1968 av Leif Ahl och hans far. Än i dag röks all fisk på gammalt vis med alved och alspån. I fiskeriets butik hittar du allt från  20 olika sorters sillinläggningar, varmrökt lax, rökt ål, räkbakelser, ål- och laxburgare samt hederliga sillmackor.

kaseberga-fiskeri
Daniel Müllern och vår guide från Kåseberga Fisk (som stolt visar upp sin tatuering på högra armen med företagets logotyp som motiv).

ales-stenar

Innan vi åker vidare till nästa stopp promenerar vi upp till Ales stenar. Det ligger 32 meter över havet och har en fantastisk utsikt över den branta kusten och Bornholm. Ales Stenar består av 59 kvartssandstenar, som var och en väger runt fem ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred, vilket gör den till Sveriges störst bevarade skeppssättning. En mäktig syn faktiskt!

vallmo-kaseberga

Vägen som leder till Ales Stenar är en upplevelse i sig. Mot det isblå havet lyser vallmo så långt ögat kan nå.

ingelstorps-tradgard

Ingelstorp Trädgård

Klockan 10.30 besöker vi Johnny och Karin som har odlat tomater i nästan 40 år. I Ingelstrorp Trädgård hittar du ett 30-tal olika sorters tomater och odling av blåbär, hallon, björnbär och vinbär. Glädjen och kärleken för trädgården smittar av sig när Johnny och Karin berättar om sin odling. De berättar bland annat att trädgården är klimatcertifierad, vilket innebär att allt odlas med 80-90 procent lägre klimatpåverkan än växthus som värms med fossila bränslen.

ingelstorps_tomater
Johnny och Karins affärsidé är enkel: att leverera så mycket smak som möjligt. Inte är det små bär heller, utan stora fina bär med mycket smak (vilket jag kan intyga).

ingelstorps-tomater-gardingelstorps_tomater_skane
Besöket hos Ingelstorp Trädgård avslutas med härligt sommargodis. Björnbär, gula och röda hallon, vita och röda vinbär och stora blåbär. Yummie!

Nästa del av matresan kommer upp i morgon och en längre artikel dyker även upp på Lyx.se framöver. Missa inte det!

Läs vidare: 
Matresan med Ystad Saltsjöbad – del 2

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share