FESTLIG MODEGUIDE: Inspireras av The Great Gatsby och 20-talet

MODEGUIDE: Inspireras av The Great Gatsby och 20-talet: Så fixar du festlooken!

MODEGUIDE: Inspireras av The Great Gatsby och 20-talet: Så fixar du festlooken!

Dröm dig bort i 20-talets dekadens och inspireras av The Great Gatsby! Den 16 april är det dags för den svenska skönhetsbranschens egna Oscarsgala, Swedish Beauty & Cosmetics Awards och klädkoden är 20-tal. Så vad passar inte bättre än en modeguide till hur du fixar den tidsenliga festlooken?

20-talstema måste ju vara bland det roligaste som finns! Nästintill allt är tillåtet när mottot är more is more.

Det glada 20-talet kallas ofta även för de gyllene åren. Perioden präglades av högkonjunktur och nöjeslivet frodades. Istället för att se tillbaka på den dystra krigstiden såg man framåt, dansade charleston i fransklänningar, lyssnade på jazz och rökte cigarrer.

Kvinnor utnyttjade sin nyvunna rösträtt och fick en större roll och självständighet i samhället. Något som även speglades i modet. Kvinnorna övergav den strikta klädstilen, klippte håret kort och bar gärna lösa, lediga och knäkorta klänningar. Man frossade i pärlor, paljetter och fjädrar och glamourösa accessoarer.

Livet var en fest!

Med andra ord finns det alltså en hel del att inspireras av från denna glada razzle dazzle-period. Jag har sammanställt en liten festlig modeguide här nedanför som du kan inspireras av. Välj ut de delar du själv gillar och sätt en modern twist på 20-talslooken.

Psst! Om du inte har sett filmen The Great Gatsby är det ett hett tips för att få modeinspiration 🙂

MODEGUIDE: Inspireras av The Great Gatsby och 20-talet – med en modern twist!

20-talsklänningar - Inspireras av The Great Gatsby och 1920-talet
1. Handbroderad klänning 2. Cocktailklänning 3. Cocktailklänning 4. Nudefärgad klänning

Hitta fler snygga cocktailklänningar här

20-talsklänningar

Under 1920-talet skulle varken byst, midja eller höfter framhävas – däremot visade kvinnorna sina ben för första gången.

Klänningarna blev knäkorta, raka och ärmlösa och midjan satt nere vid höften. Eftersom det inte är helt lätt att hitta sådana klänningar i dag kan du gå på material istället. Leta efter klänningar dekorerade med pärlor, paljetter och fransar.

Andra material att frossa i är siden, chiffong och brokad.

Shoppingtips: korta 20-talsklänningar

Om du inte har något emot att beställa från en internationell sida s