Carl Malmsten – formgivare och pedagog

Carl Malmsten – formgivare och pedagog

carl-malmsten-formgivare-och-pedagog

I dag öppnade utställningen Carl Malmsten – formgivare och pedagog på Waldemarsudde. Den omfattande utställningen är såväl ett tillbakablickande över Carl Malmstens livsverk som formgivare och inredningsarkitekt som en framåtblickande utställning som visar hur yngre generationers hantverksskicklighet och skaparförmåga kommer till i Carl Malmstens anda.

För mig blev det här en härlig kontrast till alla mode- och skönhetspressvisningar! I onsdags fick jag och Diana nämligen känna oss riktigt kulturella när vi åkte till Prins Eugens Waldemarsudde för en förhandstitt på utställningen. Till utställningen har museet lånat in unika möbler från företag, institutioner, museer och privata ägare. Möblerna speglar hela Malmstens karriär från 1910-talet fram till hans död 1972.

Det är få formgivare som har haft en sådan betydelse för svensk formgivning som Carl Malmsten. Han har ritat flera svenska möbelklassiker, varav den kanske mest kända är pinnstolen Lilla Åland som fått stor spridning i de svenska hemmen.

carl-malmsten_formgivare-och-pedagog

Utställningen bjöd även på en hel del inredningsinspiration. Här ett bord av böcker och en gren som en dekorativ hängare på väggen.

Edvin-Eklund
På plats finns nya formgivares alster i Carl Malmstens anda. Edvin Eklund har använt gammal beprövad teknik för nya dekorativa effekter. Han har prövat att bränna träbitar (så som Europas finsnickare gjort sedan renässansen) för parkettläggning på tavlor. Effekter blir häftigt 3D-lik!

Edvin_Eklund
Snacka om att man behöver tålamod för att skapa en sån här vacker tavla!

carl-malmsten-formgivare_och-pedagog

Jag och Diana hade riktigt trevlig på utställningen. Waldemarsudde är otroligt vackert nu på hösten med alla färgglada löv och höga träd (bara det är en värd upplevelse), samtidigt som det kändes kul att få en djupare förståelse för svensk formgivning.

Utställningen håller på till 2 mars 2014.

Känner du till Carl Malmstens verk?

Reklamlänkar

Shoppa mina prints

Spana in mina bilder, konst, illustrationer och design inspirerade av när och fjärran.

0 reaktioner på ”Carl Malmsten – formgivare och pedagog”

  1. Jag har snubblat över hans namn lite då och då. Men aldrig kopplat ihop honom i helhet. Låter som en mycket intressant och inspirerande utställning. Får se om man kan ta sig dit och spana in allt 🙂

    Tack för tipset!!!

  2. Hans möbler är så vackra både i form och färg .Tyvärr har de varit för dyra för min plånbok. Bodil Malmsten är barnbarn till honom. Jag rekommenderar till läsning/lyssning hennes bok: Mitt första liv. Många osv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet