Artikeln innehåller reklamlänkar

BLOW DRY: Lär dig föna håret + Tips & tricks

Föna håret - Björn Axén Maple Wood Blowout Brush For Long Hair

Det är lite trixigt i början (speciellt med löshår), men när man väl lär sig att föna håret hemma är det som att en ny värld av frisyrmöjligheter öppnar sig.

Så fönar du håret:

 1. Börja med att applicera rikligt med volymmousse i handdukstorkat hår. Börja i hårbotten och jobba ut i längderna.
 2. Föna sedan mot växtriktingen (nedåt) med hjälp av en borste. Detta skapar ett lyft i hårbotten och motverkar eventuella virvlar. Torka håret tills det är drygt 70 procent torrt.
 3. Dela upp håret med klämmor för att underlätta din föning. Föna sedan en sektion i taget med hjälp av en rundborste. Rulla upp hår på borsten och blås sedan håret i en nedåtgående riktning. Då skapas inte onödigt frizz. Se till att borsta och blåsa håret hela vägen ner till topparna på varje hårsektion.
 4. Föna resten av håret och avsluta med hårspray.

Föna håret – Tips & Tricks

Skonsamma tips

Glöm inte att ha i en värmeskyddande produkt i håret innan du använder din hårfön eller andra stylingverktyg. Se även till att du alltid fönar med ett trattmunstycke eller en diffuser. Det fönar ditt hår torrt på det mest skonsamma sättet. Tratten ser till exempel till att lufttillförseln är direkt och att fjällskikten på dina hårstrån lägger sig rätt.

Björn Axén Maple Wood Blowout Brush For Long Hair
Jag använder en grym fönborste för långt hår. Den har lufthål i borsthuvudet som tillåter varm luft att cirkulera igenom borsten. Det förkortar föntiden och bygger volym i håret.

Investera i en bra borste

Håll dig borta från plastborstar och metallborstar när du ska föna håret. Uppvärmd plast och metallborstar kan slita på hårets kvalitet vid föning. Satsa istället på en rundborste med svinborst och keramisk yta. Jag använder mig just nu av Björn Axén Maple Wood Blowout Brush. Det är en ny borste som är tillverkad med en kombination av naturligt svinborst och joniserade nylonstrån som är skonsamma för både hår och hårbotten. Svinborst är toppen att använda eftersom det gör håret både mjukt och glansigt då hårbottens naturliga olja sprids ut över hårstråna. Dessutom stimuleras hårbotten och bli mindre fet. Joniserade partiklar på borstens nylonstrån sluter hårets yta bibehåller därmed fukten i hårstrået (vilket motverkar frizz och ökar hårets glans). Den keramiska ytan på borsthuvudet gör att värmen fördelas jämnt över hårpartiet. Det minimerar slitage, förkortar föntiden och gör håret mer formbart.

Blow dry / Föna håret med Blowout Brush For Long Hair

Föna dina lockar

Prova att föna ditt hår efter att du lockat det. Dina lockar blir större, mer casual och håller dessutom längre. Frisyren är nästan snyggast dagen efter.

Varmluft och kalluft

Om du har tid (och din hårtork har ett kalluftsläge), föna varje sektion först med varmluft för att forma håret och sedan med kalluft för att fixera.

Jobbigt att hålla koll på med både borste och fön?

Då kan jag varmt rekommendera Magic Style Brush (också det från Björn Axén). Det är en grym värmeborste som blev utsedd till Årets Stylingverktyg på Swedish Beauty & Cosmetic Awards 2014. Verktyget har ett 2-in-1-system med en klassisk rundborste och stylingverktyg i ett (den blåser inte luft utan värms upp). Du kan locka, forma och styla ditt hår lätt och smidigt.

Brukar du föna håret hemma? 🙂

Ida Josefin Eriksson
Ida Josefin Eriksson
Ida Josefin Eriksson är en content creator från Umeå och grundare av den prisbelönade bloggen ADARAS Blogazine. Hon inpirerar dig till att utforska nya platser, sätta guldkant på tillvaron och leva ditt bästa liv. Säg hej på Instagram!

7 reaktioner på ”BLOW DRY: Lär dig föna håret + Tips & tricks”

 1. Helt underbara färger, texturer och ljus i de senaste 3 inläggen! Grymt duktig du är! Du får produkterma att se väldigt lyxiga ut! 🙂
  Brukade använda en hårfon när det var kallt ute tills den senaste fick en kortslutning haha.

  1. Åh tack så jättemycket 😀 Vad roligt att höra! Haha vad jobbigt! Själv har jag några stylingverktyg som nog snart kommer sluta fungera eftersom katterna gnagat på kablarna 😛

 2. Jag är sämst på att föna håret så det här var skitbra :D!

  Haha föresten! Drömde att du var sur på mig inatt haha, du hade missförstått ett inlägg jag lagt upp eller tagit bort eller hur det var så du hade skrivit ett inlägg om mig där det stod typ “Anna borde hålla sig till att studera” och sen hade någon med namnet “Hata-Anna-Röd” kommenterat och skickat en påse med bajs till mig HAHAHA! Var så sjukt, men slutade med att vi gick och fikade och jag förklarade så blev vi sams igen xD sjukt kul nu i efterhand.

  1. Yey, vad kul att du uppskattade inlägget! 😀

   Hahahahhah vilken crazy dröm (och hemskt dålig inläggsidé)!! Vad bra att det slutade positivt i alla fall 😛

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet