Hon var bara 16 år när hon startade sitt eget företag, MD Photos, och började jobba som fotograf. I dag är göteborgaren Michaela Dahlström snart 20 år och åtar sig fotouppdrag över hela Sverige. I veckans intervju avslöjar hon sina bästa fototips och berättar vad som krävs för att starta eget.
 
Hej Michaela! För de som inte läst din blogg tidigare, hur vill du presentera dig din blogg?
– Jag är en 19 (snart 20!)-årig göteborgare med förkärlek till fotografering, katter och Converse. I min blogg försöker jag blanda fotojobb, fototips och min vardag med mycket personlighet.
 
Till vänster Michaelas portfolio och till höger en bild från företagsstarten.
Du startade ditt företag när du var 16 år, hur har det varit att driva eget sedan dess?
– Det har och är något utav det roligaste jag gjort. Jag har utvecklats så mycket som person och fått vara med om sånt jag aldrig trodde jag skulle få göra. Men naturligtvis är inte alltid en dans på rosor, det har också varit väldigt kämpigt och tagit mycket på krafterna. Det är så det är, men i slutet av dagen är det värt allt kämpande!

Vad krävs enligt dig för att starta eget?
– Att man är driven och har viljan! Utan det kommer man inte långt. Kunskapen som man behöver kan man läsa sig till och lära sig efterhand, men den där viljan måste man ha med sig från början. Och självförtroende, tror du inte på din egen företagsidé kommer ingen annan heller att göra det.

 
Michaela fotar allt från bröllop och interiör till barn och porträtt.
Vilka är dina bästa fototips?
– Det allra bästa fototipset är att lära sig sin kamera utan och innan. Utöver det tycker jag att det är viktigt att analysera och ifrågasätta sina egna bilder, det är då man utvecklas!
Tillsammans med Ottilia och Elin var Michaela en av anordnarna till Fototräffen. I år ägde modellfotograferingen rum vid Frihamnen – som erbjöd en mängd olika miljöer inom samma område.
Vad ska man tänka på för att hitta en bra location?
– Ljuset! Det är ljuset som gör bilderna, därför är det en stor fördel att lära sig hur ljuset fungerar. Många gånger gör man det mer avancerat än det behöver bli när man letar efter den ”perfekta” platsen, när den många gånger är mitt framför näsan. Jag väljer alltid plats efter det ljuset jag är ute efter.
 

Vad är det bästa med att bo vid Göteborg?
– Åh, det är svårt att sätta fingret på! Jag tycker det är alldeles lagom stort, mysiga caféer, trevliga människor och alltid nära till havet!

… och sämsta?
– Vädret … Haha. Iallafall denna sommaren, medan jag fått höra hur bra väder mina vänner i andra städer haft har jag bittert suttit och kollat ut på dom mörka molnen (men nu har det börjat bli bättre!).

 
Michaelas personliga favoriter från i år.

Vilken är din favoritbild från i år?
– Oj, vad svårt! Hmm … Jag har många! Insåg dock att jag inte har laddat upp så många bilder (det här blev ju en bra påminnelse, haha!), men bilderna från mitt senaste bröllop har definitivt många nya favoritbilder. Annars är denna bild på min syster en favorit, men den är inte tagen i år.

 
Modell: Rebecka Porse Schalin Mua & Stylist: Emma Merenius. Michaela har en talang för att fånga uttryck i bild. Här, två bilder från 2011.
Avslutningsvis, vilka är dina bästa tips på hur man fångar känslor i bild?
– Det beror lite på vem man fotograferar, men överlag: Att själv utstråla ett lugn och en självsäkerhet, det får ”modellen/modellerna” att slappna av och känna sig trygga. Då kan man lättare locka fram känslorna man är ute efter.
 
Besök Michaelas blogg här: