Tips inför gymnasievalet

Tips inför gymnasievalet

teaterprogrammet-midgardsskolan

Nu är det snart dags för alla niondeklassare att välja gymnasieutbildning, inklusive min lillasyster Elin. Därför tänkte jag passa på att bjuda på egna erfarenheter och tips inför “det stora framtidsvalet”! 

Jag minns när jag skulle välja gymnasielinje  … Medan kompisar i panik undrade vad de skulle välja var jag stensäker på min sak. Jag ville bara gå ett enda program, teaterprogrammet på Midgårdsskolan. Jag hade i flera år bestämt mig för att bli skådis. Nu i efterhand skulle jag kunna önska att jag hade funderat på andra val också, som media eller foto. Men även om jag i dag har lagt skådiskarriären på hyllan så ångrar jag inte alls att jag valde just teater. Det var min dröm just då. Jag hade en underbar klass och tre roliga och härliga år som självklart har format mig till den jag är i dag (djupt men sant!).

Funderar du själv på vad du ska välja? Mitt bästa råd är: följ ditt hjärta! Vad är dina drömmar och mål just nu? Utgå från dina egna intressen och dig själv och tänk inte på att gymnasievalet är ett “livsval”. För det är det inte. Du kan vidareutbilda dig efter gymnasiet och göra vad du vill bara du satsar på att få bra betyg. Så välj en linje du verkligen vill gå och satsa på skolan. Det ger en stor frihet senare i livet.

Framtidsgeneratorn har även en rolig app där du kan få tips på vilka yrken som passar dig inom hotell, restaurang och turism. Om du delar ditt resultat på Facebook eller Instagram med hashtagen #framtidsgeneratorn är du dessutom med och tävlar om tre stycken iPhone 5S.

Reklamlänkar

Shoppa mina prints

Spana in mina bilder, konst, illustrationer och design inspirerade av när och fjärran.

0 reaktioner på ”Tips inför gymnasievalet”

  1. Håller definitivt med dig att man ska välja det man brinner för, annars kmr man ingen vart, jag går just i trean, men när jag skulle välja så valde jag samhäll/media, men i sista stund blev det natur, vilket jag tog på mig som utmaning, det fanns ingen motivation, så efter en termin på natur bete jag till samhäll, men nu går jag i samhäll/media tack och lov!
    Mitt tips till de som går i nian nu tänk mycket på vem du är och vad du gillar så väljer du nog rätt! 😀

  2. Håller helt med! Man får ju dessutom bättre betyg om man tycker skolan är rolig än om man tvingar sig igenom något man tycker är tråkigt men som kanske anses som “bättre”.
    Har ju högre medelpoäng efter jag gick media än mina kompisar som gick natur 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet