This post is available in

HOW TO: Tvätta dina sminkborstar hemma

Det går nog inte att poängtera för många gånger hur viktigt det är att: Tvätta dina sminkborstar ofta! De samlar på sig gamla sminkrester, oljor, döda hudceller och kan lätt bli en bakteriesamling.

För att hålla bakterier och smuts borta är det bra att vara noga med att tvätta dem regelbunden. Det ät inte bara superviktigt för hygienen utan även för penslarnas hållbarhet. Makeupsvampar och borstar för concealer och flytande foundation ska du helst tvätta efter varje användning och andra borstar och penslar minst en gång i veckan. Det tar inte lång tid att tvätta borstarna så jag brukar köra på mottot ”better safe than sorry”.

Jag använder aldrig någon speciell rengöring utan brukar bara tvätta mina borstar med ljummet vatten och mild tvål eller shampoo. Krångligare än så behöver det inte vara.

HOW TO: Tvätta dina sminkborstar hemma

HOW TO: Tvätta dina sminkborstar hemma

 • Syntetiskt hår
  Borstar med syntetiskt hår kan du tvätta med diskmedel eller en mild tvål (helst sulfatfri). Fukta hela borsten i ljummet vatten och häll en klick diskmedel eller tvål i handen. Rör runt borsten i cirkelformade rörelser och skölj sedan av ordentligt tills allt medel är borta. Håll borsten vänd nedåt när du sköljer den för att undvika att vatten sipprar in i handtaget och förstör borsten. Upprepa rengöringen tills borsten är ren. Låt sminkborstarna torka på en handduk eller pappersservett.
 • Äkta hår
  Borstar med äkta hår kan du tvätta precis likadant som du tvättar ditt egna hår. Helst använder du ett milt shampoo och avslutar med lite balsam innan du sköljer ur en sista gång. Tvätta och torka på samma sätt som borstar för syntetiskt hår.
HOW TO: Tvätta dina sminkborstar
Just nu tvättar jag mina syntetiska sminkborstar med Dr. Bronner Organic Hand & Body Shikakai Soap Tea Tree.

Jag tvättar mina sminkborstar med mild tvål, oftast med någon av Dr. Bronner’s ekologiska tvålar som är helt fria från syntetiska konserverings- och rengöringsmedel, sulfater, PEG och syntetiska parfymer och färgämnen. Tvålarna är dessutom certifierad av samma National Organiska Program (USDA) som certifierar mat i USA till absolut högsta standarden.

Tips!

 • Ställ inte blöta borstar i ett glas för att torka. Istället för att rinna av samlas då vatten i borsten vilket kan resultera i att håret från borsten börjar lossna.
 • För att hålla dina sminkborstar mjuka och fina kan du låta dina borstar få en kur med din vanliga hårinpackning en gång i månaden. De kommer kännas som nya efter det!

Hur och hur ofta tvättar du dina sminkborstar? 🙂

5 KOMMENTARER

 1. När jag sminkar mig varje dag så gör jag rent dem en gång i veckan annars nu när jag inte sminkar mig speciellt ofta så blir de rengjorda nån gång i månaden. måste bättra mig igen. Jag brukar lägga mina borstar på en handduk för att torka och om jag ändå är hemma den dagen vänder jag dem så att det torkar mer jämt. 😉

 2. Tvål är inte det bästa med tanke på alla sulfater som finns i produkterna som torkar ut borstarna. Detsamma gäller faktiskt allt diskmedel förutom YES, haha. Yes diskmedel är fri från detta så det kan man använda till både syntet och äkta hår. Passar riktigt bra.

  Schampo kan man använda till äkta hår, men då ska man ha balsam efter. Som du skriver ska man behandla penslarna som man gör med sitt egna hår. Om man då endast har vanligt schampo utan att ha balsam efter så kommer håret på borsten av samma anledning som sitt vanliga hår bli torrt och slitet = mindre hållbarhetstid. Men vanlig två är ett big no no! Men självklart bättre än att inte rengöra alls! 🙂

  De sminkborstar och penslar jag använder för krämprodukter rengör jag efter varje användning och de som jag använder till puder produkter rengör jag en gång i veckan! 🙂

  • Tack för din välskrivna kommentar 🙂 Att använda rengöring särskilt anpassad för borstar är såklart det bästa, men jag tycker att tvål fungerar toppen. Jag borde dock ha poängterat att det är bra att välja en mild och sulfatfri tvål. Det finns så många sådana alternativ i dag att mer avancerat än tvål som rengöring behöver det knappast vara 🙂 Dr. Bronners ekologiska tvål är t.ex. fri från sulfater, parabener, PEGs samt syntetiska kosnerverings- och rengöringsmedel. Med andra ord är det en superbra tvål att rengöra sminkborstar med!

   Keep up the good work!
   Kram

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.