This post is available in

Montage med screenshots från programmens hemsidor och Wikipedia.
 
Nytt år och en ny skoltermin! Vad passar inte bättre än att börja året med att spara in tiotusentals kronor på att välja gratis mjukvaror? ADARAS listar de bästa alternativen, helt lagliga naturligtvis! 😉
 
Nästan 10 000 kronor. Det är bara vad nyaste versionen av Photoshop kostar. Priserna på Adobes proffsiga program kan lätt skrämma iväg hemmaanvändaren. Men det behöver inte ta slut där, det finns mängder av olika gratisalternativ!
 
Att programmen kan vara just gratis beror oftast på att de baseras på open source, eller med andra ord – öppen källkod. Det innebär att programmerare och utvecklar runt om i världen har arbetat tillsammans för att utveckla och skapa programmen utan något krav på ersättning. Så du kan med gott samvete hålla i dina pengar eller lägga dem på något annat. Här är några av de vanligaste programvarorna och deras alternativ. Varsågod!
 
 
BILDBEHANDLING
Gimp – Ett alternativ till Photoshop

Gimp är ganska annorlunda utformat jämfört med Photoshop och det har en rätt hög inlärningströskel. Men när du väl kommer över tröskeln kommer du märka att du mycket väl kan jämföra Gimp med Photoshop. Det går utmärkt att jobba med bildredigering, bildbehandling och retuschering. Du kan jobba i olika lager, lägga in penslar, filter och göra det mesta du kan i Photoshop.

KONTORSPAKET

Apace OpenOffice – Ett alternativ till Microsoft Office
Microsoft Office-paketet är oftast en standard hos studenter. Men om du inte vill lägga pengarna på paketet så finns det flera olika gratisalternativ. Det populäraste programpaketet bland gratisalternativen är Apace Open Office. Det har ett rent och enkelt gränssnitt med funktioner som ordbehandling, persentationer, kalkylblad, enkelt ritprogram och databasprogram.

ANTIVIRUSPROGRAM

Avast! Free Antivirus – ett alternativ till alla kommersiella program
Om du använder dig av Windows är det viktigt att ha ett antivirusprogram. Det finns många komersiella antivirsuprogram som kostar några hundralappar om året. Om du vill komma undan helt gratis är Avast ett bra alternativ med många säkerhetsfunktioner. En fördel är att programmet inte krockar med andra program som andra virusskydd gör.

KOMPRIMERINGSPROGRAM

IZArc – Ett alternativ till WinZip och WinRAR
Vill du kunna öppna RAR och Zip-filer eller skapa egna arkiv? IZArc är ett lättanvänt program för komprimering av filer. Du kan till exempel dra och släppa filer från Utforskaren, skapa akriv, reparera skadade arkiv och konvertera från en arkivtyp till en annan. Ett annat gratisalternativ som är värt att nämna är 7-Zip. Det är, med andra ord, perfekta alternativ till WinZip och WinRAR som hör till de vanligaste kommersiella programmen.

LAYOUT

Scribus – ett alternativ till InDesign
Proffsprogram som Indesign kostar uppåt 10 000 kronor. Scribus är ett fritt desktop publishing-program som kan jämföras med InDesign. Desktop publishing betyder datorstödd layout av tidningar, böcker och andra trycksaker. En nackdel med programmet är dock att du inte kan jobba med filformat som används av Adobes InDesign.

VIDEOREDIGERING

AVS Video Editor (endast för Windows) – ett alternativ till Adobe Premiere Pro och Final Cut
AVS Video Editor är ett helt gratis videoredigeringsprogram som kan liknas vid jättarna. Det är nybörjarvänligt men innehåller samtidigt innehåller programmet många avancerade verktyg vilket gör det till ett bra alternativ för den professionella användaren.

ILLUSTRATION

InkScape – ett alternativ till Illustrator
InkScape är ett renodlat illustrationsprogram som påminner mycket om Illustrator och Corel Draw.

TIPS!


Är du ute efter något annat program? Du kan själv söka på gratisprogram genom att gå in på Open Source Alternative. Där kan du söka på kommersiella programvaror och få fram alternativ inom öppen källkod. Alla programmen som listas är självklart gratis att ladda ner och använda.

Hoppas du hittar något du gillar! 🙂

162 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag skulle vilja vinna för att min syster fyller år och jag har inte bestämt än vad jag ska köpa till henne.

  + jag följer din blogg på bloglovin!

 2. Hej!
  1. Jag är med och tävlar.

  2. Har gillat JFR sedan tidigare på Facebook med namnet zeinab

  3. Jag skulle gärna vilja vinna eftersom jag bara älskar den sidan. De har så fina grejer men jag tycker att det är rätt dyrt så därför vill jag ha ett presentkort. Och för att unna mig själv nåt i julen.

  4. Följer dig sedan tidigare på bloglovin samt gillat din Facebook.

  Hoppas på vinst!

 3. Jag har inte Facebook men jag har skrivit till fler av mina vänner och delat din tävling på instagram!
  Jag vill himla gärna vinna body mist -förtrollad till min bästa vän som fyller 18 den första januari!

  Kram kram

 4. Gillat dem på Facebook och även din sida :), följer dig på bloglovin sen innan 🙂

  Jag vill vinna ett presentkort eftersom jag vill unna mig en julklapp :), någon accessoar till nyår hade suttit fint!!

 5. Gillar jfr och din sida på facebook: Michaela Lindh
  Följer även på bloglovin såklart 🙂

  Jag skulle vilja vinna för att jag skulle behöva något glatt besked i denna jobbiga tid :/

 6. Hej lej! Är gärna med och tävlar!
  Gillar på FB: Emelina Hagerskans
  Skulle vara roligt att få unna sig själv något fint såhär till jul. Eller så blir det som det alltid blir, jag köper något till någon annan, haha.

  Extrachans:
  Följer dig på bloglovin!
  Gillat på FB.

 7. Jag deltar i tävlingen! Vill vinna eftersom att jag behöver nya nagellack och jfr har en hel del snygga lack! Vore toppen med nytt o fräscht inför jul och nyår!
  Gillar redan jfr på fb sen tidigare och även din blogg där 🙂
  Följer bloggen din på bloglovin sen tidigare 🙂
  Kram!

 8. Gillar, och som alltid följer jag dig på båda ställena. Jag vill vinna för jag är nyfiken på victoria secret produkterna, och vill stilla min hunger just på det!

 9. Hej! jag vill verkligen verkligen vinna då JFR är en av mina absoluta favoritsidor och jag har kikat in ett par skor väldigt länge nu men inte haft tillräckligt med pengar, vinner jag så köper jag dom!
  Jag har gillat JFR på facebook sen långt tillbaka 🙂
  samma med adaras på facebook 🙂

 10. Är gärna med.
  Sen dottern föddes blir det sällan att man unnar sej själv nåt. Men med ett presentkort "har man ju inget val".. Perfekt 🙂
  JFR har ju så bra priser med så att man faktiskt får nåt för pengarna !

  Gillar på facebook – Lina Eckerström

 11. Jag är med! Har mailat tre kompisar, gillar din blogg på facebook och följer den via bloglovin sen tidigare. Gillar även de på facebook.
  Vill vinna för att kunna köpa lite julklappar åt mig själv, blir så dyrt nu vid julen då man köper så mycket till andra! Så skulle vara en perfekt present till sig själv 🙂

 12. Jag är med och jag gillar jfr på Facebook och följer dig på bloglovin sen tidigare. Jag vill vinna för att denna månadens bidrag gick till julklappar till dom närmaste och käraste. Skulle jag vinna skulle jag få möjlighet att köpa mig en present till mig själv till min fjortonårsdag i januari och även till min bästa vän. Håller tummarna!

 13. Gillar dig på facebook och följer på bloglovin.
  Jag skulle vilja vinna eftersom det finns så många gryma saker där. Allt är jätte billigt också, så jag skulle kunna köpa massa julklappar både till mig själv och till mina kompisar/familjen.

  Din blogg är jätte bra, sluta aldrig blogga!
  KRAAM!!:love:;-)

 14. Jag har gjort allt och vill så gärna vinna!
  Helt förälskad i halsduken,skulle passa så bra nu när snön och kylan har kommit! Skulle vara roligt att få unna sig eftersom det inte blir så ofta!
  Kram 🙂

 15. Jag är en Victoria secred freaker. Och vill så gärna få den speciellt för det första har jag inte en enda produkt från den. Och om jag får denna går denna verkligen i uppfyllelse skulla absolut gått och köpt massor med saker till min undervara familj!. Kram:love:

 16. Hej! Jag är med och tävlar och har gillat sidan på facebook, din facebooksida och följer din blogg med bloglovin.
  Varför borde jag vinna? Det finns så himla mycket fina saker som jag bara vill haaa där ifrån! 😀

 17. Tack tack, visste inte ens att hälften av dom här sidorna existerade, tack! 😀 Jag vill vinna för det hade varit en super bra julklapp till mamma eller så skulle jag vela köpa en Victoria Secret body spray eller bodylotion. Har velat ha en sån jätte länge, eller så köper jag något till mamma. 🙂

 18. Jag är med 😀
  skulle vilja vinna för de har så grymt snygga saker och har alltid velat köpta något där ifrån 🙂
  gillar dem på fb , dig och följer dig på bloglovin redan 🙂

 19. Jag är med! Är så dålig på att motivera, men jag vill gärna vinna och någon gång måste det väl vara min tur. Gillar på facebook, liselotte andersson
  För extrachanser, både föler och gillar.

 20. Jag gillar JFR på FB (Sara Westerlund)
  Jag följer dig på Bloglovin’ sen flera år tillbaka, och så gillar jag såklart dig på FB också! 🙂

  Jag vill vinna detta och klicka hem lite VS-produkter åt mig som jag alltid velat prova. Jag känner att jag behöver få skämma bort mig själv med lite väldoftande produkter just nu, efter att jag kämpat så bra med skola & praktik. Det skulle va en perfekt julklapp åt mig själv!! 🙂

 21. Hej! Jag har gillat både jfr och Adara Magazine på facebook.

  Jag vill vinna presentkortet så att jag kan få något nytt plagg till min garderob, eftersom att det blir att man lägger alla pengar från barnbidraget på julklappar åt andra nu..

 22. Jag är med i denna grymma tävlingen! 😀
  Gillar JFR på fb – Sofia Eriksson
  Gillar dig på fb – Sofia Eriksson
  Följer via bloglovin sen långt tillbaka
  Gillar inlägget blev nr.1

  Jag vill vinna för att jag länge velat haft en Victoria Secret bodylotion, dom luktar så himla gott så det skulle inte vara fel att lukta så! 😀

 23. Gillar dig och dom på FB! Jag skulle vilja vinna för att äntligen skulle få råd att testa victoria seacret produkter. Jag har velat testat så länge och alla säger att dom luktar gåttoch u när du också ha testat dom vill jag bara ha dom ännu mer 🙂

 24. Hej!:love: Skulle jätte gärna vilja vinna för att unna mig något snyggt till Jullovet då vi ska till Hawaii, skulle vara jätte trevligt att få en extra julklapp eftersom jag inte kommer få så mkt saker pga. resan Och blev verkligen kär i ALLT som fanns där, VILlHa! Säger jag bara ^^.;-) Kram!

  Plus:
  Gillar dig på Fb och
  Följer dig på Bloglovin sedan tidigare:love:

 25. Oj råkade skicka min kommentar två gånger och glömde att fylla i kontaktuppgifterna! Men här kommer de! Alltså från kommentarerna från Anonym över!

 26. Jag har gillat Adara Magazine och JFR på facebook!

  Jag vill vinna den här tävlingen av samma anledning som jag ville vinna tävlingen i lucka nummer 10! Mina julklappspengar tog slut innan jag hann köpa något fint till min mamma i julklapp. Hon köper alltid fina saker till mig och nu skulle jag gärna ge henne något tillbaka!
  Min mamma är bäst och förtjänar verkligen en fin julklapp! :love:
  KRAM Emma Hörnqvist

 27. – Gillar dig och JFR på facebook och följer dig på bloglovin’ 🙂

  – Om jag vann skulle jag bli överlycklig, vem vill liksom inte ha en Victora Secret bodylotion stående hemma?

 28. Gillar på FB som Paola Allegrini, följare nummer 297 (har gillat inlägget).

  Jag skulle vilja ge detta presentkort till min 12-åriga dotter, eftersom jag inte får välja julklappar åt henne längre 😉

 29. Jag vill jättegärna vinna eftersom det snart är jul och jag vet att min underbara mamma ska köpa något jag velat haft så länge åt mig, fastän hon lever på exsistensminimum och knappt har några pengar över. Därför vill jag kunna ge henne en fin, lyxig present i år! Är fattig student, så ett presentkort härifrån skulle definitivt hjälpa oerhört!

  Ps: har gillat adaras magazine och JFR på fb!(emilia nynning)

 30. Har gillat + allt på pluspoängen med!

  Jag skulle vilja vinna presentkortet på 200kr för att jag skulle vilja kunna köpa något fint till en av mina stora systrar. Eftersom hon stöttat mig nu när jag gått igenom en svår period. Så jag skulle klicka hem ett par shorts från ellinora, eftersom hon alltid velat haft ett sånt par!

  Nu får jag hålla tummarna bara helt enkelt. 🙂