This post is available in


FOTO: Therese

Vad är hemligheterna bakom en bra bild? Det är många som efterfrågat ett inlägg med fototips. Därför har jag frågat några duktiga fotobloggare om deras bästa tips. Här kommer fjärde delen med fototips!

Fjärde ut att dela med sig av sina tre bästa tips är 21-åriga Annie som driver bloggen blogg.anniesfotografier.se. Hon har en egen firma som fotograf och fotar allt från landskap till porträtt. Bilderna tar hon med sin Pentax K-5.


Pentax K-5 + 17-70mm + Stativ + Trådutlösare
10sek | F/6,3 | ISO-100

1.  Fota kvälls-/nattbilder med lång slutartid
– Långa slutartider betyder att slutaren är öppen under en längre tid. Under tiden slutaren är öppen tas bilden, vilket i betyder att kameran registrerar all information som sker under den tiden. Och det är det som hamnar på bilden. Att handhålla kameran när man fotar med långa slutartider är ingen bra idé, då kan man som mest komma ner mot 1/4 sekund eller liknande (beroende på hur stadig man är på handen). För att lyckas ta bilder med lång slutartid krävs alltså stativ och gärna trådutlösare/fjärrutlösare. Montera fast kameran på stativet och använd tråd-/fjärrutlösaren och tryck av med den. På det sättet rör du inte kameran och du minimerar risken för oskärpa. Ställ in kameran på Tv (S på vissa kameror) och välj en lång slutartid, alternativt att du ställer in kameran helt manuellt (M).


Fyra bilder tagna till/från skola och jobb vid olika tillfällen.

2. Hitta ny fotoinspiration

– Såhär under vinterhalvåret när det blir mörkt fort är det lätt att tappa fotoinspirationen. Man vill gärna åka iväg för att ”borta kan man ju fota bra bilder”. Fast det stämmer oftast inte då man känner sin hemmiljö bäst. Man vet ofta var solen går upp och ner och så vidare. Om du kan, gå hemifrån tidigare på morgonen, ta en omväg till jobbet eller skolan. Eller gå ut på rasten och ta en promenad med kameran. Är du ledig någon dag och inte har något inplanerat så kan du planera en fotopromenad. Jag kan tycka att det är svårt att gå ut spontant och gå på måfå. Ta fram en karta kvällen innan och planera på ett ungefär hur du ska gå, då får du ett mål och det är lättare att komma ut.


Ett av Annies tips är att dela upp bilden i nio delar och att inte centrera huvudmotivet.

3. Komposition

– Inställningar i all ära, men jag tycker ändå det är kompositionen och ljuset som är viktigast för en lyckad bild. Den första kompisitionsregeln jag lärde mig var att man ska tänka på det gyllene snittet/tredjedelsregeln. Att huvudmotivet ska ligga en tredjedel från någon kant. Det kan vara horisontlinjen eller ögonen på en modell. Det är bra att känna till regeln och sedan jobba runt den, för man måste ju inte slaviskt följa alla regler.

Psst! Annie tipsar mer om komposition i hennes fototips-kategori!
Läs din kameras bruksanvisning för att veta hur du ställer in inställningarna på just din kamera.

Vill du läsa de tidigare delarna?
”Fotobloggarnas bästa fototips – del 1”
”Fotobloggarnas bästa fototips – del 2”
”Fotobloggarnas bästa fototips – del 3”