This post is available in


Vad är hemligheterna bakom en bra bild? Det är många av er som har efterfrågat ett inlägg med fototips. Därför har jag frågat några duktiga fotobloggare om deras bästa tips. Här kommer tredje delen med fototips!

Tredje ut att dela med sig av sina 3 bästa tips är 22-åriga Malin Sundin. Hon är fotograf och driver bloggen malinsundin.blogg.se. Hon har ett brinnande intresse för fotografi med inriktning mot bröllop och familj. Men hon är inte rädd för att prova andra typer av fotografering. Hennes blogg fylls av vackra bilder som hon tar med sin Canon Eos 7D.

Här är Malins tre bästa fototips!


Malin fotar gärna ur olika vinklar.
Canon EOS 7d + Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS
[ s1/40, f/5 & ISO160 ]


1. Prova det oväntade

– När du ska fota blir det tråkigt om du står rakt upp och ner hela tiden därför rekommenderar jag dig som ska fotografera att prova olika vinklar. Stå ovanför, på sidan, ligg på mage eller rygg, vrid och vänd på kameran. Gör allt för att fånga bilden ur den mest intressanta och underliga vinkeln, det kanske blir din allra bästa bild du fotograferat.


Malin använder sig ofta av vinjettering.

2. Vinjettering
– Detta är något jag använder mig av otroligt ofta. Speciellt på naturfotografier! Men vad är vinjettering? Låt oss säga att du har fotograferat en ros som är centrerad i bilden, det vinjettering gör är att den mörkar upp i en cirkelformad rörelse runtomkring rosen vilket gör att fokus samt ljuset läggs vid föremålet i mitten av bilden. Personligen älskar jag verkligen denna uppfinning :]


”Man måste våga misslyckas för att lyckas!”

3. Lek för att lära
– Jag tycker det är viktigt att man vågar prova på saker, allt för att lära sig nya kunskaper både inom själva foto men även i redigering. Alla gillar olika slags redigeringsknep, och jag gillar ljusa bilder. Man måste våga misslyckas för att lyckas! Jag redigerar mina bilder i Lightroom som jag är fullkomligt förälskad i och det finns otroligt mycket saker man kan göra i det programmet. Dock tycker jag det är viktigt att de som gillar att fotografera lär sig hantera något slags redigeringsprogram. Vare sig man är proffs eller amatör kan man alltid förbättre sina bilder ytterligare ett snäpp med hjälp av ett redigeringsprogram.

Här kan du läsa ”Fotobloggarnas bästa fototips – del 1”!
Här kan du läsa ”Fotobloggarnas bästa fototips – del 2”!