Fotobloggarnas bästa fototips – del 2


Vad är hemligheterna bakom en bra bild? Det är många av er som har efterfrågat ett inlägg med fototips. Därför har jag frågat några duktiga fotobloggare om deras bästa tips. Här kommer andra delen med fototips!

Andra personen som ska få dela med sig av sina tre bästa tips är 20-åriga Tsukii som driver bloggen tsukii.se.
Hon fyller sin blogg med mängder av kreativa och söta bilder.


Med hjälp av vitbalansen har Tsukii fått till en varm ton i bilden.

TIPS 1. Vitbalans
– Vitbalans är en inställning som finns på alla kameror skulle jag tro. I alla fall på alla systemkameror. Man kan kalla vitbalansen som en färgtemperatur. Jag brukar utnyttja vitbalansen vid olika tillfällen. På bilden på min söta kanin har jag använt mig av vitbalansen “skugga” för att få till en varmare ton (mer orange-tonad kanske) i bilden. Har ni märkt att bilderna blir väldigt orange-aktiga, nästan så att de varma färgerna i bilden är “sönderfrätade”, när ni fotar i kvällsljus med takbelysning på? Då brukar jag ställa in vitbalansen på “glödlampa” då den lägger till en blå ton som neutralisera den varma tonen. I de flesta systemkameror så vet jag att man även kan ställa in vitbalansen manuellt. Kolla i användarmanualen eller googla för att lära dig hur man ställer in det manuellt med just din kamera.. Med vitbalansen kan man kombinera olika ljuskällor och idéer för att få lite ovanligare och kreativare bilder.

På bilden ovan har jag t.ex. kombinerat manuell inställning för vitbalansen (i detta fall har jag dragit till mycket med blått och framhävt den rosa tonen) tillsammans med den inbyggda blixten (som jag förövrigt inte brukar använda då jag gillar att fota utan blixt) och reslutatet blev ju ändå ganska häftigt! 🙂


Nio gånger av tio fotar Tsukii med högre exponeringsvärde än hennes kamera rekommenderar.

TIPS 2. Exponering
– Jag älskar att överexponera mina bilder och med det menar jag inte sönderexponerade bilder där man inte ser motivet, utan överexponering i den benämningen att bilderna blir ljusare än vanligt. Jag fotar alltid manuellt, på så vis kan man själv bestämma hur mycket ljus man ska släppa in/hur hög exponering man vill ha. Och nio gånger av tio fotar jag med högre exponeringsvärde än det min kamera rekommenderar. Det finns ju olika punkter på displayen. På bilden nedan ser ni att den är inställd precis på mitten. Jag har den oftast under 1:an.