This post is available in


Vad är hemligheterna bakom en bra bild? Det är många av er som har efterfrågat ett inlägg med fototips. Därför har jag frågat några duktiga fotobloggare om deras bästa tips. Här kommer andra delen med fototips!

Andra personen som ska få dela med sig av sina tre bästa tips är 20-åriga Tsukii som driver bloggen tsukii.se.
Hon fyller sin blogg med mängder av kreativa och söta bilder.


Med hjälp av vitbalansen har Tsukii fått till en varm ton i bilden.

TIPS 1. Vitbalans
– Vitbalans är en inställning som finns på alla kameror skulle jag tro. I alla fall på alla systemkameror. Man kan kalla vitbalansen som en färgtemperatur. Jag brukar utnyttja vitbalansen vid olika tillfällen. På bilden på min söta kanin har jag använt mig av vitbalansen ”skugga” för att få till en varmare ton (mer orange-tonad kanske) i bilden. Har ni märkt att bilderna blir väldigt orange-aktiga, nästan så att de varma färgerna i bilden är ”sönderfrätade”, när ni fotar i kvällsljus med takbelysning på? Då brukar jag ställa in vitbalansen på ”glödlampa” då den lägger till en blå ton som neutralisera den varma tonen. I de flesta systemkameror så vet jag att man även kan ställa in vitbalansen manuellt. Kolla i användarmanualen eller googla för att lära dig hur man ställer in det manuellt med just din kamera.. Med vitbalansen kan man kombinera olika ljuskällor och idéer för att få lite ovanligare och kreativare bilder.

På bilden ovan har jag t.ex. kombinerat manuell inställning för vitbalansen (i detta fall har jag dragit till mycket med blått och framhävt den rosa tonen) tillsammans med den inbyggda blixten (som jag förövrigt inte brukar använda då jag gillar att fota utan blixt) och reslutatet blev ju ändå ganska häftigt! 🙂


Nio gånger av tio fotar Tsukii med högre exponeringsvärde än hennes kamera rekommenderar.

TIPS 2. Exponering
– Jag älskar att överexponera mina bilder och med det menar jag inte sönderexponerade bilder där man inte ser motivet, utan överexponering i den benämningen att bilderna blir ljusare än vanligt. Jag fotar alltid manuellt, på så vis kan man själv bestämma hur mycket ljus man ska släppa in/hur hög exponering man vill ha. Och nio gånger av tio fotar jag med högre exponeringsvärde än det min kamera rekommenderar. Det finns ju olika punkter på displayen. På bilden nedan ser ni att den är inställd precis på mitten. Jag har den oftast under 1:an.

Display från digitalreview.ca


Tsukii ställde motivet framför sin laptop. I bakgrunden skymtar tv:n.

TIPS 3. Ljuskällor
– Åh, detta är en utav mina favoritmetoder. Jag skrev ju tidigare om vitbalans och hur orange-aktiga bilderna kan bli under takbelysning. Här brukar jag ställa mitt motiv framför min laptop eller någon typ utav skärm, exempelvis TV:n/datorn/mobilskärmen etc. och öka ljussstyrkan på skärmen. Jag skippar att ställa in vitbalansen och utnyttjar istället det ”blåa” ljuset som kommer direkt från datorn. Eller om man använder TV:n/datorn som bakgrund för motivet. I detta fall har jag utnyttjat båda metoderna: Ta hjälp av ljuset som ger en kallare ton på motivet och placerat motivet framför en stor LCD TV i bakgrunden. Nu har jag även placerat mitt motiv på ett glasbord så att allt reflekterar – vilket är ännu bättre = double effect. 🙂

Här kan du läsa ”Fotobloggarnas bästa fototips – del 1”!

29 KOMMENTARER

 1. låter spännande att starta eget!

  sv: ja jag med! och tack, va roligt att du blir inspirerad! 🙂

  hoppas allt är bra med dig, kram

 2. Jag har en del erfarenheter av det där med eget… Startade själv eget när jag var 18 och det är några år sedan. Hjälper en del andra med att starta också, som bollplank, konsult mm..

  Du kan starta enskild firma utan att registrera namnet också, om du nu inte behöver ett skyddat firmanamn. Just nu kör jag så, men mitt eget namn sen är jag registrerad för moms och f-skatt vilket är det enda som egentligen behövs. Just den biten kostar inget att registrera….

  Jag tycker det är smart att starta eget samtidigt som man studerar, då kan man dryga ut inkomsterna lite samtidigt som man även bygger upp företaget utan att vara i behov av att kunna ta ut full lön (klarar sig på studiestödet). Nackdelen med att ha egen firma är väl om den inte går så bra och man ska gå på a-kassa eller nåt. Då räknas man som företagare och inte arbetslös så man får klara sig själv. Dock kan man ha rätt att ha ett företag som bisyssla om man inte tjänar för mycket på det.

  Fast tanken är ju att man ska klara sig själv så då är ju den där nackdelen ändå ingen nackdel…

 3. att starta eget är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv. men funderade i över ett år om det skulle vara värt de, och till slut så kände jag bara att äh vad fan jag chansar och hittills har det gått bara bra iaf! största nackdelen är väl allt pappersarbete, men det har jag en som sköter åt mig. största fördelen tycker jag är att man har något som är ens eget och man kan göra vad man vill med och när det går bra är känslan oslagbar!

  rekommenderar dock att tänka igenom det ordentligt innan man startar, satsar man så bör man väl satsa ordentligt tycker jag och då måste man ha både tid och idéer och vid motgångar bör man inte vara sån som deppar ihop totalt för företaget måste fortfarande skötas liksom.

  lycka till ifall du väljer att satsa! att driva eget är hur kul som helst 🙂

 4. Jag har erfarenhet ;). Började själv som hobbyverksamhet :). Som hobbyverksamhet så kan du fakturera kundena. Du deklarerar eventuellt överskott/vinst i den egna deklaration. Det är mindre krångligt med hobbyverksamhet och perfekt sätt att starta. Inte samma bokföringsregler utan spara bara kvitton :). De intäkter du får köper du material för (pennor, kamera etc) så det kommer säkert att gå jämt ut första året = ingen vinst och ingen beskattning ;). Sedan är två eller tre så kan du ju starta firma och då har du redan byggt upp med inventarier etc = perfekt start.

 5. Du har fått många kloka synpunkter i kommentarerna.Du ska absolut inte göra teckningar,designer mm.gratis!Skicka räkning för ett avtal ska hållas.Många varma tankar osv.

 6. Vill du ha massa länkningar till din blogg?

  Det är jätte lätt! Inga tävlingar bara göra 2 enkla saker så får du länkningarna! Alla kan få de nu!

  Kolla in min blogg för mer info!

 7. Det kostar ingenting att starta enskild firma. Du måste bara skatta för det du får in och betala in moms samt kan dra av moms. Vill du däremot namnskydda dig/registrera ett namn (inget måste) så kostar det och det gör du hos bolagsverket.

  FA-skattsedel (att rekommendera då du får ha en anställning samtidigt, har du bara F-skattsedel så får du inte ha en anställning) och momsregistrering kostar ingenting och har du det så får du bedriva verksamhet.

  Men jag kan rekommendera att registrera sig hos bolagsverket också för då syns du i register om andra företag söker på ditt… 😛

 8. Klart du ska ta chansen och testa ! OM det nu inte skulle funka har du ju i alla fall försökt, men jag är säker på att du kommer få massvis med kunder !! Kram

 9. Jag har haft eget företag men inom en helt annan branch =)

  Fördelen som jag ser det är att du inte ska ha detta som din enda syssla och inkomstkälla utan snarare att du ska tjäna pengar på din hobby (om jag inte missförstått dig såklart)och kanske så småningom livnära dig helt på detta.

  Jag skulle köra om jag hade det intresset och drivet i mig-helt klart! Det är fantastiskt roligt att vara sin egen chef och få förverkliga det man själv tror på utan att någon annan sätter käppar i hjulet.

  Nackdelar tycker jag är allt pappersarbete. Jag var väldigt nojjig att jag skulle bokföra fel så jag anlitade en revisor (vilket jag tycker är bra då det är revisorn som bär ansvaret vid felaktigeheter i bokföringen).

  Jag ser egentligen bara fördelar i att göra det du tänker göra.

 10. Hm, jag hade för mig att det inte kostar någonting att registera enskild firma. Andra bolagsformer kostar dock. Sen kostar det ju som du säger att namnskydda sitt företag, län för län så att säga. Men det är ingenting man måste göra, det är upp till var och en. Men samtidigt är det kanske bäst att namnskydda i sitt län, kanske inte så kul om det finns två eller fler med samma namn 😉 F-skatt är ju bra att ha, men tänk då på anställning. Är du anställd någon annanstans samtidigt som du ska hålla på med "ditt" ska du ha FA-skatt, om jag förstått det rätt. Och får du svårt med deklarationen är nog revisor en bra idé så allt blir rätt. Det är tillräckligt svårt att fylla i ansökan om F/FA-skatten, man måste uppskatta kommande års inkomster och beskattningar. Gör man "fel" kan man få enorma skatteskulder efteråt. Ansökte för min sambo nyligen, krångligt as hell! Men det ska nog gå bra 🙂

  Lycka till med dina tankar och idéer och att du kommer någonstans med dem! Du har en otrolig talang och det vore tråkigt om du inte gjorde någonting med dem 🙂 På lång sikt kan du ju bli upptäckt 😉

 11. Jaa det är den! 😀

  – Jag skulle faktiskt öppna eget, kom så långt att jag pratade med de som hjälper en att öppna eget..så lite erfarenhet har jag faktiskt 🙂

 12. Jag har ett eget företag (för att kunna frilansa) Jag har en så kallad FA-sedel vilket innebär att jag även kan arbeta på en arbetsplats och skatta som vanligt och sedan när jag frilansar så betalar jag in skatten själv.

  Nackdelen är väll att man i en början inte har någon speciell säkerhet. Därför tyckte jag att det kändes tryggt att ha en FA-sedel så om jag inte får några frilansjobb kan tjäna pengar ändå ( fast nu är jag inte så aktiv på frilansfronten :P)

  Tycker också att det var lite svårt att försöka uppskatta hur mycket man kommer tjäna på företaget per år. Hur mycket skatt man ska betala bestämms efter det.

 13. Drömmer själv om att ta mitt skrivande till en ny nivå, och hoppas kunna göra det i höst i samband med UF-företaget jag ska starta. Så tycker lätt du ska köra på!

  Kram Sanna

 14. Jag håller med dig tusen! Jag är själv sugen på att starta upp ett företag. Dock funderar jag på att starta upp det som ett UF företag först, så kan jag ha det som projektarbete men ändå känna på hur det är! 🙂

  Det är som sagt lättare att få betalt av sina kunder. Som jag har vissa som jag känner, som släkt. Som jag fotograferar grymt mycket och hjälper dem så jävla mycket, men vad får man tillbaka? INGET! eller jo ett LITET tack… Är så trött på detta, om jag ska vara ärlig..

 15. Funderar du seriöst på att jobba med din egen kreativitet så ska du lätt ha egen firma. Som sagts innan, det kostar inget att registrera sig för F-skattsedel. På verksamt.se kan man göra allt med e-legitimation. Det är lite krångligt men bättre att börja tidigt och lära sig än att starta första när alla uppdrag rullar in samtidigt, bättre att börja mjukt så att säga 🙂

 16. Jag har ju just startat, och förut drev jag UF-företag, fördelen är att det är roligt och man styr själv hur det kommer gå. Det negativa är väll enligt mig att jag tycker att moms och skatterna är lite obehagliga.

 17. Det finns väldigt mycket information om hur man startar bolag på nätet men mindre information om hur man gör när man ska avveckla bolag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.