This post is available in


Vad är hemligheterna bakom en bra bild? Det är många av er som önskat ett inlägg med fototips. Därför har jag frågat några duktiga fotobloggare om vilka deras tre bästa fototips är. Här kommer första delen med ”Fotobloggarnas bästa fototips”!

Först ut att dela med sig av sina 3 bästa tips är 19-åriga Malin Karlström som driver bloggen mkarlstrom.blogg.se. Hon beskriver att hon lever för fotografering. I bloggen visar hon upp vackra bilder som hon fotat med sin Nikon D40 och sin nyinköpta Nikon D7000.

1. Fota ur olika vinklar
– Att fota ur olika vinklar är det första jag tänkte ta upp här. Något som kan vara svårt att förstå när man är nybörjare inom fotografering är hur annorlunda en bild kan bli bara man fotar motivet ur en helt annan vinkel. Fotar man en bild uppifrån så är risken stor att den blir ganska så ”grå” och tråkig att titta på. Men ändrar man bara vinkeln lite så blir det genast mycket intressantare. Därför tänkte jag visa hur lätt det är att ändra om bilder genom att bara fota ur olika vinklar.


Malins kommentar om bilden till vänster: Denna bild blir genast mer dramatisk eftersom jag valt att ställa mig bakom modellen och fota henne bakifrån istället för rakt fram.

Malins kommentar om bilden till höger: Här har vi samma person men fotat framifrån fast lite ovanför. Det blir enorm skillnad på bilderna bara genom att fota ur olika vinklar!

Malins kommentar om bilden till vänster:
Här har vi en bild tagen uppifrån, en ganska tråkig bild om jag får säga det.

Malins kommentar om bilden till höger:
Ändrar vi vinkel på motivet så blir det genast mer intressant! Så när ni ska fota människor, natur eller vad som helst, våga fota ur olika vinklar! Det gör helt klart fotograferingen roligare 🙂

2. Undvik direkt solljus
– Man ska alltid försöka att undvika fotografera när solen står som högst på himlen, alltså mellan 11-15 ungefär. Det blir väldigt svårt att samarbeta med ljuset då och det blir svårt att få fint ljus på modellen. Skulle du ändå få för dig att fotografera under denna tid så ställ modellen på ett bra ställe så att solen kommer bakom ett träd eller liknande, då blir det ett fint ljus på modellen.


Malins kommentar om bilden:
Här är en bild jag fotat inne i en skogsdunge så ljuset har studsat fint på modellen. Jag behövde inte ens en reflexskärm!

3. Tänk på helheten
– Var uppmärksam på ALLT som ryms i bilden. Då blir det lättare att upptäcka den där trista lyktstolpen eller liknande som kan dölja sig i bakgrunden av huvudmotivet. Bakgrunden på en bild är en stor del av själva bilden, den ska vara fin och dra till sig blicken men inte på fel sätt, och samtidigt inte dra bort fokusen från huvudmotivet.


Malins kommentar om bilden till vänster:
Här dras blicken mer till huset i bakgrunden av modellen istället för modellen som är huvudmotivet.

Malins kommentar om bilden till höger:
Flytta modellen några centimetrar åt det andra hållet och så dras helt plötsligt hela blicken till modellen istället!

Vilka är dina bästa fototips? 🙂

17 KOMMENTARER

  1. Hon är grym! Jag får också alltid besök av henne, och alltid så underbart fina kommentarer! Att hon själv sen driver en sjukt bra fotbollsblogg som är omtyckt är ju hur tufft som helst 😀

    Vad roligt att du är med och tävlar om en One Piece från Chill United! 🙂 Lycka till! Kram, Ingrid

  2. – Åh tack så hemskt mycket fina du! Blev så jävla glad av detta inlägg! Du är bäst, bäst, bäst! Tack, tack, tack! Massa kärlek från mig till dig! Puss min bloggdrottning!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.