Allt du vill veta om min journalistikutbildning

Allt du vill veta om min journalistikutbildning


Med en termin för dörren har jag tänkt sammanfatta mina egna tankar och alla frågor som kommit in om min utbildning, Journalistik och multimedia på Södertörns högskola. Varsågod, här är allt du vill veta!

JMM vs. GMU
Jag sökte till Journalistik och multimedia (JMM) på Södertörns högskola hösten 2010. Södertörns högskola och Stockholms universitet erbjuder en rad olika journalistikutbildningar, men det var just “multimedia” i samband med journalistik som lockade mig. Jag har väldigt bra betyg från gymnasiet men visste att det var en av landets mest sökta och svåraste utbildningar att komma in på. Därför var jag fast besluten: om jag inte kom in på journalistikprogrammet så skulle jag göra en karriäromvändning och gå den  grundläggande militära utbildningen (GMU) och eventuellt senare utbilda mig till officer. GMU lockade mig också, jag har nämligen dragits lite till militärutbildningen ända sedan scouttiden på mellanstadiet. Jag blev antagen till GMU men det var ändå med en liten suck av lättnad som jag tog emot beskedet att jag var välkommen till Södertörns högskola också.  När valet stod svartvitt framför mig var det lätt, JMM före GMU.

Jag tackade nej till GMU för att utbilda mig till journalist.
 

Ingen dans på rosor
Jag har inte alltid drömt om att bli journalist och jag kan fortfarande, efter två och ett halvt års studier, inte säga att jag drömmer om det. Jag minns att den första terminen i skolan var hemsk. Vi satt bänkade i föreläsningssalar och tvingades lyssna på en massa historia och teori och fick våra kunskaper testade genom tentor med jämna mellanrum. Jag tyckte hela första året gick rätt trögt men andra året, multimediaåret, levererade. Vi fick fota, filma, redigera och göra webbdesigner. Året öppnade även mina ögon för inDesign och typografi. Det senare har jag verkligen utvecklat ett stort intresse för. Den här terminen har vi haft Journalistik C och skrivit en C-uppsats, något som jag inte jublat över. Men även om allt inte är en dans på rosor så förstår jag att allt är viktigt. Allt är till för att vi senare i livet, åtminstone, ska kunna gå på rosor med hjälp av vår breda kunskap.  Jag är nu tränad i journalistiska arbetsmetoder som källkritik, nyhetsvärdering och research och har kunskaper i text-, radio, tv- och webbjournalistik. 

Mitt bästa val någonsin
Jag ångrar inte för en sekund att jag valde att tacka ja till Journalistikprogrammet istället för GMU. Journalistikprogrammet har fått mig att upptäcka mitt riktiga kall. Jag vill jobba med multimedia. Jag älskar att jobba med och kombinera bild, ljud, film och ord. Jag vill göra allt. Just därför känns min praktik på Allt om Bröllop i höst helt perfekt. Jag sökte inte praktik på exempelvis Aftonbladet, bara för att jag vet att jag inte kommer få göra allt där. Det är variationen av arbetsuppgifter som jag älskar och uppskattar. Därför är min dröm att få fortsätta blogga, och det som yrke. Att blogga är bland det bästa jag vet och på så sätt har Journalistik och multimedia varit ett av mina bästa val någonsin – ett val som jag aldrig kommer ångra. Även om jag tagit studielån och tragglat mig genom kommundiarier och tentor så är, just att gå JMM, på topp-tre-listan över livsvalen jag gjort. Jag har inte bara insett vad i livet jag vill göra utan även fått en möjlighet att utveckla min dröm som bloggare. Det är otroligt värdefullt.  Och angående GMU, jag kan ju alltid göra ett reportage om det! 😉

 
 
Pssst! Ett hett tips till dig som funderar på att börja plugga är att klicka in på Allastudier.se. Det är en komplett guide till studier och du hittar alla Sveriges skolor och utbildningar samlade under ett och samma tak och en smart sökfunktion för alla utbildningar. Jag läste på en hel del innan jag började plugga så det är himla smidigt att allt är samlat på ett och samma ställe. Jag tycker även att sidan är grym på att inspirera och ge bra råd!
Reklamlänkar

Shoppa mina prints

Spana in mina bilder, konst, illustrationer och design inspirerade av när och fjärran.

14 reaktioner på ”Allt du vill veta om min journalistikutbildning”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet