This post is available in

Åhlens City 50 år - Jubileumskollektion

I går, den 9 september 2014, var det exakt 50 år sedan Åhléns City Stockholm för första gången slog upp portarna. Jubileet firas nu med bland annat en jubileumsshop och en exklusivt framtagen jubileumskollektion med produkter från svenska designers och varumärken, liksom egendesignade varor.

Jag var inbjuden till afternoon tea på Åhléns i går där de berättade mer om varuhusets historia och jubileumsfirandet. Sedan Åhléns City öppnade 1964 har det varit en självklar internationell shoppingdestination. Att det däremot är 13 miljoner människor som besöker varuhuset varje år hade jag aldrig kunnat gissa. Andra intressanta siffror är att varuhuset säljer 18 000 varor varje dag samt serverar mer än en kopp kaffe per minut under öppettiderna.

En nyhet för i år är att en barnavdelning, Barnens värld, öppnar den 25 september högst upp i huset. Och under 2015 kommer en ny hemavdelning ta plats på plan 2 tillsammans med ett helt nytt matkoncept. Firandet av 50-åringen kommer pågå hela veckan med olika aktiviteter och exklusiva erbjudanden.

Åhléns City - Afternoon Tea

Modeprofilen Frida Fahrman och trendexperten Stefan Nilsson var på plats och visade upp vad de valt att placera i ”kopparkistan”. Kopparkistan är en hälsning till framtiden. 1963, ett år före invigningen, murades 50 tidstypiska ting in i en kopparkista och lämnades över till Nordiska museet. Samma sak gjordes i samband med 30-årsjubileet 1994. Och nu är det dags igen! Produkter som symboliserar 2014.

Åhléns City Kopparkistan

Trend-Stefan hade bland annat valt ut porslin, träningsböcker och ”co-branding” (samarbeten mellan två varumärken – som Marabou och Oreo).

Åhléns City - Frida Fahrmans kopparkista

En juicemaskin, svensk musik och en fuskpälsjacka var några av föremålen Frida Fahrman valt ut.

Jag tycker att co-branding var en väldigt smart och tidstypisk grej, liksom svensk musik. Icona Pop och First Aid Kit är grymma! Men jag saknade såklart Avicii och fler teknikprylar i kopparkistan. Vad tycker du skulle ha funnits med? 🙂

5 KOMMENTARER

  1. Hello There. I found your blog the use of msn. This is a really smartly written article.
    I will make sure to bookmark it and come back to read more
    of your helpful info. Thanks for the post.

    I will definitely return.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.