Senaste inläggen

I Kung Arthurs fotspår: Upptäck 9 Legendariska Platser i Wales

I Kung Arthurs fotsteg: Upptäck 9 Legendariska Platser i Wales

Med sina dimmiga berg, mystiska sjöar, magiska landskap och hundratals slott är Wales ett land som andas myter och legender. Och det finns nog inte många legender mer kända än den om Kung Arthur och riddarna runt runda bordet.

Med tanke på att Wales firar The Year of Legends 2017, och det faktum att Guy Richie’s King Arthur: Legend of the Sword har biopremiär i maj (med Snowdonia i Wales som en av nyckel-inspelningsplatserna) har du en perfekt ursäkt att resa tillbaka i tiden och utforska de legendariska ställena.

Det är platser som inspirerat poeter och berättare i århundraden att tala om drakar, magiker, monster, jättar, trollkarlar och hjältar.

Du kan hitta kopplingar till legenden om Kung Arthur, hans mäktiga svärd Excalibur, hans riddare och trollkarlen Merlin, nästan vart du än går i Wales. Även om det är svårt att säga vad som är sant och vad som är legend, kommer bara det magiska landskapet få dig att drömma dig bort och glömma alla måsten.

MEN, innan du börjar utforska Arthurs platser i Wales, bör du såklart spana in trailern till den kommande filmen från Warner Bros som har premiär 10 maj. Någon mer än jag som är sååå peppad på att se denna?

Upptäck inspelningsplatserna i King Arthur: Legend of the Sword

Inspelningen har ägt rum i Snowdonia National Park, Nant Gwynant och Vivian Quarry nära Llanberis. Filmteamet sågs också runt den lilla byn Capel Curig.

Snowdonia National Park

Clogwyn, Snowdonia National Park in Wales - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales

Clogwyn, Snowdon Mountain Railway in Snowdonia National Park, Wales

Wales är vackert, men de storslagna utsikterna i Snowdonia, det bergiga hjärtat av södra Storbritannien, tycks komma från en annan värld. Denna nationalpark har med all rätt, en viktig roll i nya Kung Arthur-filmen. Inte bara är det magiska landskapet med sina dramatiska berg och djupblå sjöar perfekta för vilken fantasyfilm som helst, Snowdonia National Park är också starkt förknippad med legenden om Kung Arthur.

Det var här som Arthur dödade och begravde Rhitta, en fruktansvärd jätte som skapade en kappa åt sig själv med sina fallna fienders skägg (eww!).

Arthurs män täckte Rhittas lik med stora stenar vid bergets topp. Med andra ord: Håll ögonen öppna för något ”jättelikt”.

Girl with backpack walking in Clogwyn, Snowdonia National Park in Wales - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales
I Kung Arthurs fotsteg i Snowdonia

Snowdonia är den största nationalparken i Wales. Det är också hemmet för Mount Snowdon, det högsta berget i England och Wales, och den största naturliga sjön i Wales.

Det finns också många spännande äventyr i Snowdonia (som världens snabbaste zipline, Bounce Below och ångtåg).

Clogwyn, Snowdon Mountain Railway in Snowdonia National Park, Wales

Om du inte vill vandra upp till toppen av Snowdon, kan du fuska och åka upp i Harry Potter-stil med en tågresa. Vad du än väljer, blir det garanterat en magisk resa.

Steam train (Snowdon Mountain Railway) coming up Clogwyn, in Snowdonia National Park, Wales

Vi reste upp till Clogwyn station med Snowdon Mountain Railway

Nant Gwynant Pass

Girl with binoculars standing in front of Nant Gwynant Pass - A King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales
Jag står där Jude Law (och kanske också Kung Arthur) har stått

Nordost om staden Beddgelert är den vackra dalen Nant Gwynant Pass. Dalens golv är fylld av två idylliska sjöar och hela området andas av arturiska legender.

Delar av filmen filmades i Nant Gwynant-området. Du kan även se en del av denna plats i trailern när Jude Law blickar ut över folkmassan.

Nant Gwynant Pass - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales

Excalibur-sjön i Snowdonia

Excalibur lake, Snowdonia National Park

Det finns minst tre walesiska sjöar där Arthurs magiska svärd, Excalibur, sägs finnas. Sjön Llydaw, Dinas och Ogwen är alla nära varandra i hjärtat av Snowdonia National Park. En av sjöarna måste vara den rätta!

I Legend of the Sword kastar även Arthur (Charlie Hunnam) sitt svärd in i en av dessa sjöar.

Jag såg tyvärr inte ens en hint av ett svärd i någon sjö, men du kanske kan känna den magiska närvaron … av någonting.

Closeup picture of flowers in Wales

Vivian Quarry

Vivian Quarry - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in WalesVivian Quarry - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales

Bortsett från Snowdonia (där man inte kan låta bli att hänföras av landskapet), var en av mina WOW-ögonblick när jag besökte Vivian Quarry i Wales. Det är som ett gömt walesiskt paradis mitt i, vad känns som, ingenstans. Jag hade ingen aning om vad som väntade när jag gick igenom portalen in till stenbrottet. Det första jag såg var hur det gamla skifferbrottet sträckte upp sig mot skyn och skapade en foto-perfekt reflektion i vattnet.

Vivian Quarry är, förutom vackert, en välkänd dykplats och en av inspelningsplatserna i King Arthur: Legend of the Sword.

Om du tittar på trailern igen, håll utkik efter när Arthur hoppar ner från en klippa. Det är filmat här! Stuntmanen till Charlie Hunnam hoppade faktiskt 24 meter ner till vattnet.

KUNG ARTHUR-PLATSER I WALES

Valle Crucis Abbey

Valle Crucis Abbey in WalesValle Crucis Abbey in Wales

Romantiskt, lite sorgsligt och magnifik. Ruinerna Valle Crucis Abbey är väl värt ett besök och ligger bara en kort bilresa från den idylliska staden Llangollen (se min bild från Llangollen här).

Ruinerna är från år 1200 och har kopplingar både till den heliga graalen och Kung Arthur.

Maen Huail i Ruthin

Maen Huail, Town of Ruthin - King Arthur Location in Wales

Att besöka ett kalkstenblock kanske inte verkar roligt eller legendariskt alls (och tro mig, det är det inte!). Men i staden Ruthin finns ett förtrollande slott med påfåglar som strosar runt i slottsträdgården. Och du kan övernatta i Ruthin Castle Hotel!

Hur som helst, om du ändå är här, kan du lika gärna ta en kort promenad till stadens centrum och kolla in denna sten. Det sägs vara stenen som Kung Arthur halshögg den unga krigare Huail på (Arthurs rival i kärlek och krig).

St Davids

St David's Cathedral in Wales

I Storbritanniens minsta stad, St Davids, hittar du den fantastiska katedralen St David’s Cathedral. Både staden och katedralen är uppkallad efter Wales beskyddare, Saint David, som begravdes här 589 e.Kr.

St David sägs även ha varit brorson till Kung Arthur. En kort bilresa från St Davids står stenar på Cerrigmarchogion. De sägs inte vara vanliga stenar utan några av Arthurs riddare, förstenade av en fruktad jättegalt.

Det sägs också att Kung Arthur hade en domstol i den här lilla staden. Förstår du vad jag menar? Legenderna om Kung Arthur finns överallt i Wales!

Dinas Emrys, nära Beddgelert

Beddgelert in Wales
Beddgelert i Wales

Det finns knappt någonting kvar på den gamla fästningen Dinas Emrys, nära Beddgelert. Men Dianas Emrys spelar en viktig roll i legenden om Kung Arthur. Det var här som Kung Vortigern under 5:e århundradet försökte bygga ett slott, men väggarna föll mystiskt nog ner hela tiden. Den unga trollkarlen Merlin, identifierade problemet. Under jorden förklarade han, fanns en djup pool där en röd drake (som representerar Wales och ledaren Kung Arthur) och en vit drake (som representerar Saxiska England) mystiskt mot varandra varje natt.

När den röda draken vann kampen, skulle problemet sluta och freden komma.

När Dinas Emrys slutligen grävdes upp på 1950-talet hittades en djup pool under Dinas Emrys. Creepy eller what?

Caernarvon Castle

Caernarvon Castle in Wales

Caernarvon’s torn, tunnlar, slottstrappor och utsikter är värt ett besök.

Tower view from Caernarvon Castle in Wales

Jag har besökt många slott i Wales och Caernarvon Castle är en av mina favoriter. Det är majestätiskt, imponerande och räknas som ett av de viktigaste slotten i Storbritannien. Inspirerad av den legendariska Kung Arthur byggdes Caernarfon Castle av kungen och det militära geniet Edward I efter hans erövring av Norra Wales år 1283.

Många av Englands kungar utnyttjade legenden om Kung Arthur till sin fördel för politiska ändamål under medeltiden. Det spelar egentligen ingen roll om kung Arthur fanns på riktigt eller inte, det är bara så fascinerande att se, känna och röra på något som fötts ur legenden för hundratals år sedan.

Excalibur Sword in Caernarvon Castle

Tips: Hitta ditt eget kungadöme och vinn en resa till Storbritannien

Finn ditt eget kungadöme med den nya legend-generatorn hos Visit Britain! Du kan också besöka sidan och svara på en fråga för en chans att vinna en resa till Storbritannien.


Pin it! Spara mina Kung Arthur-tips i Wales till senare

King Arthur: Legend of the Sword - 8 Legendary Places & Filming Locations in Wales

Jag besökte Wales genom Visit Britain. Som alltid är alla tips mina egna (och baserade på mina två resor i Wales).

För att se min resa med andra influencers från världens alla hörn, upptäck #OMGBLegends på Instagram, Facebook och Twitter.

 


Så fotar du snygga Flatlays till Instagram – 8 Tips från komposition till redigering

How to Shoot Flatlays for Instagram

Disclaimer

Bemästra flatlays som ett proffs! Här är åtta tips på hur du lyckas med att ta en perfekt #flatlay till din Instagram. Från hur du komponerar, redigerar, planerar och fotar Instagrams mest kända stilleben.

Ni som följer mig på Instagram vet att jag älskar flatlays. Jag tycker de är så kul att komponera ihop och inspireras ofta av andras stilleben. Med mina flatlay-idoler i åtanke, känner jag mig långt ifrån ett proffs. Men jag fick nyligen den fantastiska titeln ”flatlay queen” av min bloggvän Sanna och tänkte att jag skulle passa på att dela med mig av mina egna lärdomar och bästa tips.

Vad är en flatlay?

En flatlay är ett stilleben som är fotat ovanifrån. Det passar perfekt för att stilfullt fota allt från dina travel essentials, outfits, skönhetsprodukter, fikapauser, shoppingfynd med mera.

How to shoot flatlays for Instagram
Mitt alla hjärtans dag-stilleben med rosa produkter i fokus

1. Bestäm vad som ska vara i fokus

Börja med att fundera på vad du vill förmedla med din flatlay eller vilket ting som ska vara i fokus. Är det en speciell känsla, ett nytt nagellack eller ett par nya skor som du vill visa upp?

När du har bestämt dig för vilken produkt, känsla eller stämning som ska vara i fokus, börja samla ihop flera saker som går in på ditt tänkta tema. Om det är ett rött läppstift jag vill visa er kan jag t.ex. hämta andra saker som går i samma röda ton eller fundera på i vilket sammanhang läppstiftet ska vara. Kanske visar jag upp det tillsammans med andra saker jag har i min handväska, eller komponerar det med andra ting vid min laptop.

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition
Flatlay skapat för min stillebenskola i samarbete med ACO

2. Välj bakgrund till ditt stilleben

När det kommer till bakgrunder har du stora möjligheter att vara kreativ och variera dig. För att komma igång räcker dock en vit yta, som ett vitt bord eller ett stort vitt pappersark, långt. För att addera lite mer spänning och textur i bilden kan ett rustikt bord, stengolv eller marmor bli jättesnyggt.

Själv älskar jag marmor, det ser alltid så snyggt, stilrent och lyxigt ut. Nu har jag tyvärr inget marmorbord eller större marmorskiva hemma, men en av mina mest använda bakgrunder är en stor bräda som jag klätt i marmorplast från Panduro.

Andra tips på bakgrunder är tapetprover samt färgglada och mönstrade pappersark, mattor, dukar och tyger.

How to shoot flatlays for Instagram
Mina travel essentials till Turkiet fotade mot min favoritbakgrund av marmorplast

3. Fundera på kompositionen

Nu när du vet vad du vill förmedla, har samlat ihop ting till ditt tema och har en bakgrund är det bara att ”flat layouta” allt. Här gäller det bara att gå på känsla. Symmetri är riktigt snyggt, men det är en konst att få objekt att se naturligt utplacerade.

Mitt bästa tips är att placera ut ditt huvudobjekt först och sedan variera avstånden mellan olika föremål och placera ut dem på olika sätt. Att bara flytta något några centimeter kan göra stor skillnad. Jag brukar även kolla hur min flatlay ser ut i mobilkameran. På den lilla skärmen märker jag snabbt om det är alldeles för plottrigt. Eller om jag behöver mer space mellan produkter.

Smycken är väldigt snyggt att lägga ut över föremål, anteckningsblock och vykort är snygga att överlappa. Småting som ringar, gem, klämmor eller godisar är fint att strössla ut och tyger som en kökshandduk eller gosig filt kan vara snyggt att slänga in i ett hörn för mer textur eller för att addera mer stämning. Det är bara att prova dig fram!

How to shoot flatlays for Instagram
Jag ville fota Viva la Divas nya vårpalett och mina nya skor från Ellie Gouldings Star Collection hos Deichmann. Detta blev resultatet. Jag placerade ut paletten och skorna först och placerade saker runt dem.

4. Fota i bra ljus

Bra ljus är A och O! Jag brukar hålla till vid ett fönster och fota i dagsljus. Under vinterhalvåret är det såklart svårt att alltid utnyttja dagsljuset i Skandinavien, men ALLT blir verkligen bättre i dagsljus.

5. Vinkel – fota ovanifrån!

En flatlay ska fotas ovanifrån. Jag fotar nästan alla mina flatlays rakt upp och ner med min Nikon D800 och mitt 24-70mm objektiv. Om du behöver kan du ställa dig på en stol eller sätta upp kameran på ett stativ för att få med allt. Om du har bra ljus kan såklart även mobilkameran fungera bra att fota med.

Ett tips är att fota så att hela ditt stilleben kommer med. Då har du möjlighet att bestämma utsnitt och beskära bilden som du vill sen.

How to create the perfect flatlay for instagram - Så fotar du flatlays!6. Redigera din bild

Alla bilder blir bättre med redigering. Två grymma appar som gör redigeringen enkel är VSCO och Snapseed. Lek runt och se vad som passar din stil.

Sedan drygt ett halvår tillbaka fotar jag alla mina bilder i RAW och redigerar dem i Lightroom. Jag brukar fixa vitbalansen om det behövs, ljusa upp skuggor, justera kontrasten, lägga till lite extra skärpa samt ta bort eventuella fläckar (eller katthår hehe).

Efter det exporterar jag bilden, air-droppar den till min iPhone och lägger på ett filter i VSCO innan jag lägger upp den på Instagram. Sedan några veckor tillbaka använder jag även enbart samma filter i VSCO för att få ett mer enhetligt intryck (kan ni se när jag började med det?).

The Sylvie Collection - Hunkemöller 2016
Somrigt stilleben med mönstrade bikinis i fokus

7. Planera ditt Instagramflöde

Ett litet bonustips om du vill ha ett mer enhetligt Instagramflöde är att använda en planeringsapp. Jag har provat flera olika och min favorit är Snug eftersom den är så lätt att använda. Med den kan du smidigt se hur din flatlay ser ut i flödet samt lättare se när det passar att lägga upp den.

How to get reposted on Instagram
Bästa sättet att synas och få fler följare på Instagram? Ta snygga bilder, tagga rätt och bli repostad.

8. Hashtags och tagging

Se till att använda rätt hashtags så att din flatlay syns på så många konton som möjligt! Jag taggar alltid alla varumärken jag inkluderar samt flera olika communities för stilleben. Ett bra tips är att kolla in varumärkenas konton innan du lägger upp bilden och skriva ner alla hashtags du hittar.

Om du är nyfiken på hur jag använder hashtags kan du kolla i första kommentaren jag publicerar under en Instagrambild.

Några exempel på hashtags för stilleben:

#flatlaytoday #flatlay #flatlays #stilllife #stilllife_archive
#flatlayforever #flatlaynation #flatlaystyle #flatlayout
#tv_stillife #flatlaythenation #tv_lifestyle #styleonmytable

Tony Moly Cute Products in a flatlay
En ljus bakgrund och några få ting är ofta allt som behövs för en riktigt snygg flatlay

Tips: Införskaffa tillbehör till dina stilleben

Något som är otroligt inspirerande när man ska fota flatlays är att faktiskt ha fina tillbehör hemma. Det är sånt som sätter pricken över i:et i dina stilleben och som gör det lättare att komma igång med att fota flatlays.

Några exempel på grymma tillbehör som kan lyfta ditt stilleben är:

How to shoot flatlays for Instagram

Instagramkonton att följa för flatlay-inspiration

Kika gärna in min egen Instagram @adaras. Jag hoppas ni kan finna inspiration där. Andra konton som visar upp helt fabulösa flatlays är:

 • Taramilktea – allt denna queen skapar är magi!
 • Lichipan – så stilfulla och snygga flatlays!
 • Meohmygirl – alla hennes bilder ser ut att komma direkt från ett glossigt magasin
 • Hellomissmay – Respekt! Här har vi en brud som skapat en helt egen genre inom flatlays. Det spelar ingen roll vilket konto du kommer över hennes bilder – så fort du ser en av hennes klassiska flatlays vet du att det är Hellomissmay.

Det finns såklart även flera Instagramkonton om enbart flatlays. Sök på ”flatlays” på Instagram så hittar du flera.


Sugen på en hårförlängning? Här är 7 grymma tips!

Rapunzel of Sweden Hair Extensions - Hårförlängning med nail hair

I samarbete med Rapunzel of Sweden

Om du är sugen på att förlänga håret, kolla hit! Jag listar sju grymma tips att tänka på innan och efter en hårförlängning. Nail hair, tape extensions, eller clip-ons spelar ingen roll. Dessa tips är till dig som både går i hårförlängningstankarna samt till dig som har en förlängning.

#1 Gå på en konsultation

Oavsett om du ska förlänga håret hemma eller på salong är det bäst att gå på en konsultation först. Det brukar ofta vara gratis på salong och tar runt 15 minuter. På en konsultation kan du få tips om vilken metod som passar dig bäst samt få hjälp med att hitta rätt färg på dina extensions.

Rapunzel of Sweden - Salong på Regeringsgatan
I februari var jag på konsulation med Amanda på Rapunzel of Swedens salong i Stockholm

#2 Hårförlängning på salong eller hemma?

Den stora skillnaden mellan att förlänga håret på salong och hemma är priset. Medan hårförlängning på salong är tryggt, smidigt och lyxigt kostar det ofta flera tusenlappar. Om du förlänger håret hemma kan du ”komma undan” mycket billigare.

Min pojkvän (aka. Superman! ♥) har hjälpt mig flera gånger. I början visste han inte ens hur man gjorde en bena. Nu kan han sätta i och ta ut nail hair och tape extensions som ett hemmaproffs. Kan han så kan du.

Men känner du dig osäker eller inte vet vilken metod du vill använda, gå på en konsultation för personlig rådgivning först.

Läs mer: Nail Hair Extensions – Så sätter du i hårförlängningen hemma!
Läs mer: DIY: Så sätter du i Tape Hair Extensions hemma

#3 Förlängt håret flera gånger tidigare? Kolla läget hos en expert!

Om du har haft hårförlängning flera gånger tidigare kan det dock vara en stor fördel att gå till en salong och låta en expert titta på ditt hår inför nästa förlängning. En hårförlängningsexpert kan nämligen se om vissa delar av ditt hår behöver vila och sätta fast extensions på rätt ställen.

Efter min konsulation hos Rapunzel of Sweden i februari konstaterade Amanda att jag behövde låta många partier av mitt egna hår vila. Därför fixade jag hårförlängningen på salong denna gång. Skillnaden? Jag har nu bara i cirka 90 slingor av nail hair extensions, jämfört med de över 130 slingor jag brukar ha, så att mer av mitt egna hår kan ta semester innan jag behöver sätta om fästena igen.

Oavsett om du förlänger håret hemma själv med nail hair, tape extensions eller använder clips, är det bra att variera var du sätter fast fästena.

Before & After Rapunzel of Sweden Hair Extensions

Så här såg mitt hår ut före och efter mitt senaste besök hos Rapunzel of Sweden. Amanda använde en mix av färgerna P14/60 och T3/14 + lade i en kall toning i hela mitt hår.

#4 Sov med olika flätor – Bli en braid queen!

Att du aldrig ska sova med blött hår och alltid sova med en fläta har du säkert hört förut. Ett grymt tips, om du på samma gång vill lära dig att sätta upp håret på olika sätt också, är att prova att göra en ny fläta varje gång du går och lägger dig. Gör en inbakad fläta, en fiskbensfläta, holländsk fläta eller något annat innan läggdags. Du kommer inte bara vakna upp med lockigt hår utan även med nya skills.

3 different kind of braids - Fishtail braid, messy side braid and loop through braid
Tre olika typer av flätor: Fiskbensfläta, slarvig utbakad sidofläta och en ”loop through”-fläta.

Jag jobbar fortfarande på att lära mig fler flätor. Målet är att kunna göra snygga flätor – utan en spegel.

Läs mer: Allt du behöver veta om hårförlängning med nail hair hemma!

Balayage and beach waves - After Rapunzel of Sweden's Hair Extensions
Efter hårförlängning med nail hair, färgning & styling hos Rapunzel of Sweden

#5 Borsta håret ofta med en tangle teezer

Känn igenom fästena så att de inte sitter ihop och borsta håret minst varje morgon och kväll. Själv har jag även alltid med mig en kompakt tangle teezer i min handväska. Det är framförallt super när man varit ute i blåsten eller kylan.

#6 Låt inte en hårförlängningen sitta i mer än tre månader

Okej, jag har själv inte lytt mitt egna råd alla gånger. Men don’t do it. Låt inte hårförlängningen sitta i mer än tre månader. Det kan göra att hårförlängningen sliter på ditt eget hår, vilket du såklart absolut inte vill. Du behöver däremot inte köpa nytt hår efter tre månader utan kan självklart sätta om ditt befintliga. Om du använder nail hair kan du exempelvis köpa refill och enkelt sätta om dina fästen.

Windswept hair on Iceland
På blåsiga destinationer är hårolja och en tangle teezer i handväskan framförallt ett måste

#7 Ta hand om dina extensions på bästa sätt

För att din hårförlängning ska hålla sig snygg så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om den. Utöver att borsta håret, hålla fästena separerade och sova med flätor – använd bra hårvårdsprodukter! Det finns produkter speciellt anpassade för löshår men har du proffsiga hårvårdsprodukter hemma är det super.

Jag skulle framförallt tipsa om att satsa på en grym hårinpackning (som exempelvis en hårinpackning från Kérastase eller Maria Nila – eller typ vad som helst från Björn Axén), samt ett bra värmeskydd.

Värmeskydd är verkligen A och O inför föning och värmestyling. Ett vanligt misstag är att man använder för lite värmeskydd vilket gör att håret slits ändå. Bästa tipset därför är att spraya mer än vad du tror behövs.

Läs också: Så sköter du ditt löshår på bästa sätt


Bounce Below: Hoppa på Underjordiska Trampoliner i en Skiffergruva i Wales

Man bouncing in Bounce Below - Underground Trampolines in North Wales

Bland dimmiga berg och i hjärtat av Snowdonia, finns ett äventyr olikt något annat. Gömt under ytan, djupt inne i en skiffergruva i Wales ligger världens enda underjordiska trampolin. Välkommen till Bounce Below!

Bounce Below är som en surrealistisk lekplats i en grotta. Sex nivåer av jättestudsmattor är upphängda mellan grottväggarna och sammankopplade med stora rutschkanor. Något som gör detta äventyr ännu mer overkligt? Allt är upplyst med en maffig neonljusshow som får stenväggarna och näten att skifta färger.

Om du är rädd för höjder, grottor, mörker eller lider av klaustrofobi, är detta äventyr inget för dig. Men om inte, har denna lilla walesiska stad i Snowdonia ett äventyr du inte kommer att glömma.

Ett surrealistiskt äventyr i norra Wales

Zip World at the Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North WalesMisty mountains in Snowdonia National Park

Bounce Nedan finns i norra Wales på Zip World, i Llechwedd Slate Caverns i Blaenau Ffestiniog. Vi anlände till platsen en tidig och rätt så mystisk morgon. Dimman täckte de omgivande bergstopparna och atmosfären var väldigt tyst – med undantag från de människor som swishade förbi på zipline ovanför oss. 

Ziplining at Zip World in Wales"The adventure starts this way" - at Bounce Below

Efter en kort säkerhetsgenomgång och efter att ha tagit på sig en hjälm, var det dags för äventyret att börja.

The Bounce Below Experience

Walking through mine tunnel - Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North Wales
Guide at Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North WalesBounce Below Experience - Underground Trampolines in North Wales

Jag kände hur kylan började krypa genom min stickade tröja när vi gick mot det surrealistiska äventyret i den fuktiga och dystra gruvan. Det blev mörkare och kallare ju längre vi gick. Jag glömde dock bort kylan helt när jag klev ut ur tunneln och fann mig själv stående i en 60 meter lång och 35 meter hög gruva.

Även utan trampoliner skulle detta ha varit en häftig syn. Men Bounce Below är något annat. Tänk dig gigantiska studsmattor som är suspenderade både ovanför och nedanför dig – och som målas med skiftande neonljus. Det är en vy man kommer minnas.

Bounce Below Experience - Underground Trampolines in North Wales

Jag måste erkänna att jag aldrig varit så mycket för studsmattor (trots att min familj hade en stor studsmatta hemma på gården). Känslan av att studsa i en gruva däremot, med bara nät mellan fötterna och ett stup, är en helt annan upplevelse. Jag är inte särskilt höjdrädd, men jag kände mig rätt så skakig när jag klev ut på nätet och blickade ner mot gruvans mörka botten.

Den tillfälliga oron försvann väldigt snabbt när jag väl var ute på trampolinen och inte kunde låta bli att hoppa högre och högre. Jag försökte, utan framgång, att inte ramla omkull.

Det var såååå kul! Jag kunde inte sluta skratta och kände mig som ett barn igen.

Bounce Below - Jumping on Underground Trampolines in a Welsh Slate MineBounce Below - Underground Trampolines in North Wales

Jag tror inte att det spelar någon roll vilken ålder du är. Alla känner sig förmodligen yngre när man studsar fram i en underjordisk nöjespark.

Bounce Below Experience varar en en timme så att du har möjlighet att hoppa, glida, studsa och åka mellan de olika nätnivåerna i gruvan.

Bounce Below - Underground Trampolines in North WalesUnderground trampolines - Journalists at Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North Wales

Llechwedd Slate Caverns – En mörk historia i ett nytt ljus

Misty mountains in Snowdonia National Park

History of mine workers - Llechwedd Slate Caverns in Wales
Det var ett farligt arbete för gruvarbetarna. Pojkar började ofta sin lärlingstid från så unga som åtta år och arbetade sedan ofta med andra i sin familj livet ut i gruvans mörker.

Tillsammans med detta surrealistiska äventyr kommer även en mörk historia om hur gruvan kommit till och hur generationer av gruvarbetare brutit skiffer här. Det var ett hårt liv för de män och pojkar som arbetade djupt under de walesiska bergen under 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Många av dem dog av silikos, en lungsjukdom orsakad av inandning av gruvdammet.

I dag är skiffergruvorna, kolgruvorna och andra gruvor från den industriella revolutionen bevarade i Storbritannien som platser att utforska det förflutna. 

Just här, i Llechwedd Slate Caverns, har du möjlighet att lära dig mer om historien med en guidad rundtur – liksom uppleva hur gruvan fått ett nytt liv med Bounce Below.

History of mine workers - Llechwedd Slate Caverns in Wales
Även om gruvdriften underjord upphörde på 1980-talet i Llechwedd, producerar Llechwedd Slate Caverns en mängd olika skifferprodukter i dagens ljus. Från takpannor, väggelement och golv, till ostbrickor och skifferskyltar.
Misty mountains in Snowdonia National Park
Bounce Below - Jumping on Underground Trampolines in a Welsh Slate Mine

Vad du behöver veta

 • Om du är gravid eller har svaga, skadade eller tidigare skadade vrister bör du inte delta i Bounce Below
 • Minimiålder: 7 år
 • Maximal vikt: 120 kg
 • Pris för en timme: £ 25 / per person

Läs mer om Bounce Below på Zip Worlds hemsida.

Pin it! Spara detta äventyr till senare!

Bounce Below - Underground Trampolines in North Wales

Journalists at Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North Wales

Jag besökte Wales genom Visit Britain. Som alltid är alla åsikter, omdömen och tips mina egna.


Så fixar du en chic LACQUA-manikyr: Steg för Steg & Video

How to LACQUA Nail Polish Guide - Vattenbaserat nagellack med mineraler
Inlägget presenteras i samarbete med L.Y.X Cosmetics

Har du hört talas om Lacqua? Om inte har du verkligen något att se fram emot! Lacqua är ett vatten- och mineralbaserat nagellack från L.Y.X Cosmetics som torkar blixtsnabbt, ger en gel-liknande finish, håller i upp till två veckor och enkelt DRAS bort när du vill byta manikyr. Kan det bli bättre? 

Jag tror knappast det! Dessa nagellack är bland de absolut bästa jag någonsin provat och är en dröm för alla som gillar att byta nagellack, för dig som vill fixa snygga salongsnaglar hemma och för dig som tycker det är jobbigt med nagellacksremovers.

Jag är därför särskilt stolt att kunna meddela att jag kommer vara ambassadör för Lacqua och L.Y.X Cosmetics! Jag är, sedan tidigare, helt frälst i akrylnagellacken Lackryl (ocså från L.Y.X Cosmetics!), och kontaktade Tina på L.Y.X själv för ett samarbete.

Att jag skulle finna fler nagellack i samma klass som Lackryl hade jag ingen aning om. Men Lacqua är perfektion! Det har aldrig varit så enkelt att byta manikyr, var du än befinner dig i världen. På några få minuter kan du ha en helt ny färg på dina naglar. Det kallar jag inspirerande.

Det blir enklare att matcha naglarna till sin outfit, prova på nail art och använda glitterlack utan att behöva ägna mer än några minuter på att ta bort och byta nagellacket.

Som ett första inlägg med L.Y.X Cosmetics kommer här en guide till hur du kommer igång med Lacqua och vad du ska tänka på för att fixa en perfekt manikyr.

LACQUA - Peel off nail polish
Foto: Elin Kero

På Island gick jag från Lacqua French White till glänsande rödlilarosa Lacqua Harlequin på några minuter.

Lacqua Nail Polishes from LYX Cosmetics

Snabbfakta om Lacqua

 • Vattenbaserat nagellack med mineraler
 • Ger en gel-liknande effekt
 • Sitter från 5 dagar upp till 3 veckor (beror på dina naglar och underlaget)
 • Hypoallergen, miljövänlig och doftfri formula
 • INGET LED-ljus behövs
 • Ger nageln en skyddsbarriär med fuktighetsbevarande egenskaper
 • Torkar väldigt snabb jämfört med vanliga lack, tack vare att formulan med vatten dunstar snabbare
 • INGEN remover behövs! Du drar enkelt bort nagellacket från nageln
 • Finns i 39 olika färger
 • Lacqua finns exklusivt på Åhlens och kostar 129 kr (8 ml)
Flatlay with Lacqua Darling Red Nail Polish
Lika röd som rosor! Här är glossigt röda naglar med Lacqua i färgen Darling.

Så fixar du en LACQUA-manikyr

LACQUA Nagellack, putsblock, nagelborste, manikyrpinne & L.Y.X Nail Drops

Du behöver:

 • Multiverktyg
 • Putsblock
 • Nagelborste
 • LACQUA Över- och Underlack
 • LACQUA Nagellack i valfri färg
 • L.Y.X Nail Drops (tunnare i konsistensen och inte lika fet som andra nageloljor vilket bidrar till att Lacqua-manikyren håller längre)
How to LACQUA Nail Polish Guide - Vattenbaserat nagellack med mineraler

Först och främst, se till att dina naglar är helt rena och fria från andra nagelvårdsprodukter såsom nagellack, gelélack och nagelolja. Att du har en nagelförlängning spelar ingen roll. Lacqua fungerar på både naturliga, gele- och akrylnaglar.

Så gör du:

 1. Tryck försiktigt tillbaka nagelbanden med multiverktyget.
 2. Putsa med putsblocket lätt över naglarna. Det är väldigt viktigt att nagelplattan är fri från produkter, nagelband och fett, annars fäster inte Lacqua ordentligt.
 3. Borsta bort allt fildamm med nagelborsten.
 4. Applicera ett tunt lager av Lacqua över/underlack på nagelplattan.
 5. Applicera 1-2 tunna lager av valfri Lacqua-kulör. Vänta mellan 1-3 minuter mellan första och andra lagret.
 6. Avsluta med ett lager av över/underlack. Din manikyr är helt torr på 3-10 minuter beroende på temperatur och hur tunna lager du lackat. Om du har bråttom kan du använda din hårtork och torka hela manikyren på ynka 15 sekunder (!).
 7. Smörj in nagelbanden och naglarna med L.Y.X Cosmetics Nail Drops (← adlink) som stärker och återfuktar naglarna. Nageloljan används med stor fördel en gång per dag för starka och friska naglar.
  Tips: Smörj gärna in händerna med en återfuktande handkräm också.

 

Mermaid nails with LACQUA Sea Breath

En Lacqua-manikyr med ett av mina favoritnagellack! Sea Breath. Jag tänker på sjöjungrus och Ariel när jag ser det.

Peel off-borttagning av LACQUA

Inget lösningsmedel behövs! Lacqua kan du smidigt ta bort on-the-go. Använd till exempel manikyrpinnen eller en pincett för att dra loss en flik vid nagelbandet. Dra sedan bort nagellacket. Smidigare kan det inte bli!

LACQUA Nail Polish - Boho Chic
Lacqua i färgen Boho Chic

Tips för ett perfekt resultat

 • Om du råkar måla utanför: Vänta cirka 30 minuter efter att naglarna har torkat och tvätta sedan händerna med vanligt vatten så försvinner allt lack som hamnar på huden.
 • Måla tunna lager! Bättre flera tunna än ett tjockt. Nagellacken torkar supersnabbt.

7 MAGISKA platser i London – En guide till trollbindande ställen

7 Magiska Platser i London - En guide till trollbindande escapes!

Jag är uppväxt med Harry Potter, därför kommer London alltid vara en stad jag förknippar med magi och en stad som har en särskild plats i mitt hjärta. Men det är skillnad på magi och magi. Här är sju helt förtrollande platser i London som kan få dig att tro att magi verkligen existerar.

Från den riktiga Diagongränd till en hemlig oas, fantastiska utsiktsplatser, en lyxig getaway och en krog som du eventuellt skulle kunna ha upptäckt efter att ha trillat genom ett kaninhål.

#1 Leadenhall Market – Riktiga Diagon Alley

Girl standing in Leadenhall Market in London

Inbäddad i Londons livliga komersiella distrik ligger en av Londons äldsta marknader, Leadenhall Market. Saluplatsen har legat här sedan 1300-talet men byggdes i denna viktorianska stil 1881. Tro mig, arkiteturen får dig att helt tappa andan.

Jag kan tänka mig att känslan du upplever när du kliver in i för första gången är samma känsla som Harry Potter kände när han klev in och såg Diagongränden för första gången.

Jag är inte ensam om att tycka att detta är en magisk plats. Faktum är att delar av Leadenhall Market har agerat som Diagon Alley i Harry Potter-filmerna. Här finns bland annat ingången till The Leaky Cauldron.

Bara arkitekturen i sig är värd ett besök, men du har även möjlighet att smaka på en massa delikatesser, shoppa och handla fina viner i denna marknad.

Närmaste station: Monument, Bank & Liverpool Street

Leadenhall Market in London
Vid lunchtid är den viktorianska marknaden en särskilt populär plats bland stadsarbetare i närheten. Ett hett tips är därför att besöka marknaden innan eller efter lunch för chans att strosa runt i lugn och ro.

Leaky Cauldron in Leadenhall Market

Känner du igen bilden till höger? Ingången till denna optikerbutik användes som ingången till Leaky Cauldron i Harry Potter och den flammande bägaren. Den ligger i Bulls Head Passage i Leadenhall Market.

Outside Leadenhall Market in London
Precis utanför Leadenhall Market i London

#2 The View from The Shard – Den mest magiska utsikten över London

The View from The ShardThe View from The ShardThe View from The Shard

Det är bara något magiskt om att se stora städer från ovan. Den bästa vyn över London ligger i Västeuropa högsta byggnad, The Shard. Kliv in i hissen och åk upp 68 våningar för att ta i hela staden med några ögonkast. Det är en otrolig 360-gradersutsikt.

Det är en bra idé att boka biljetter i förväg (biljetter kostar ca £25.95). Du kan anlända upp till 30 minuter från den tid tryckt på biljetten och stanna så länge du vill. Jag skulle varmt rekommendera dig att gå hit strax före solnedgången. Det är obeskrivligt vackert att se hur staden förvandlas till ett glittrande hav när solen gått ner.

Närmaste station: London Bridge Station

The View from The Shard
The View from The Shard

#3 Sky Garden – London’s högsta offentliga trädgård

Ett gratis alternativ till The Shard är Sky Garden. Sky Garden ligger 155 meter upp och erbjuder en otrolig utsikt över Storbritanniens huvudstad. Passa på att äta middag på en av av restaurangerna och spana in utomhusterrassen som är Londons högsta offentliga trädgård.

Tillgång till Sky Garden är gratis, men du måste boka biljetter i förväg.

Närmaste station: Monument

#4 Neal’s Yard – En hemlig oas i Covent Carden

Entrance to Neal's Yard in Covent Garden, London
The Colorful Neal's Yard in Covent Garden, London

Neal’s Yard är en av de platser som, om du inte visste att den var där, garanterat skulle passera massor av gånger och aldrig upptäcka. Det är just det som gör denna plats ännu mer unik och bevisar att magi faktiskt existerar i London.

Två intentsägande gränder leder in på gården och avslöjer ingenting om vad som väntar. Men förbered dig … På insidan hittar du en hemlig trädgård full av färger! Det är omöjligt att inte le vid denna åsyn. Tänk om fler platser var så här vackra och sprudlande!

Slå dig ner på en av hälsokost caféerna och bara njut av läget, eller prova på en walk-in massage, passa på att gå på en skönhetsbehandling eller spana in gårdens bokhandel.

Närmaste station: Covent Garden, Leicester Square & Tottenham Court Road Tube Station

The Colorful Neal's Yard in Covent Garden, London
Neal’s Yard ligger bara tre minuter från Covent Gardens tunnelbanestation och fem minuter från Leicester Square.

#5 Mr. Fogg’s Tavern i Covent Garden

Mr Fogg’s Tavern in Covent GardenMenu at Mr Fogg’s Tavern in Covent GardenMr Fogg’s Tavern in Covent Garden

Jag hörde någon säga att besöka Mr. Fogg’s Tavern är som falla genom kaninhålet i Alice i Underlandet. Det här är så sant! När du går in i denna krog möts du av en extraordinär uppvisning av viktorianska artefakter från den brittiska äventyraren med samma namn, Mr Phileas J. Fogg. Saker som en liten båt, jaktgevär, gamla jordglober, uppstoppade djur, vittrade flaggor och fågelburar hänger från taket och täcker varje vägg.

Prova en garden salad för £7.5, en dagens smörgås eller en grogg eller cocktail serverad i en traditionell sejdel eller tennkopp.

Det är bara så mycket att se på denna plats, och atmosfären i sig är väl värd ett besök.

Närmaste station: Leicester Square, Covent Garden

#6 The Athenaeum – Femstjärnigt lyxhotell i hjärtat av Mayfair

Interior at The Athenaeum - Five-star luxury hotel in the heart of MayfairThe Athenaeum Hotel & Residences

Sov som en prinsessa och ät som en drottning. Var ska man börja? Om du har budgeten för att göra din vistelse i London ännu mer magisk, boka ett rum på det familjeägda, femstjärniga The Athenaeum Hotel & Residences (← AdLINK) i Mayfair.

Detta är samma hotell som kändisar som Kim Kardashian, Steven Spielberg, Harrison Ford, Sandra Bullock, Renee Zellweger och Russel Crowe har övernattat.

Närmaste station: Green Park & Hyde Park Corner

Dinner by Michelin-starred chefs The Galvin Brothers at The Athenaeum

Servicen är i världsklass, inredningen är fantastisk, och hotellets restaurang erbjuder mat signerad Michelinstjärnkockarna The Galvin Brothers. Jag måste bara säga; Det är förmodligen den bästa maten jag har ätit i hela mitt liv. Herregud, vad gott det var!

Room at The Athenaeum

#7 Camden Market – Platsen för verkliga skatter

Turkish lamps at Camden MarketAdaras in Camden MarketCamden Market in London

Camden Market är naturligtvis ett måste när du besöker London. Med alla passionerade butiksinnehavare och alla turister, kan marknaden vara lite överväldigande i början. Men vänta! Det är bara att gå förbi alla billiga kopior och bege dig till second hand-butikerna och de lokala hantverksstånden. Med över 1 000 unika butiker, torg, barer och kaféer har du möjlighet att hitta en hel del verkliga skatter.

Och glöm inte att gå till Camden Lock Market för en lunch eller fika! Smaker från hela världen har samlats här och du kan prova på allt från colombiansk street food till veganska nachos.

Jag hittade en gammal kompass i en antikaffär, handgjorda boho-smycken och magiska anteckningsblock.

Närmaste station: Camden Town & Chalk Farm Road

Cupcake and Caffe Latte at Miss Poppy Cakes Cafe in Camden Market

 

Efter att ha gått runt i två timmar tog jag en caffe latte och söt cupcake på Miss Poppy Cakes Cafe. I bakgrunden syns mitt nyinköpa kompass. Är det inte fint?

Miss Poppy Cakes Cafe at Camden Market
Colorful space wall at Camden Market

Vet du fler magiska plaster i London? Dela gärna med dig i en kommentar!


Allt du behöver veta om ögonfransförlängning – Tips, Skötselråd & Risker

After Eyelash Extensions - Efter Ögonfransförlängning

Att vakna upp med långa, böjda glamourösa fransar är ren vardagslyx. Men vad ska man tänka på inför en ögonfransförlängning, vilka typer av fransar finns det, vilken metod ska man välja och vad finns det för risker? 

Jag passade på att ställa frågorna till min talangfulla fransstylist, Emel Akcay Faces & Beauty, vid mitt senaste och tredje besök hos henne. Jag har gått hos Emel sedan i januari och blir alltid lika imponerad när hon tar upp spegeln efter visar mig resultatet. Jag känner mig som en helt ny människa med långa, böjda och dramatiska fransar! Känslan av att vakna upp med halva sminket på är även guld värt – framförallt när jag reser och det blir många väldigt tidiga morgnar.

Med Emels hjälp kommer därför här min guide till:

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ÖGONFRANSFÖRLÄNGNING

Diplom inom Ögonfransförlängning
Diplom fyller väggen hemma hos Emel.

Vad är en ögonfransförlängning?

Ögonfransförlängning är en metod som härstammar från Korea och började ta världen med storm för drygt 10 år sedan. Metoden innebär att en eller flera fransar fästs på en av dina naturliga ögonfransar med hjälp av ett semi-permanent lim. Behandlingen tar mellan 1,5 till 2 timmar.

Vad ska man tänka på inför en ögonfransförlängning?

Var kräsen! Gå alltid till en fransstylist som är certifierad och har diplom. Vad har stylisten för utbildning, vilka produkter jobbar stylisten, var kommer de ifrån och vad säger andra? Ett bra tips är att kolla in fransstylisten sociala medier för att se före- och efterbilder samt läsa vad andra kunder tycker.

Jag sökte efter bästa och närmaste fransstylist från mig i Nynäshamn och fann Emel Akcay i Handen. Hon började sin utbildning 2013 och tog diplom 2014 i singelfransförlängning. 2015 utbildade hon sig inom volymteknik och 2016 utbildade hon sig vidare och tog diplom inom avancerad volymteknik. Jag spanade in hennes Instagram (@fransarbyemel) och föll pladask för hennes galleri som fylls av fantastiskt snygga fransförlängningar. Det är perfektion in till minsta detalj och efter tre besök hos henne vill jag inte gå någon annanstans.

Det viktigaste är att du hittar någon som kan sin grej och gör att du känner dig trygg som kund.

Vad finns det för olika typer av fransar?

Det finns flera olika typer av fransar, men i huvudsak är det fyra olika: syntet, silke, extra volymgivande fransar samt äkta eller falskt minkhår. Beroende på vilken fransstylist du går till och vilken typ av fransar du väljer kostar en behandling ca 500–2 000 kronor.

Before & After Eyelash Extensions - Före & Efter Ögonfransförlängning
Före och efter min senaste ögonfransförlängning hos Emel Akcay. Jag har volymfransar i varierande längd upp till 14 mm för ett riktigt dramatiskt resultat.

Vad är skillnaden på singel- och volymfransar?

Beroende på vilken typ av effekt du vill uppnå kan du antingen välja singel- eller volymfransar.

Singelfransar passar till dig som vill ha naturligt långa och fylliga fransar. Fransstylisten applicerar en frans på varje naturlig frans och anpassar längden, tjockhet och böj efter ditt öga. Totalt blir det ungefär 60-80 fransar på varje öga.

Volymfransar passar till dig som vill ha mycket fransar och ett mer dramatiskt resultat. Här appliceras ett volymknippe med 2-5 fransar på varje enskild frans. Du får mycket mer volym, ett mer ”fluffigt” resultat. Med denna metod kan fransstylisten sätta upp till 400 fransar per öga utan att skada dina egna fransar. Jag fullkomligt älskar denna extra-allt-metod! Fransarna blir så fylliga och glamourösa. Eftersom fransarna är fjäderlätta behöver du inte vara orolig för att det ska kännas tungt.

Hur länge håller en behandling?

Ögonfransförlängningen håller lika länge som din naturliga ögonfranscykel, cirka 30–45 dagar. I slutet av cykeln ramlar de av. Du tappar normalt mellan cirka 25-36 fransar under denna period. Därför är det bra att gå på ett återbesök efter 3-4 veckor (när cirka hälften av ögonfransarna försvunnit) för en påfyllning. Väntar du längre kan du behöva betala för ett nytt set igen vilket blir dyrare.

XLNT Lashes Foam Cleanser & Fransarbyemel - Ögonfransförlängning
Efter en ögonfransförlängning – sköt om fransarna med en fransborste och speciell oljefri rengöring för ögonfransar.

Vad finns det för risker?

Om du går till en certifierad fransstylist som utför din fransförlängning på ett korrekt sätt är riskerna så gott som obefintliga. Men det finns ändå risker. Du kan exempelvis drabbas av kontaktallergi av limmet liksom få besvär som röda ögon och torra, kliande eksem på ögonlocken. Om du märker att det börjar sticka eller klia på ögonlocket inom 24 timmar efter din behandling – kontakta din fransstylist för omedelbar borttagning.

Så sköter du dina fransar efter en ögonfransförlängning

 • För att limmet ska torka ordentligt, duscha eller blöt inte fransarna 24 timmar efter din förlängning.
 • Borsta ALLTID dina fransar med en fransborste minst en gång om dagen. Tänk också på att rengöra borsten innan du använder den vid ögat. Framförallt om du haft den i din väska eller på annat bakteriefyllt ställe.
 • Sov INTE på mage! Växla gärna vilken sida du sover på eller sov helst på rygg så att onödigt slitage på fransförlängningen undviks.
 • Använd endast OLJEFRITT smink vid ögonen.
 • Gnugga, pillra, ryck eller dra INTE i fransförlängningen. Om du vill ta bort fransförlängningen – gå till din stylist. Om du sliter och drar bort fransar själv kan dina egna fransar följa med.
 • Använd INTE ögnfransbörjare eller vattenfast smink på eller kring fransförlängningen.
 • Rengör ALLTID fransarna mycket försiktigt med en speciell fransrengöring en gång om dagen. Om du inte gör detta kan bakterier mellan ögonfransroten och lösögonfransarna samlas och resultera i ögonbesvär eller en infektion.
 • Använd INTE mascara på din fransförlängning. Mascara försämrar hållbarheten och kan göra att ditt franslim löses upp. Om du verkligen vill använda mascara finns det speciellt utformade mascaror för fransförlängning som du kan använda på yttre delen av frasarna (ej där franslimmet sitter).
 • Unvik bastu, solarier, ånga, saltvatten och klorvatten 48 timmar efter isättning. Det är även bra att forstätta undvika detta så gott det går för att få fransarna att hålla så länge som möjligt.

Tips! Kolla dina sminkprodukter & unvik dessa ämnen!

Läs innehållsförteckningen på produkter du använder runt eller på ögonen och undvik produkter som innehåller propylene glykol eller olja. Dessa ämnen bryter ner limmet och finns bland annat i eyeliners, mascaror, shampoo och balsam. Det kan även heta t.ex.:

Propylenglykol, 1,2-propylenglykol, 1,2-propandiol, 1,2-dihydroxipropan, propan-1,2-diol, metyletylenglykol, syntetiskt glycerin, monopropylenglykol, Propylenglycolum, E 1520 Propan-1,2-diol, glycol, monopropylene glycol.

After Eyelash Extensions - Efter Ögonfransförlängning

Vad har du för erfarenheter av ögonfransförlängning? Dela gärna med dig i en kommentar!


30 Saker att göra i Las Vegas – Stor reseguide till den fabulösa ökenstaden!

Reseguide: 30 Saker att göra i Las Vegas

Disclaimer

I den glittrande, hänförande och fantasifulla ökenstaden är ingenting omöjligt. Las Vegas är en stad du bara MÅSTE uppleva! Efter att totalt ha spenderat över 12 dagar i Las Vegas och bott på 6 olika ställen i staden kommer här min guide till hur du upplever mest, bor bäst och gör din resa till livets fest.

Alla platser på jorden är unika, men Las Vegas skulle kunna vara en stad på en helt annan planet. Här finns ett smakprov på hela världen samlat på ett och samma ställe. Du upplever alla intryck med ett ögonkast på The Strip.

Och glömmer både tid och rum.

Även om Las Vegas är världskänt för sina kasinon handlar inte något i denna guide om att spela. Las Vegas har så mycket mer att erbjuda! Skåla till oslagbara vyer, njut av mat i världsklass, glid fram i en gondol i en shoppinggalleria, kasta dig ut på en zipline-tur över Mojaveöknen och få ett smakprov på riktiga Vegas i hippa downtown.

Här är min guide till syndens näste i Nevadas vackra ökenlandskap.

Colorful Houses in Las Vegas

ADARAS RESEGUIDE
30 Saker att göra i Las Vegas

Las Vegas by Night

#1 Promenera längs The Strip

Las Vegas & The Strip by Night

Det första du borde göra när du anländer i Las Vegas är att promenera längs den fem kilometer långa huvudgatan The Stip. Det finns nog ingen gata på jorden som är roligare att uppleva. Det är som att du går genom flera tidsåldrar, städer och världsdelar. Här kan du se allt från underverk som Eiffeltornet och Frihetsgudinnan till Venedigs kanaler, ett sagolikt slott, Ceasars palats och en upplyst egyptisk pyramid (som även kan ses från rymden).

Se till att uppleva The Strip både dag som natt. Även om Las Vegas är en stad som aldrig sover, är kontrasten mellan dag och natt enorm. Känslan när alla neonskyltar börjar tändas är … något du bara måste vara med om!

Adaras in Las Vegas - The Strip in the background

#2 Besök Neonmuséet – Neonskyltarnas kyrkogård

The Neon Museum Las Vegas

Sedan 1996 har Neonmuséet i Las Vegas har räddat ikoniska Las Vegas-skyltar från skroten och samlat dem utomhus. I denna sorgligt fascinerande neon-kyrkogård ligger skyltar som en gång i tiden lockade dig in till kasinon som Stardust och Sassy Sally’s. Här kan du lära dig mer om staden som föddes mitt i Nevadaöknen i början på 1900-talet.

Boka biljetter i förväg. Dagtid kostar en guidad tur $19 och kvällstid kostar besöket $25.

#3 Ta en Helikoptertur över The Strip

Helicopter Tour over The Strip in Las Vegas with Maverick Helicopters
Helicopter Tour over The Strip in Las Vegas with Maverick Helicopters

Att åka på en helikoptertur över Las Vegas och se den glittrande staden från ovan är verkligen en magisk upplevelse. Turen tar drygt 15 minuter och går alldeles för fort. Men det är 15 minuter du aldrig glömmer. Jag har åkt med både Maverick Helicopters och iFlyElite.com och kan varmt rekommendera båda. Ett tips är att kolla om det finns erbjudanden via deal-appar innan. Det finns ofta möjlighet att spara in mer än flera hundralappar!

#4 Se fontänshowen Fountains of Bellagio

People taking photos of Fountains of Bellagio in Las VegasFountains of Bellagio

Fontänshowen på lyxhotellet Bellagio kan du såklart bara inte missa. De är den mest kända och populäraste showen i Las Vegas. I takt till pampig musik kastar sig vattenstrålarna upp mot 50 meter högt upp i skyn och bjuder på en, minst sagt, spektakulär vattendans. Fontänen finns med i bakgrunden i väldigt många filmer och tv-serier. Det är bland annat här ligan i Ocean’s Eleven säger adjö till varandra.

Fountains of Bellagio går varje halvtimme fram till 20.00 och därefter en gång i kvarten. Vackrast är den såklart på kvällen när strålarna lyses upp och syns bäst.

#5 Åk på en gondoltur inomhus i The Venetian

Gondola Ride at the Venetian - Grand Canal Shoppes

Jag har inte varit i Venedig än men det känns som att jag varit där efter att jag besökt The Venetian. Tänk dig gondoler, kanaler, italiensk mat och arkitektur … Hela den italienska atmosfären finns här! Toppa besöket genom att glida fram i en gondol i shoppinggallerian mellan monument, broar och ståtliga statyer samtidigt som gondoljären sjunger för dig.

#6 Nattliv med oslagbar utsikt

Girl with raised glass at Skyfall Lounge

Det finns många ställen med bra utsikter i Las Vegas men Skyfall Lounge at Delano är helt klart min favorit. När hissdörren öppnades till loungen och jag såg utsikten från 64-våningen, mellan terassvärmarnas lågor, kände jag bara: WOW. Här skulle man lätt kunna spendera timmar! Boka ett bord innan och skåla till Skyfall Lounge oh-så-sanna-slogan: #BestViewInVegas.

Women toasting in Skyfall Lounge at DelanoView from Skyfall Lounge in Las Vegas

Vill du byta det sofistikerade mot mer adrenalin ska utsikten från observationsdäcket The Stratosphere vara fantastiskt. Här kan du även prova på världens tre högsta åkattraktioner.

#7 Se vulkanshowen Volcano at The Mirage

Volcano - The Mirage

Hur kan man toppa Bellagios vackra fontänshow? Kanske med en eldsprutande vulkan? Missa inte att se den 15 meter höga vulkanen utanför det tropiska hotellet Mirage. Vulkanen får utbrott upp till tre gånger varje kväll. Nedanför finns över 150 eldsprutande källor som är synkroniserade med musik.

#8 Åk Zipline över Mojaveöknen

Photo of woman ziplining over the Mojave Desert with FlightlinezFlightlinez Bootleg Canyon (Boulder City, NV)

Om du gillar fartfyllda äventyr och vill se en annan sida av Las Vegas, kasta dig ut på en 2 400 meter lång ziplinetur över Mojaveöken. Vi besökte Flightlinez i Bootleg Canyon, drygt 30 minuter med bil från The Strip (och drygt 10 minuter från Hoover Dam). Här finns fyra olika zipline-banor som bjuder på ett oförglömligt 3-timmarsäventyr.

Läs också: Åk Zipline över Mojaveöknen – 30 minuter från Las Vegas Strip

#9 Upplev Old Nevada i Bonnie Springs Ranch

Bonnie Springs Ranch

Nära Red Rock Canyon och mitt ute bland uttorkade ökenväxter ligger den coola westernstaden Bonnie Springs. Staden sägs vara hemsökt och brukar även kallas för en spökstad.

Jag har aldrig ihela mitt liv sett så många fåglar på ett och samma ställe (hela träden var fyllda!) … eller sett så många sedlar samlade i ett och samma rum. Här kan du också uppleva en del av vilda västern, mingla med cowboys, gå på zoo och rida häst.

Bonnie Springs Ranch

Bonnie Springs Ranch

#10 Kryssa av något på din bucketlist

Battlefield Las Vegas

Hoppa fallskärm, kör en lamborghini, flyg helikopter … Vad finns på din bucketlist? När Simon och jag var i Las Vegas åkte vi till skjutbanan Battlefield Las Vegas. Vi blev upphämtade av en humvee från vårt hotell längs The Strip och hade en väldigt rolig förmiddag.

#11 Se en show i Las Vegas

Tenors of Rock - Las Vegas Show
Tenors of Rock - Las Vegas Show
Tenors of Rock är kända från The X Factor UK och uppträder nu live i Las Vegas på Harrah’s. Om du gillar gammal rockmusik kommer du älska dessa nya tolkningar!

Världens bästa magiker, artister och komiker har uppträdanden här och en show hör din Las Vegas-resa till. Cirque du Soleil ska vara ett måste och en show med dem står högst upp på min egen Vegas-lista inför nästa besök.

#12 Surfa på ett tak

Flowrider at Planet HollywoodFlowrider at Planet Hollywood

Om du vill svalka dig, varför inte surfa på Planet Hollywoods tak? Det är en extremt annorlunda upplevelse att surfa på ett tak, ovanför The Strip. Jag lyckades ganska bra när jag åkte wakeboard i Dublin’s Dockland, men Flowrider var en helt annan upplevelse. Jag har nog aldrig varit så dålig på något i hela mitt liv. Simon lyckades surfa i några sekunder och vi dog nästan av skratt.

#13 Sola och bada

Sola och bada i Las Vegas - MGM Grand Pool Complex
Det finns många paradis-platser i Vegas. Till höger syns en överblick över MGM Grand Pool Complex

Om du vill ta en paus från shopping och sevärdheter, passa på att njuta av värmen. I Vegas finns några av världens bästa pooler och med tanke på att solen skiner över 300 dagar om året har du goda möjligheter att jobba på brännan.

UPPLEV RIKTIGA LAS VEGAS I DOWNTOWN

Fremont Street ExperienceFremont Street Experience

Även om fantasibubblan The Strip är höjdpunkten på resan tycker jag att Downtown och Fremont Street är ett måste att besöka. Det var här en gång allt började och det är här du kan få uppleva riktiga Las Vegas.

#14 Las Vegas 18b Arts District

Las Vegas Arts District

Det är till 18b Arts District du ska bege dig för att hänga med den hippa och coola lokalbefolkningen. Fynda i tuffa vintagebutiker, spana in all konst på The Arts Factory där stadens konstnärer jobbar, se livemusik och unika barer och restauranger – utan en slotmaskin i sikte. Detta är verkligen en kontrast till The Strip.

Antique Store in Las Vegas Arts District
I Arts District finns gott om unika shoppingmöjligheter

#15 Fremont Street Experience

Fremont Street ExperiencePhotos from Fremont Street Experience

Billiga drinkar, skumma barer, konstiga människor och lättklädda gatuartister. Fremont Street Experience är ett måste att uppleva! Här känns Las Vegas-lyxen långt borta men det är ändå något väldigt fascinerande över partygatan.

Gå till exempel till Golden Nugget för att se ett jätteakvarium med hajar och fiskar, åk zipline över alla människor eller spana in Heart Attack Grill, hamburgerstället som stoltserar med att vara med i Guinness rekordbok för att de serverar världens mest kaloririka hamburgare.

Här får du väga dig innan du går in, ta på dig en amerikansk sjukhusrock och kan sedan bli serverad en bypassburgare av sjuksystrar, eller en drink av doktorn i baren. Väger du över 350 lbs äter du gratis. Men gå in på egen risk. Det har hänt att kunder fått en hjärtattack på riktigt.

#16 Downtown Container Park

Downtown Container Park
På kvällen sprutar denna bönsyrsa eld utanför Downtown Container Park.
Downtown Container Park

I Downtown finns också ett dundercoolt shoppingcentrum byggt av contrainar. I Downtown Container Park finns mer personliga butiker, barer och veganska caféer. Här finns också en lekplats för barn och en eldsprutande bönsyrsa som vakar över Containerparken.

#17 The Mob Museum

The Mob Museum kan du lära dig allt om Las Vegas maffiahistoria och få en bild av hur den organiserade brottsligheten påverkat både USA och världen.

BOENDE I LAS VEGAS

#18 Upplev hotellyxen på The Strip

Las Vegas Sunset - View from Planet Hollywood
Utsikt från Planet Hollywood
Room at The Cromwell in Las Vegas
Mitt rum på The Cromwell

Om du reser till Las Vegas för första gången MÅSTE du bo på eller precis intill The Strip. Även om du inte vill sova i Las Vegas är hotellet en så stor del av upplevelsen. Hotellen är extravaganta och så underbart over the top-gjorda!

Alla hotell har olika teman så det är bara att välja och vraka och välja det du är sugen på.

Här finns bland annat MGM, världens näst största hotell med närmare 6 000 rum, liksom femstjärniga lyxjätten The Cosmopolitan och hotell med Paris, New York, Venedig och Egypten som tema.

De bästa hotellen jag bott på är femstjärniga The Signature at MGM Grand och det mer personliga boutiquehotellet The Cromwell (som “bara” har 188 rum).

Man standing on balcony at The Signature at MGM Grand
Utsikt från The Signature at MGM Grand

SHOPPING I LAS VEGAS

#19 Grand Canal Shoppes

Grand Canal Shoppes at The Venetian
Kan du förstå att denna galleria är inomhus?
Grand Canal Shoppes

Vare sig du vill shoppa eller inte är det ett måste att besöka shoppinggallerian Grand Canal Shoppes at The Venetian | The Palazzo. Det är verkligen en galleria utöver det vanliga med vattenfall, kanaler och himmel inomhus. På 90 000 kvadratmeter hittar du 91 butiker samt märken som Burberry och Jimmy Choo.

#20 The Miracle Mile Shops

The Miracle Mile Shops

Miracle Mile Shops är en del av Planet Hollywood och är också en upplevelse att besöka. Namnet kommer från att gallerian stäcker sig över en ”mile” (1 610 m). Här finns över 140 affärer, liksom en show med åskregn, blixtar och dunder inomhus.

#21 Las Vegas Premium Outlets

Las Vegas North Premium Outlets

Om du vill shoppa märkeskläder till grymma priser måste du besöka Las Vegas Premium Outlets. Det finns en North och en South Outlet med märkesbutiker som bland annat Marc Jacobs, Burberry, Tory Burch och Saks Fifth Avenue. Jag köpte exempelvis en Marc Jacobs-ryggsäck med 60% rabatt och en Calvin Klein-skjorta för runt 200 kr.

MAT & DRYCK I LAS VEGAS

#22 Ät på restauranger i världsklass & upptäck lokala hemligheter

Fireside at The Peppermill in Las Vegas
En mysig Fireside i The Peppermill i Las Vegas
Beautiful American Drink at Peppermill in Las Vegas
Middag på The Peppermill i Las Vegas var minst sagt en upplevelse!

Glöm buféer och tänk matupplevelser! Las Vegas är ett mecka för den som gillar att äta och här finns minst sagt spännande restauranger för både stora och mindre stora plånböcker.

Smaka det bästa på bland annat La Cirque, Hakkasan, Bar Masa, CUT och Guy Savoy eller ät i amerikansk anda med lokalborna (och kändisar) på coola The Peppermill. Rebar i Arts District är en supertuff bar och second-hand-butik i ett som bara inte får missas (här kan du även shoppa inredningen medan du njuter av en hotlink och lokal öl). Yardbird Southern Table & Bar är också en underbar restaurang där du, om du vågar, kan prova en tårta med baconfrosting.

Rebar in Las Vegas Arts District
Ta en drink eller shoppa en bit av inredningen på Rebar. Eller varför inte göra både och?

Yardbird Southern Table & Bar in Las Vegas

Cake with Bacon at Yardbird Southern Table & Bar
Vad sägs om en tårta med baconfrosting på Yardbird Southern Table & Bar?

MAGISKA PLATSER ATT BESÖKA UTANFÖR LAS VEGAS

Sunset at Grand Canyon South Rim
Solnedgång i Grand Canyon South Rim är bland det vackraste jag sett i hela mitt liv

Om du ändå reser till Las Vegas är det helt klart värt att stanna några dagar extra så att du hinner uppleva några av världens mest fantastiska underverk. Bar några timmars bilresa från Las Vegas finns några av de vackraste platserna jag sett i hela mitt liv och natur som får en att tappa andan.

Här är ett smakprov på vad som finns inom räckhåll:

Collage with Magical Places to visit outside Las Vegas
Utgå från Las Vegas och besök sedan några av dessa magiska platser

#30 Welcome to Fabulous Las Vegas-skylten

Woman standing in front of Welcome to Fabulous Las Vegas Sign at night
Foto: Helena Gunnare
Welcome to Fabulous Las Vegas sign

Sist men inte minst, något du inte får missa att göra i Las Vegas är att stanna och ta en selfie vid den kända ”Welcome to Fabulous Las Vegas”-skylten. Skylten ligger nära flygplatsen så du kan smidigt pricka av denna sak att göra när du ska till eller från flygplatsen. Om du åker hit på dagen, räkna med lång kö. På kvällen är det betydligt lugnare och skylten är även upplyst.

Helicopter Tour over The Strip in Las Vegas with Maverick Helicopters
Glittrande Las Vegas genom helikopterrutan

Fakta om Las Vegas

Las Vegas är den största staden i delstaten i Nevada i västra USA.

Ta sig hit: Norwegian har direktflyg till Las Vegas från Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Resan tar runt 10 timmar. Jämför resor till Las Vegas här.
Ta sig runt: Promenera längs The Strip. Om det är dagtid kan det helt klart vara värt att ta en taxi eller limousine mellan olika sevärdheter
Tidsskillnad: 9 timmar.
Antal invånare: Ca 623 000. Omkring 2 miljoner i storstadsområdet Las Vegas.
Visum: Krävs. För svenska medborgare brukar ansökan gå snabbt. Läs mer och ansök om ESTA här.
Språk: Engelska
Valuta: US Dollar
Klimat: Mycket torrt och typiskt för Mojaveöknen
Säsong: Ett året-runt-resmål

Pin it! Spara min lista med saker att göra i Las Vegas

Reseguide: 30 Saker att göra i Las Vegas

Saknar du något på min lista? Dela gärna med dig av dina bästa tips på saker att göra i Las Vegas i en kommentar!


Hitta din perfekta studentklänning – Ultimata guiden till vita sommarklänningar!

Hitta din perfekta studentklänning - Guide till 32 snygga vita klänningarDisclaimer

På jakt efter en snygg studentklänning? Här är 32 handplockade favoriter i olika stilar och prisklasser. Från spets till långärmat, bohemiskt och maxi. Vilken stil är du? 

Jag kan knappt förstå att det är 9 år sedan jag stod på ett studentflak med mina teaterklasskompisar i Umeå. Inte heller kan jag förstå att min lillasyster Elin tar studenten i år. Vart tar tiden vägen?

För både Elins, och alla er blivande studenters skull, har jag knåpat ihop en guide med mina handplockade favoriter från en rad olika butiker. I jakten på din drömklänning – utgå från din budget och vad du känner dig bekväm i.

Jag hoppas att någon av dessa klänningar och stilar kan inspirera dig!

Studenten - SMTE05 - Teaterstudenter i Umeå - Midgårdsskolan

Hitta din perfekta studentklänning – Ultimata guiden till vita sommarklänningar!

White Graduation Dresses - Vita studentklänningar i spetsSpets är alltid lika snyggt, romantiskt och läckert. Satsa på en spetsklänning till studenten och använd den sedan i sommar och höst med hatt, skinnjacka, boots eller overknees till.

Vita spetsklänningar till studenten

1. Vit spetsklänning från Carolina Cavour (→ billigare alternativ här)
2. Insvängd klänning från Morgan
3. Långärmad spetsklänning från Boohoo
4. Bohemisk spetsklänning från Navy London
5. Cocktailklänning från Swing (→ billigare alternativ här)
6. Spetsklänning från For Love and Lemons (→ billigare alternativ här)

White Graduation Dresses with long sleeves - Hitta din perfekta studentklänningCold shoulder eller långärmat? Det är frågan. Oavsett svar, är det väldigt, väldigt snyggt.

Långärmade & Could Shoulder-klänningar

7. Fantasy Cold Shoulder Dress från Stevie May (→ billigare alternativ här)
8. Vit cocktailklänning från Carolina Cavour (→ billigare alternativ här)
9. Lace Could Shoulder Dress från Spetsklänning
10. Frill Sleeve Dress från River Island

White Bohemian Dresses - Vita boho-studentklänningar

Här är tre alldeles för snygga bohemiska klänningar. Jag vill ha allihopa men allra mest nr. 11. Jag dör lite för hur fin den är.

Bohemiska studentklänningar

11. Boho-spetsklänning från NA-KD
12. Cold Shoulder-klänning från Guess (→ budgetalternativ här)
13. Sommarklänning från The Kooples (→ budgetalternativ här)

White Short Graduation Dresses - Hitta din perfekta Studentklänning

Tight i midjan och en utsvängd kjol. En skaterklänning är perfekt till både vardag och fest och passar lika bra till sneakers och boots som till klackar.

Vita skaterklänningar

14. Miniklänning från By Malina (→ billigare alternativ här)
15. Klänning från Superdry
16. Lace Prom Dress från NLY
17. Lace Cover Dress från NLY
18. Skater Dress från NLY

White Short Graduation Dresses - Hitta din perfekta Studentklänning

Visa upp dina snygga ben med en kortare klänning. Själv fullkomligt älskar jag nr. 19 med off shoulder och söta spetsdetaljer. Hur snygg!?

Korta vita studentklänningar

19. Off shoulder-klänning från Abercrombie & Fitch (→ billigare alternativ här)
20. Bombshell-spetsklänning från Nelly
21. Figursydd vit klänning från Molly Bracken
22. Söt offwhite-klänning från See You Soon (→ billigare alternativ här)
23. Klänning från Vila
24. Cocktailklänning från Laona (→ billigare alternativ här)

White Graduation Dresses - Vita studentklänningar

Avskalat, elegant och chict. Dessa klänningar är till dig som söker något enkelt och stilrent.

Eleganta vita klänningar

25. Sommarklänning från Bardot (→ billigare alternativ här)
26. Figursydd klänning från Carolina Cavour (→ billigare alternativ här)
27. Klänning från Tiger of Sweden (→ billigare alternativ här)
28. Elegant klänning från Cheap Monday

White Maxi Dresses - Vita långa studentklänningar

Älskade maxiklänningar! Om jag hade tagit studenten i dag hade jag kört på en bohemisk studentklänning eller en maxiklänning. Någon mer än jag som tycker att nr. 30 ser ut som en prinsessdröm? Med denna klänning kan du välkomna blåsigt väder, i hopp om att klänningen ska fladdra snyggt på dina studentbilder.

Vita maxiklänningar till studenten

29. Maxiklänning från Toby Heart Ginger
30. Prinsessliknande klänning från Laona (→ billigare alternativ här)
31. Långklänning från Samsoe-Samsoe (→ billigare alternativ här)
32. Mermaidklänning från NLY

Vita playsuits & jumpsuits till studenten (istället för en studentklänning)

Vita Jumpsuits

Om du inte vill köra på klänning, satsa på en vit playsuit eller jumpsuit till studenten. Det är både snyggt och bekvämt.

1. Vit playsuit från Miss Selfridge (→ flera billiga vita playsuits här)
2. Vit spetsplaysuit från Missguided
3. Jumpsuit från Ivy & Oak (→ billigare alternativ här)

 

Graduation shoes - Skor till studenten

 

Skor till studenten

När det gäller skor, satsa på skor som du kan GÅ i länge! Skor med lägre eller tjockare klack, eller sköna sneakers, converse eller ballerinas. De sista du vill tänka på är fötter som värker. Om du ändå vill ha höga klackar, packa med ett par ihopfällbara ballerinas så att du har möjlighet att byta när fötterna börjar värka.

Jag tycker det är särskilt sommarfräscht med skor i beige, rosa eller vitt, men även svarta skor är så snyggt till studentmössan.

1. Sandaletter från Kendall + Kylie
2. Sandaler i ”Dusty Pink” från NLY Shoes
3. Höga sneakers från Aldo
4. Svarta klackar med snörning från Marco Tozzi
5. Pumps med blockklack från Tamaris
6. Adidas Superstar
7. Nudefärgade pumps från Even & Odd
8. Svarta klackar med transparent klack från Lost Ink
9. Svarta slip-ins från New Look
10. Vita ballerinas från Anna Field
11. Sandaletter i beige från Anna Field
12. Ballerinas med remmar från Even & Odd
13. Adidas Originals

Vilken klänning/studentstil är du? 🙂


4 Riktigt bra anledningar att stanna kvar i Vanda i Finland (vid Helsingfors flygplats)

Kollage med saker att göra i Vanda, Finland

När du flyger till Finlands huvudstad landar du 1,8 mil norr om Helsingfors, i staden Vanda. Nu undrar du säkert varför du skulle stanna kvar där? Undra no more. Här är fyra riktigt grymma anledningar att stanna kvar!

Att besöka en chokladfabrik säger sig själv, men läs vidare för att upptäcka varför bland annat ett ”träsk” och en tågstation är värd din tid.

VIDEO: Därför ska du stanna kvar i Vantaa

#1 Ät så mycket godis du vill hos Fazer Chokladfabrik

Candy House Fazer Chocolate Factory
Girl holding candy in Fazer Chocolate Factory

Om du älskar choklad får du såklart inte missa ett besök till chokladfabriken Fazer. Företagets grundare, Karl Fazer, var bara 25 år när han med schweiziska rötter och lärdom från konfektyrvärldens mästare, öppnade ett franskt-ryskt konditori på Glogatan i Helsingfors 1891. Där började framgångshistorien som kom att revolutionera Finlands smakvärld. I dag finns Fazer i åtta länder med både konfektyr- och bageriprodukter.

I chokladfabriken kan du lära dig mer om Fazers historia på roliga sätt och som höjdpunkten, gå in i ett rum där du får äta hur mycket choklad du vill. HEAVEN!

Läs också: 9 Saker att göra i Uleåborg i Finland på vintern

Portraits in Fazer Chocolate Factory
Girl reaching for candy in Fazer Chocolate Factory
I Chokladhimlen!

In Candy Heaven at Fazer Chocolate FactoryEat as much candy as you want at Fazer Chocolate Factory#2 Bada i Hanaböle träsk

Ice Swimming at Kuusijärvi Lake in Vantaa - Isvak i Hanaböle träsk

Strax utanför Vanda hittar du ett mysigt friluftsområde vid insjön Hanaböle träsk (Kuusijärvi på finska). Här finns Helsingforsregionens enda offentliga rökbastu. Åk hit på vintern för att bada isvak, basta eller åka skidor, eller på sommaren för att bada, spela beachvolley eller grilla. Basturna värms varje dag året runt.

Pricken över i:et är att området är väldigt fint att vistas i. När jag var där en kylig januaridag var solen på väg ner och färgade talltopparna i guld samtidigt som den kalla luften lade sig som en dimma över sjön.

Jag och mina resebloggskompisar satt i bastun en bra stund innan vi nästintill sprang ner till sjön i lånade tofflor för att frivilligt hoppa ner i iskallt vatten. Tro mig, det är bara horribelt i några minuter, sedan är känslan så himla uppfriskande! Med en finsk farmor är jag uppväxt med bastustunder och bad året om. Eftersom jag tyvärr inte ens kan minnas senaste gången jag tog ett vinterdopp innan detta, var den här äkta nordiska upplevelsen särskilt uppskattad.

Läs också: Sveaborg – En utflykt till världsarvet i Helsingfors

Kuusijärvi Lake in Vantaa - Finnish Nature
Woman after Ice Swimming at Kuusijärvi Lake in Vantaa
Efter ett uppfriskande vinterbad med bloggarna Eneli och Silvia kände jag mig så här lycklig.

Snow angel in Kuusijärvi

#3 Se Finlands bästa gatukonst på Myrbacka Tågstation

Colorful street art at Myyrmäki railway station

När besökte du senast en tågstation som sevärdhet? Det är inte många tågstationer som är värd en resa i sig, men Myrbacka Tågstation (Myyrmäki på finska) är ett underbart undantag.

Även om du bara har några timmar extra på dig innan ditt flyg går från flygplatsen skulle jag tipsa om att åka hit. Myrbackas tågstation är ett riktigt mecka för gatukonst och livar upp vilken dag som helst. Det är lätt att bara gå runt i timmar och titta på all konst (och bunkra upp inför färgglada Instagraminlägg!).

Colorful street art at Myyrmäki railway station

Det är konstkollektivet Multicoloured Dreams som fyllt hela insidan av tågstationen med superfina väggmålningar. Även utsidan är full av fantastiska målningar som sträcker sig från mark till himmel med teman från djungel till fest. En roligare och färggladare tågstation får du leta efter.

Colorful street art at Myyrmäki railway stationTwo women jumping in front of "This is it" street art at Myyrmäki railway station

Jag och estländska bloggaren Eneli utanför vår favoritbyggnad i Myrbacka.

Street art at Myyrmäki railway station - Myrbacka Tågstation
På riktigt, hur fint? Önskar att en hel stad var så här färgglad!
Colorful street art at Myyrmäki railway station
Colorful street art at Myyrmäki railway station
Colorful street art at Myyrmäki railway station

#4 Stilla spa- och shoppingsuget

Nära flygplatsen och 20 km utanför Helsingfors finns ett av Finlands största nöjes- och shoppingcenter Flamingo och Jumbo Centre. Utöver en massa butiker, bowlinghall, discogolf och biograf finns här även Nordens längsta vattenrutschbana, bastuyoga samt flera pooler.

Vi övernattade en natt på hotellet ovanför spaet innan hemresan, på Break Sokos Hotel Flamingo (← adlink). Läget är super med både spa-, shopping, bio och en massa aktiviteter bara minuter bort.

Woman in bathtub at Flamingo Spa in Vantaa
Laura från Fall into Finland visar hur man badar som en drottning.
Girl in bath robe at Flamingo Spa in Vantaa
Smoothie-time på Flamingo Spa

Fakta om Vanda

I Vanda ligger Finlands största internationella flygplats, Helsingfors-Vanda flygplats

Invånare: ca 214 000
Språk: ca 81 % finska och 2,6% svenska
Fler sevärdheter: Vanda stadsmuseum, Vanda konstmuseum och Håkansböle gård

 

PIN IT! Spara mina tips på vad du kan göra i Vanda

Top Things to Do in Vantaa, Finland

Where to find the best street art in Helsinki, FinlandJag besökte Vanda genom NBE Finland och Visit Vantaa.